VIDEO Graafwerken van Fluxys in Westhoek leggen oorlogsgeheimen bloot

Redactie KW

Fluxys bereidt al enkele maanden de aanleg van een nieuwe aardgasleiding voor tussen Alveringem en Maldegem. In Ieper, Langemark-Poelkapelle en Houthulst zal de leiding de frontstreek van de Eerste Wereldoorlog doorkruisen. Daarom wordt er eerst archeologisch onderzoek gedaan. Al wekenlang zijn er graafwerken aan de gang.

VIDEO Graafwerken van Fluxys in Westhoek leggen oorlogsgeheimen bloot

Archeologen aan het werk op de site in de Oostpoezelstraat in Ieper. (Foto’s TOGH)

De nieuwe aardgasleiding van Fluxys zal over een afstand van 74 km lopen van Alveringem over Poperinge, Vleteren, Lo-Reninge, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Houthulst, Staden, Hooglede, Kortemark, Torhout, Lichtervelde, Oostkamp en Beernem, zo kreeg de pers donderdagvoormiddag een toelichting.

VIDEO Graafwerken van Fluxys in Westhoek leggen oorlogsgeheimen bloot


In Houthulst wordt voor de bevoorrading van de regio Ieper een aftakking voorzien die over 7 kilometer loopt door Houthulst en Langemark-Poelkapelle. Dankzij de nieuwe leiding zal jaarlijks 8 miljard kubieke meter aardgas kunnen vloeien van Frankrijk naar België. Dat is zowat de helft van het totale aardgasverbruik in België.

Begin 2015 wordt er gestart met de aanleg van de leiding, om ze in gebruik te nemen in het najaar van 2015. Voor het leidingdeel tussen Houthulst en Langemark-Poelkapelle zullen de werken niet voor 2016 starten. “Doordat we in de Westhoek met nog grote hoeveelheden oorlogsmunitie uit WO I in de grond zitten, hebben we beslist om voor de start van de aanleg van de leiding in de gevechtszones en de frontzone te saneren”, zegt Laurent Remy van Fluxys.

VIDEO Graafwerken van Fluxys in Westhoek leggen oorlogsgeheimen bloot


Momenteel zijn archeologen in opdracht van Onroerend Erfgoed Vlaanderen in de frontstreek onderzoek aan het doen. Op verschillende sites werden al interessante vondsten gedaan. “In de Pottestraat werden de lichamen gevonden van twee Duitse soldaten”, zegt Sam De Decker van Onroerend Erfgoed Vlaanderen. “Ook bajonetten, geweren, drinkflessen en kogels vinden we terug. Maar het gaat niet alleen om vondsten uit de Eerste Wereldoorlog, maar ook oudere. Zo vonden we enkele Romeinse begravingen en een zeldzaam middeleeuws pottenbakkeratelier.”

(TOGH)