Amaryllis Vandekerckhove (15) is de Kinderkrak van Oostende: “Ik kijk nu al uit naar volgende WK in Japan”

Papa Patrick met Lynna, plusmama Madina Gaytaeva met Zayn en Kinderkrak Amaryllis. Op 25 mei is ze te zien op het podium van De Grote Post. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Amaryllis is een krak in ‘ropeskipping’. Ze behaalde mooie titels én een recordaantal sprongen. Zo belandde ze via Rope Skipping Oostende op het Wereldkampioenschap in de VS. “Maar ik kijk even hard uit naar onze skipshow op 25 mei”, zegt ze bescheiden.

Amaryllis Vandekerckhove zit in het derde jaar economie/natuurwetenschappen aan het Sint-Godelievecollege in Gistel. De Zandvoordse vierde deze week haar vijftiende verjaardag en werd de Kinderkrak van Oostende. Ze behaalde al meerdere titels in het ropeskippen en nam vorige zomer deel aan het wereldkampioenschap in Colorado (VS). “Ik ben er al mee bezig van mijn vierde. Ik ben er eigenlijk ingerold door twee vriendinnen. Zij en hun familie zaten al in de club. Ik voel me heel erg thuis in de club. Het is één grote familie”, zegt Amaryllis. Vroeger danste en turnde ze nog; nu legt ze zich enkel toe op ropeskipping.

Zeven uur trainen

Voor haar sport traint ze drie keer per week. Er zijn verschillende disciplines: het springen in team en individueel. “Er zijn zeker twee wedstrijden per jaar. In de eerste helft van het jaar zijn er de masters waar je individueel springt. Je brengt een show van drie minuten op muziek. Daarnaast is er een korte oefening van 30 seconden waar je zoveel mogelijk probeert te springen. Mijn record staat op 94 sprongen in een halve minuut. Tijdens het tweede half jaar spring je in groep van vier tot zes sporters. Ook daar draait het om snelheid en zijn er showtjes met twee, drie en vier ropeskippers.” Haar voorkeur gaat uit naar het springen in team.

Show in de Grote Post

Amaryllis won eerder provinciale en Belgische titels en werd geselecteerd voor deelname aan het WK, vorige zomer in de Verenigde Staten. “Ik had het niet verwacht en was uiteraard heel blij. Het individueel springen is mijn sterke punt en ik kon als enige belofte deelnemen.” Er werd een fundraising gehouden om de reis te betalen. “Op het WK zelf had ik heel veel stress en er was een andere vloer. Ik sprong 74 keer in 30 seconden. Maar ik ben heel tevreden met mijn 27e plaats op meer dan 100 deelnemers uit de hele wereld.” Amaryllis heeft een doel: “Ik wil ook naar het volgende WK in 2025 in Japan of het EK in Hongarije deze zomer. Maar dat wordt niet eenvoudig, want ik zit volgend jaar bij de junioren en de concurrentie in die categorie is groter”, is ze realistisch. “Nu zijn we in voorbereiding van de show van 25 mei in De Grote Post. Ook dat is erg leuk.”

“Toen ze haar eerste wedstrijd won, heb ik een traantje gelaten” – Patrick Vandekerckhove, papa van Amaryllis

Papa Patrick en plusmama Madina steunen Amaryllis volop. “Ze is er al van in de kleuterklas mee bezig. Voor ons was dat gewoon touwtje springen. We wisten niet dat er een club was en je er zo ver in kon geraken. We hebben haar steeds gesteund. Ik ben erg trots op haar. Toen ze haar eerste wedstrijd won, heb ik een traantje gelaten”, herinnert Patrick zich. Hij en haar mama, Naomi Florée, waren er ook bij op het WK in Colorado: “Het was belangrijk dat we er waren om haar te steunen en te supporteren.” Zus Soraya (11) heeft ook de microbe te pakken en is actief bij de mini’s van Rope Skipping Oostende. “De titel van Kinderkrak van Oostende is een mooie erkenning voor haar”, zegt de familie.

talent en motivatie

Bij Rope Skipping Oostende is Lévy Lamoot lovend over Amaryllis: “Ik train haar al een vijftal jaar. Ze is op de oefenmomenten altijd zeer gemotiveerd om echt door te springen. Dat resulteert in goede prestaties. Als onze atleten geselecteerd worden, dan komt dat door hun talent en hun motivatie om op elke training goed te presteren. Amaryllis geeft zich altijd volledig.” De coach nuanceert: “Uiteraard werken we naar een selectie van provinciale of Belgische kampioenschappen, EK’s of WK’s. Dat is het ultieme doel. Maar we focussen niet enkel op het competitieve. Naast de wedstrijden zijn er ook shows waar we de liefde voor de sport aanwakkeren. Het moet plezierig blijven. We leren hen samenwerken en kweken discipline. Dat zal ook in hun latere leven nuttig blijken.”

Over Amaryllis’ deelname aan het WK zegt trainer Lévy: “We waren er met de ploeg. Amaryllis was een stuk jonger dan de andere leden van de groep en het was erg mooi om te zien hoe de ouderen haar omarmden en we er als één team stonden.”

“Trainer worden lijkt me tof”

In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:

Later word ik … kinderarts. Vanaf volgend jaar mag ik les geven in de club. Dat lijkt me ook erg tof.

Je mag me altijd wakker maken voor … mijn lievelingsgerecht appelmoes, geschenkjes, verrassingen en leuke uitstappen.

Ik hou niet van …insecten, en zeker niet van spinnen.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd: afspreken met vriendinnen.

Dit is mijn grootste wens: deelnemen aan nog veel EK’s en WK’s.

Lees alle verhalen van de Kinderkraks op KW.be/kinderkrak2024