19de Hemicuda Rally pakt uit met meer dan 170 deelnemers

De negentiende Hemicuda Rally kan uitpakken met een recordaantal deelnemers. Niet minder dan 170 teams gaan komende zondag van start in Koekelare.

© DM

De Hemicuda Rally van Koekelare, ooit begonnen als rallysprint, is al jaren een samenwerking tussen Autostal Hemicuda uit Lauwe en de plaatselijke Autostal Atlantic. Met onder andere een derde proef in Houthulst zit de wedstrijd de laatste jaren duidelijk in de lift. Mede dankzij een sterke buitenlandse inbreng werd afgeklokt op maar liefst 172 deelnemers, waarmee de Hemicuda Rally voorlopig de populairste Vlaamse rally van het seizoen is.

Vooraan zullen alle ogen gericht zijn op Steve Bécaert. De Poperingenaar laat zijn Mitsubishi even aan de kant laat voor de nieuwe Ford Fiesta R5 MK 2 van J-Motorsport. Hij is daarmee het best gewapend om dit seizoen zijn eerste VAS-zege te scoren, nadat hij eerder al een pak podiumplaatsen en twee Waalse zeges behaalde. Bécaert krijgt o.a. ‘Mister Hemicuda’ Andy Lefevere tegenover zich, die zijn Porsche 997 GT3 verder komt ontdekken. De voorspelde weersomstandigheden lijken echter in het nadeel van zijn achterwielaandrijver te gaan spelen.

Ook BMW-rijders Kurt Braeckevelt, Cris Algoedt en Wim De Reu zullen in de modderige wegen geen bondgenoot vinden. Het is daarom eerder uitkijken naar de Mitsubishi’s Lancer Evo X van o.a. ex-winnaar Bert Coene, Kurt Boone, Philip Barbier en Stefaan T’Joens, met Subaru-rijder Andy Heyrick als scheidsrechter in de onderlinge 4×4-strijd. Van buitenlandse zijde mogen we o.a. de Nederlander Hein Jonkers (Mitsubishi Lancer Evo 6) en de Brit David Campling (Subaru Impreza WRC S10) tot de kandidaten voor de top tien rekenen. En wat de kan de Ier John Reddington, die onlangs naar een Ford Fiesta R5 overschakelde?

Lietaer versus Stouf

Ook enkele Historic-rijders kunnen helemaal voorin meedraaien en dan denken we vooral aan de vierwielaangedreven wagens van Paul Lietaer (Ford Escort Cosworth) en Stefaan Stouf (Ford Sierra Cosworth). Voor Stouf en Lietaer wordt het na de ORC Rally pas de tweede onderlinge confrontatie in Divisie 5. Een outsiderrol is voorzien voor Bjorn Syx (BMW M3), onlangs nog Historic-winnaar in de Omloop van Vlaanderen. Met verder nog o.a. Stefaan Prinzie (BMW M3) en Dirk Vermeirsch (Ford Sierra Cosworth) aan de start zijn de youngtimers sterk vertegenwoordigd in Koekelare.

Minstens even interessant wordt de strijd bij de oldtimers in Divisie 4. Omdat zijn Porsche 997 GT3 niet tijdig klaar is, kiest Fredericq Delplace voor zijn Historic-exemplaar. De Wijtschatenaar mag het daarmee opnemen tegen neef Cedriek Merlevede (Opel Ascona B) en thuisrijder Bert Cornelis (Opel Monza). Het lijstje kandidaten voor de top vijf wordt aangevuld door o.a. Lode De Keyser (Porsche 911), Geert Lacour (Porsche 911), Ronny Declerck (Opel Ascona), Glenn Rogiers (Opel Kadett) en Bram Fonteyne (Volvo 240 Turbo).

De Hemicuda Rally gaat zondagmorgen om 8.30u van start vanop de terreinen van Bouwmaterialen Willaert in Koekelare. Na drie ronden over de proeven Kortemark, Houthulst en Koekelare wordt de winnaar even na 17u op het eindpodium verwacht.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.