Het onderwatererfgoed moet dringend worden beschermd. Dat is het onderwerp van een driedaags congres in Brugge georganiseerd door de Vlaamse Gemeenschap en Unesco. Het congres vindt plaats in het kader van de herdenking van WO I.
In de hele wereld liggen onder water heel wat relicten te wachten op bescherming. Ook in Europa is dat het geval vooral als gevolg van de strijd op zee tijdens de Eerste Wereldoorlog. In die oorlog werden zowat 11.000 vaartuigen ingezet, waarvan er circa 1.100 tot zinken werden gebracht. Ook in de Noordzee werd gevochten en werden schepen tot zinken gebracht, vaak door Duitse duikboten die vanuit Zeebrugge vertrokken. Vele van de gezonken schepen liggen op de bodem als getuigen van de Groote Oorlog. Ook zij verdienen hun bescherming, iets waarvoor de Vlaamse Gemeenschap zich al geruime tijd inzet. Het congres in Brugge buigt zich over het onderwerp en bekijkt de bescherming van relicten uit de Eerste Wereldoorlog in internationaal perspectief. Ook vanuit de Europese Commissie is er interesse om van de bescherming een prioriteit te maken.
In het kader van het congres vindt dit weekend in Brugge een evocatie plaats met projectie van beelden van onderwatererfgoed van WO I en bijpassende soundscape. De gratis evocatie van de Franse kunstenaar Clement Briend is te zien op vrijdag 27 juni, zaterdag 28 en zondag 29 juni, telkens omstreeks 22.30 uur op de Burg.
(CW – foto BP)
Eerste Wereldoorlog
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier