Naar aanleiding van de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog lanceert stad Diksmuide een nationale en internationale oproep om haar historisch archief op te sporen. Dat verdween tijdens de oorlogsdagen tussen 1914 en 1918. Zo is er de officiële teruggave van 23 oorkonden uit de periode 1466-1739, door het Geheimes Staatsarchiv Berlijn en het Preussischer Kulturbesitz.
Uit voorzichtigheid werd begin oktober 1914 het historische archief van Diksmuide geëvacueerd. De archiefstukken vonden een onderkomen in de kelders van het stadhuis. Het gebouw diende meerdere keren als een militair hoofdkwartier en soldaten ontdekten dan ook de archiefstukken. Hiervan kwamen er veel terecht in privé- en openbaar bezit, zowel in België als in Duitsland. Tussen 1920 en 2013 werden al heel wat archiefstukken en historische registers aan de stad teruggeven.
Na 100 jaar gaat Diksmuide de uitdaging aan om het historisch stadsarchief opnieuw te reconstrueren. Waar de documenten zich op dit moment bevinden is een hele grote vraag. Daarom lanceert Diksmuide een nationale en internationale oproep om de archiefstukken weer op te sporen.
Een eerste reactie blijft niet uit. Zo is er de officiële teruggave van 23 oorkonden uit de periode 1466-1739, door het Geheimes Staatsarchiv Berlijn en Preussischer Kulturbesitz. Naar aanleiding van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog wil de Stiftung Preussischer Kulturbesitz een symbolische daad stellen. Het Geheimes Staatsarchiv Berlijn kocht in 1970 deze documenten uit privébezit aan. Nu worden ze teruggeven aan de stad Diksmuide. Prof. Dr. Parzinger, president van de Stiftung Preussischer Kulturbesitz en Prof. Dr. Kloosterhuis, directeur van het Geheimes Staatsarchiv Berlijn komen deze documenten op 9 juni 2014 aan de stad overhandigen. Ook Dr. Cuntz, Duitse ambassadeur in België, zal daarbij aanwezig zijn.
Eerste Wereldoorlog
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier