Wanneer politiek een toneeltje wordt

Cindy Verbrugge en Bram Degrieck, hoofdrolspelers in een politieke soap. © Olaf Verhaeghe
Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

De politieke saga in De Panne kende dinsdagavond een verrassend vervolg. Burgemeester-voor-één-week Ann Vanheste diende haar ontslag in, waardoor het team van oud-burgemeester Bram Degrieck opnieuw aan de macht komt. Onze man volgt het allemaal met een bedenkelijke blik.

Kon u het allemaal nog volgen de voorbije weken, beste inwoner van De Panne? Wist u op een bepaald moment nog wie uw burgemeester en schepenen waren? Of laat het u Siberisch koud? Wat zich de voorbije weken in de kustgemeente op politiek vlak afgespeeld heeft, was allerminst fraai. Dubbele petten, overloperij, plotse flauwtes en onaangekondigde afwezigheden. Tot zelfs bedreigingen toe. Je kon het zo gek niet bedenken of het gebeurde in De Panne. De Boare werd plots omgetoverd tot een amateurtoneel. De realiteit overtrof er meermaals de fictie.

De grote verliezer van dit schouwspel? De politieke geloofwaardigheid

Niemand komt ongeschonden uit dit bedenkelijke schouwspel. Verwijten vlogen in het rond. ‘Politieke dictatuur’ volgens de ene, ‘machtsgeil verraad’ volgens de andere. Mensen die in de gemeenteraad zetelen als hobby, werden plots geconfronteerd met de harde realiteit van de politiek, waar ego’s steeds vaker centraal staan. Er zijn diepe wonden geslagen die wellicht nooit meer helemaal geheeld kunnen worden. De grote overwinnaar is – net als na de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2018 – weer Bram Degrieck. De grote verliezer? De politieke geloofwaardigheid. Wat hier de voorbije weken gebeurd is, is een schoolvoorbeeld van waarom Jan met de pet nog maar weinig vertrouwen heeft in de overheid.

Na de gemeenteraad van vorige week bracht een communicatiebureau uit Veurne enkele opvallende mokken op de markt, met als opschrift ‘Je moe niet lachen wi, Cindy’. Verwijzend naar de woorden van Degrieck toen hij tijdens zijn betoog uit zijn rol viel en ‘overloper’ Cindy Verbrugge een veeg uit de pan gaf. Een collector’s item. Komen er straks nieuwe mokken? Met als opschrift ‘wie laatst lacht, best lacht’? Er wacht de bestuursploeg een even duidelijke als moeilijke opdracht: het vertrouwen van de burger – van inwoner over tweedeverblijver tot ondernemer – in de politiek herstellen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.