Na het succesvolle Lichtfront pakt West-Vlaanderen uit met een tweede participatieproject dat de naam Woordfront meekrijgt. Dat project zal op zaterdag 18 april de eerste gasaanvallen tijdens de Eerste Wereldoorlog herdenken, met Tielt als epicentrum.
©
Twitter / Provincie West-Vlaanderen
In 1915 kwam vanuit Tielt, dat toen bezet was door de Duitsers, het bevel om op industriële schaal mensen uit te roeien via chemische gassen. Bij die eerste aanval kwamen 1.150 mensen om.
Die dramatische gebeurtenis wordt nu herdacht met een Woordfront, kaderend binnen het provinciale herdenkingsprogramma GoneWest. Concreet zullen 4.600 mensen ingeschakeld worden. In eerste instantie wordt gezocht naar socioculturele verenigingen en scholen uit Tielt, en mensen die enige ervaring hebben met het opvoeren van teksten, want dat is de bedoeling. Ze zullen uitgenodigd worden voor infovergaderingen op 10 en 12 februari. Er zal daarna ook gezocht worden naar andere participanten. Op 28 februari wordt een eerste keer gerepeteerd.
Vier marcherende en scanderende groepen
Vier groepen van 1.150 mensen, verwijzend naar het aantal slachtoffers, zullen in vier straten marcheren en slogans roepen, begeleid door muziek. Iedere groep zal een emotie uitdrukken, namelijk woede, angst, verdriet en hoop. Saskia Decoster zal zorgen voor de teksten, Inne Eysermans van de groep Amatorski zorgt voor de muzikale inkleding.
Woordfront wordt het startschot van de tweede reeks herdenkingen in het kader van GoneWest dat vooral in het teken zal staan van de gifgasaanvallen.
(Belga)
Eerste Wereldoorlog
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier