Nieuwe wending in politieke soap De Panne: Marc Hauspie stopt als gemeenteraadsvoorzitter én raadslid, Bram Degrieck weer burgemeester?

Op de gemeenteraad van de ‘machtswissel’ was Marc Hauspie al de kop van jut en kreeg hij heel wat te incasseren. © MVQ
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Zopas heeft Marc Hauspie zijn ontslag aangeboden als voorzitter van de gemeenteraad én OCMW raad en als raadslid van de gemeente De Panne. Wellicht heeft dit grote gevolgen voor de gespannen politieke situatie in de kustgemeente.

“De voorbije weken hebben mij laten inzien dat mijn gezin en mijn gezondheid primeren op mijn politiek engagement”, verklaart Marc Hauspie op zijn Facebookpagina. “Mijn vrouw, mijn kinderen, mijn échte vrienden en vooral mijn gezondheid zijn me veel meer waard dan politiek getouwtrek, verwijten en moddergegooi op sociale media. Als er dan nog pesten bij komt en de kinderen erbij betrokken worden, hoeft het voor mij al helemaal niet meer. Tot mijn scha en schande heb ik jammer genoeg moeten ervaren dat de manier waarop politiek gedreven wordt niet strookt met het idealisme waarmee ik in de gemeentepolitiek ben gestapt.”

“Ik zal niemand persoonlijk met de vinger wijzen. Zoals reeds vaker gezegd: we spelen de bal, niet de man! Het is nooit ofte nimmer mijn bedoeling geweest om ergens kwaad bloed te zetten of iemand persoonlijk te raken. Het belang van onze gemeente staat en stond bij al mijn beslissingen steeds voorop. Nu zet ik mijn eigen echtgenote, mijn kinderen en mijn gezondheid voorop. Ik wens iedereen die in mij is blijven geloven te bedanken voor hun vertrouwen.”

Deze beslissing heeft wellicht een grote impact op de politieke situatie in De Panne. Vorige week vond er nog een opmerkelijke machtswissel plaats in de kustgemeente. Het team van Ann Vanheste en Cindy Verbrugge won toen met een nipte meerderheid van 11 tegen 10 de stemming, waardoor Vanheste weer burgemeester werd. Marc Hauspie, die als onafhankelijke zetelde, stemde toen mee met de nieuwe meerderheid. Maar zijn plaats zal nu ingenomen worden door iemand die bij de verkiezingen opkwam op de lijst ACT!E, namelijk Stephane Bonte. De kaarten lijken nu dus weer helemaal anders geschud. Op de geplande gemeenteraad vanavond wil Bram Degrieck de collectieve constructieve motie van wantrouwen laten intrekken. Of de vorige week aangestelde burgemeester Ann Vanheste kan aanblijven, is dus zeer de vraag.

Voormalig eerste schepen Wim Janssens (ACT!E) reageerde al op de situatie, dat kan je hier nalezen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.