Na het ontslag van Marc Hauspie: terug naar hoe het was of houdt de coup toch stand?
Het onverwachte ontslag van de onafhankelijke Marc Hauspie als gemeenteraadsvoorzitter én raadslid in De Panne zet de gemeente opnieuw op zijn kop. ACT!E stuurt met Stephane Bonte een opvolger in zijn plaats en komt zo samen met de partij van oud-burgemeester Bram Degrieck (Het Plan-B) en de onafhankelijke Eric Vanhee opnieuw aan een meerderheid. Alleen is het maar de vraag of het nieuwe raadslid vanavond de eed kan afleggen. Zonder de nieuwkomer blijft alles immers zoals het vorige week werd beslist.
“Mijn vrouw, mijn kinderen, mijn échte vrienden en vooral mijn gezondheid zijn me veel meer waard dan politiek getouwtrek, verwijten en moddergegooi op sociale media. Als er dan nog pesten bij komt en de kinderen erbij betrokken worden, hoeft het voor mij al helemaal niet meer.” Met die woorden kondigt Marc Hauspie (onafhankelijk) dinsdagmiddag zijn ontslag als gemeenteraadsvoorzitter én gemeenteraadslid in De Panne aan.
Opvolger van ACT!E
Omdat Hauspie bij de verkiezingen in oktober 2018 nog opkwam op de lijst van ACT!E mag die fractie een opvolger aanduiden voor de vertrekkende voorzitter. “Dat wordt naar alle waarschijnlijkheid Stephane Bonte”, stelt Wim Janssens, tot vorige week eerste schepen onder Degrieck en fractieleider van ACT!E. “Dat verandert uiteraard heel veel, zoniet alles. Marc Hauspie heeft duidelijk een signaal gestuurd dat hij zich niet kan vinden in de huidige impasse.”
Met de steun van Eric Vanhee, onafhankelijk zetelend na zijn vertrek bij CD&VPlus, lijken ACT!E en Het Plan-B opnieuw aan een 11-tegen-10-meerderheid in De Panne te komen. “De dominosteentjes zijn aan het vallen. Straks op de gemeenteraad (dinsdagavond komt de raad in De Panne opnieuw samen in de Boare, red.) wordt de intrekking van de beslissing van vorige week gestemd”, duidt Janssens. “Als er een meerderheid voor die intrekking stemt, is het voorbij en keren we terug naar de situatie zoals die voor de bewuste raad was. Dan is er vorige week niets beslist en niets veranderd.”
Té hevig
“Ik hoop dat het zal lukken, we zullen zien of er nog raadsleden tot inzicht komen. Het spel is vorige week gespeeld en het ging er vrij hevig aan toe. Té hevig naar mijn gevoel. Er is veel gezegd, veel geschreven, maar we proberen nu koel en waakzaam te blijven. Het is belangrijk dat we vanavond de juiste stappen zetten in de gemeenteraad”, aldus Janssens nog. “Het lijkt op een spelletje Stratego, we begrijpen dat het voor de inwoners niet allemaal duidelijk is. Maar, we hebben vertrouwen in het democratisch proces en zijn hierin goed begeleid. De gemeenteraad van deze avond maakt hier integraal deel van uit.”
Wie de gemeenteraad van De Panne dinsdag zal voorzitten, is nog niet helemaal duidelijk. Het is aan algemeen directeur Wim Jonckheere om alle nodige inzichten daarover te verwerven. “Ik heb nog geen concreet idee wie het zal zijn”, zegt Wim Janssens. “De burgemeester? Het oudste raadslid? We zullen zien. Het belangrijkste is dat alles correct verloopt. We gaan zien wat er in de loop van dag nog gebeurt.”
Eer gered
“Ik heb bijzonder respect voor de beslissing die Marc op vandaag neemt”, reageert de vorige week ontslagen burgemeester Bram Degrieck in een persbericht. “Marc staat in feite al de hele periode tussen twee vuren, maar koos op een bepaald moment de andere kant. Eénmaal getekend, kon hij niet meer terug. Hij stond onder enorme druk, vermoed ik, van beide kanten. Ook ik heb hem hard aangepakt de voorbije dagen en weken. Dat zal voor hem en zijn omgeving niet makkelijk geweest zijn.”
“Dat hij er nu de stekker uittrekt, is een moedige keuze”, gaat Degrieck verder. “Voor mij redt hij hiermee zijn eer. Ik hoop ook dat de inwoners van De Panne dat zo zullen zien. Je moet een sterk man zijn om op deze manier je verantwoordelijkheid op te nemen. Marc, zijn familie en zijn omgeving zijn mijn persoonlijke vrienden, en daar zal de politiek niet gauw een stokje voorsteken. Wij gaan zeker, als alles wat is gaan liggen, terug samen een pint drinken.”
Tien tegen tien?
Let wel: de eedaflegging van Stephane Bonte (ACT!E) staat (nog) niet geagendeerd op de gemeenteraad van dinsdagavond. Marc Hauspie geeft aan onze redactie aan niet aanwezig te zullen zijn. Als niemand zich onthoudt of alsnog van ‘kamp’ wisselt, krijgen we met tien tegen tien een staking van de stemmen. Dat betekent dat het voorstel tot intrekking niet aanvaard wordt en dat de motie van wantrouwen standhoudt. Afwachten dus wat de tweede historische gemeenteraad op twee weken tijd zal geven.
Een eventuele nieuwe constructieve motie van wantrouwen – van de clan-Degrieck tegen het team van burgemeester Vanheste – kan ten vroegste in augustus volgend jaar. Het nieuwe decreet bepaalt immers dat er geen motie kan worden ingediend voor een termijn van één jaar vervallen is als er een collectieve constructieve motie van wantrouwen door de gemeenteraad is aangenomen. Een uitzondering: als de Raad van State de eerste motie intrekt of vernietigt, geldt de termijn van een jaar niet.
Burgemeester Ann Vanheste (Vooruit) konden we niet bereiken voor een reactie.
Burgemeesterswissel De Panne
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier