Soap in De Panne gaat verder: inwoner dient klacht in tegen burgemeester Bram Degrieck voor ‘gesjoemel en intimidatie’

Raymond Opstaele diende recent een klacht in tegen burgemeester Bram Degrieck (foto), onder meer voor gesjoemel als bestuur en intimidatie in de nasleep van de motie van wantrouwen. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Gesjoemel met overheidsgeld, vriendjespolitiek, intimidatie en aanzetten tot agressie. Raymond Opstaele, inwoner van De Panne en initiatiefnemer van Het Gemeend Verzet DeP-A, is niet mals voor zijn burgemeester Bram Degrieck (Het Plan-B). In de nasleep van de burgemeesterstwist aan zee heeft hij een klacht ingediend tegen Degrieck bij het Agentschap Binnenlands Bestuur.

De wissel van de sjerp – van Bram Degrieck naar Ann Vanheste én terug – en de historische motie van wantrouwen blijven nazinderen in De Panne. Raymond Opstaele, lijsttrekker in 2018 van Het Gemeend Verzet DeP-A en inwoner van de kustgemeente, heeft bij het Agentschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse overheid een klacht ingediend tegen burgemeester Degrieck. Eerder deed hij hetzelfde bij gouverneur Carl Decaluwé.

Straatgeweld en intimidatie

“Wat in De Panne is gebeurd, is niets minder dan schandelijk”, schetst Raymond. “De democratie is hier met de voeten getreden, niet in het minst door burgemeester Degrieck zelf. Er zijn voor en na de gemeenteraad ernstige verwijten en bedreigingen geuit aan het adres van lokale politici. Zelfs hun kinderen werden er bij betrokken. Allemaal door de sympathisanten van Degrieck, die er niets heeft tegen ondernomen. Integendeel zelfs. Door het grote scherm te plaatsen, werd de boel nog wat opgestookt.”

De klacht van Raymond Opstaele bevat drie concrete elementen. Allereerst vraagt hij de vernietiging van de beslissing van de gemeenteraad van 31 augustus, waar de motie van wantrouwen tegen het college van Bram Degrieck (Het Plan-B) werd ingetrokken. Daarnaast wil hij een tuchtonderzoek naar de burgemeester wegens onder meer gesjoemel en intimidatie en vraagt hij de schorsing van burgemeester Degrieck in afwachting van dat onderzoek.

“De politiek heeft heel wat geloofwaardigheid verloren en daarin heeft de bestuursploeg van Degrieck veel boter op het hoofd”, aldus Raymond nog. “Ik kan begrijpen dat men niet tevreden was met de motie, maar de oppositie heeft enkel de democratische regels gevolgd en uitgevoerd wat het decreet mogelijk maakte. Ik wil opkomen voor die democratie en kan me hoegenaamd niet verzoenen met de manier waarop de druk is opgevoerd op bepaalde personen. Bram Degrieck verwijt de oppositie het decreet te hebben verkracht, maar eigenlijk heeft hij dat door de politieke spelletjes en de taal binnen en buiten de gemeenteraad zélf gedaan.”

“De intrekking van de motie van wantrouwen is ongeldig, simpelweg omdat ze door intimidatie en straatgeweld tot stand is gekomen”, aldus nog het kopstuk van Het Gemeend Verzet DeP-A. “Raadsleden als Marc Hauspie en Ann Vanheste moesten zichzelf, hun gezin en hun zaak beschermen. Nu richt men de pijlen voluit op schepen Cindy Verbrugge (N-VA-schepen zonder bevoegdheden in het college van Degrieck en een van de aanstokers van de motie van wantrouwen,red.). De bedoeling? Haar door kleineren en treiteren te dwingen om op te stappen.”

Audit voor ‘gesjoemel’

Maar Raymond Opstaele ziet ook in de werking van het bestuur van De Panne problemen. “Er is absoluut sprake van gesjoemel en vriendjespolitiek. Hoge subsidies en blanco cheques aan bepaalde uitverkoren verenigingen, gelinkt aan de vrienden van ACT!E en Het Plan-B. Maar er is ook een geurtje aan het kopen en verkopen van gronden en gebouwen en het overschrijden van het budget met 30 miljoen euro, zonder duidelijke uitleg of verklaring. Men zegt enkel nu te moeten investeren om later te oogsten, maar intussen wordt de put enkel maar groter. Ik besef dat ik ingrijpende stellingen inneem, maar er zijn ook heel ingrijpende zaken gebeurd.”

De lijsttrekker van Het Gemeend Verzet DeP-A vraagt in die optiek een uitgebreide audit aan de Vlaamse overheid. “Ik dien deze klacht in om eindelijk een einde te stellen aan de verdeeldheid die is geschapen tussen de inwoners”, duidt Raymond. “De hogere overheid moet Bram Degrieck beletten om onze gemeente verder in een slecht daglicht te stellen bij inwoners, de publieke opinie, politici en de Vlaamse parlementsleden. De zelfverklaarde burgemeester is niet de man op de juiste plaats. Als je niet tot zijn persoonlijke vriendenkring behoort, word je als burger niet gehoord. Dan tel je niet mee.”

Vertrouwen

Bram Degrieck zelf, die nog niet op de hoogte was van de klacht tegen zijn persoon, reageert kort op de aantijgingen. “Ik val eigenlijk een beetje uit de lucht”, zegt hij. “Ik ken meneer Opstaele niet persoonlijk, maar ik weet dat hij een kritische stem in De Panne en Adinkerke heeft. Het gaat hier natuurlijk wel om vrij forse beschuldigingen, maar ik zou eerst de tekst willen doornemen en grondig lezen vooraleer uitgebreid te reageren. Ik ga die klacht met veel vertrouwen lezen en de mensen die hun werk moeten doen, dat ook in alle rust laten doen. Ik sta recht in mijn schoenen in deze, absoluut.”