Maandag 6 april, 2020

Nieuws uit Oostende

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) lanceerde in De Zondag een oproep aan de kustburgemeesters. "Geef de tweedeverblijvers een waardebon voor de lokale economie. Dat kan de toeristische relance vooruithelpen", klonk het. Aan de kust is er echter weinig animo.

Vrijdagmiddag onderschepte de politie een bestelwagen met Duitse nummerplaat op de parking van grootwarenhuis Lidl in Oostende. De bestelwagen zat afgeladen vol met toiletpapier.

Dit seizoen worden er geen kampioenstitels toegekend in het Belgische volleybal. De geplande hervorming voor de competitie 2020-2021 wordt wel doorgevoerd. En dat brengt een aantal verschuivingen met zich mee. Een overzicht, met meteen ook al de nieuwe namen van de reeksen erbij.

Rita Vancoillie (54) moest vorige week noodgedwongen terugkeren uit Basse (Gambia), waar ze met haar vzw Contano en enkele hogeschoolstudenten op stage de lokale bevolking ondersteunde. Momenteel verblijft ze, net als de leerlingen, 14 dagen in quarantaine.

Van Eerste Amateurklasse tot Vierde Provinciaal stopgezet: niet iedereen staat te juichen, maar clubs en supporters weten tenminste waar ze aan toe zijn. Wat het profvoetbal betreft, dringt de UEFA er alvast op aan om alle competities uit te spelen. Indien nodig tot eind juli, zo werd gezegd. Weinig kans dat er hier volgende week op de Algemene Vergadering van de Pro League een definitieve beslissing zal vallen dus. Wat nu al duidelijk is: weinig of geen solidariteit. En heel veel opportunisme.

De meeste mensen willen zo snel mogelijk verlost zijn van het coronavirus, maar bij Walter Van den Branden (73) riep het inspiratie op tot het maken van een zilveren juweel. "Er is maar één exemplaar en dat wil ik schenken aan een verdienstelijk iemand uit de zorgsector. Een commercieel succes zie ik het op dit moment niet worden, al wordt het later misschien een herinnering aan een moeilijke periode, die we toch maar doorstaan hebben."