Wachtlijst bij dierenasiel Roeselare door coronahonden- en katten: “Denk na voor je een dier adopteert!”

Het Dierenasiel Regio Roeselare kan altijd helpende handen gebruiken. Op de foto: Emma Tailleu, Gentiana Vanhoorneweder en Thoya Derumeaux. (foto SB) © Stefaan Beel
Redactie KW

Het Dierenasiel Regio Roeselare staat al jarenlang in voor de opvang van huisdieren. Op dit moment is het asiel volledig volzet. Voor de dagelijkse werking zijn ze aangewezen op de hulp van enthousiaste vrijwilligers en op de financiële steun van dierenvrienden.

De vzw Dierenasiel Regio Roeselare staat al jarenlang in voor de opvang van huisdieren, in hoofdzaak honden en katten. Voor andere huisdieren werken ze samen met andere instanties. Op dit moment zit het asiel helemaal vol en is er zelfs een wachtlijst. Dat komt vooral door de zogenaamde “coronahonden en -katten”.

Veel mensen hebben tijdens de lockdown en de coronaperiode namelijk een hond of kat in huis genomen uit verveling of voor de gezelligheid. Toen ze echter beseften dat een huisdier onderhouden meer werk is dan ze dachten, werden de huisdieren massaal naar het asiel gebracht.

Veel kittens

“We merkten dat enorm veel katten in 2020 niet gesteriliseerd zijn geraakt”, aldus Lien Simoens, coördinator van het Dierenasiel Regio Roeselare. “Daardoor blijven er nu ook heel veel kittens bijkomen. Nu zijn we helemaal volzet. De meeste mensen zijn wel bereid om nog even te wachten, maar soms kan het gebeuren dat ze hun huisdier ook gewoon voor onze deur zetten.”

Een andere hoofdreden waarom baasjes hun huisdieren in het asiel binnenbrengen, is vaak agressie. “Vooral agressie naar andere honden toe is een vaak voorkomend fenomeen”, aldus Lien. “Veel mensen willen altijd meer dan één hond, maar ze staan niet op voorhand stil bij de gevolgen van de combinatie van bepaalde rassen. Daarnaast is een wijziging in de gezinssituatie ook een frequente oorzaak.”

Tijd en geld

Daarom hameren de medewerkers van het asiel erop dat mensen de gevolgen goed moeten overwegen alvorens ze een huisdier adopteren: “Een huisdier heeft aandacht en goede verzorging nodig. Je bent daar als eigenaar door de dierenwelzijnswet tot verplicht. Als je een huisdier wilt adopteren, moet je er dus rekening mee houden dat het tijd en geld kost.”

“We behandelen elke adoptie volgens een grondig geëvalueerde en geoptimaliseerde procedure. Wie een dier adopteert bij het dierenasiel ondertekent een contract waarmee men zich verbindt aan bepaalde voorwaarden. Die voorwaarden zijn gebaseerd op de wetgeving rond dierenwelzijn. Zo moeten de dieren bijvoorbeeld met zachtheid behandeld worden en moeten ze een geschikte leefomgeving krijgen.”

Vrijwilligers

Op dit moment werken er drie vaste werknemers in het dierenasiel en ongeveer 25 vrijwilligers. De vrijwilligers zijn noodzakelijk om de dagelijkse werking en het onderhoud in stand te houden. Zij staan namelijk in voor het poetsen en ze helpen ook bij het socialiseren van wat moeilijkere katten of honden. “We werken samen met vrijwilligers van alle leeftijden met diverse achtergronden”, vertelt Lien. “Dat maakt allemaal niet uit. Er zijn verschillende redenen waarom mensen zich willen engageren. Dat kan bijvoorbeeld iemand zijn die met een burn-out kampt of iemand die net uit een depressie komt. De enige voorwaarde is dat je je voor een langere periode moet willen engageren.”

Giften

Het Dierenasiel Regio Roeselare is voor haar werking in grote mate afhankelijk van de financiële steun van dierenvrienden. Vaak zijn dat particulieren die een goed doel willen steunen of mensen die een dier geadopteerd hebben en tevreden zijn. “We hebben dit geld nodig voor de dagelijkse uitbating van het asiel en om de medische kosten voor onze dieren te kunnen betalen.”

(SM)

Als ook jij een hart voor dieren hebt en graag zelf een steentje wilt bijdragen, kan je het asiel helpen door bijvoorbeeld vrijwilliger te worden. Concreet bestaat de mogelijkheid om je aan te sluiten bij de wandelclub. Helpende handen bij het reinigen van de verblijfplaatsen zijn ook altijd welkom. Daarnaast kan je een gift schenken op het rekeningnummer BE60 7370 5114 1170 met vermelding van ‘Schenking dierenasiel – naam – adres – telefoonnummer’. Met een maandelijkse schenking vanaf vijftien euro kan je trouwens peter of meter worden van een kennel of kattenruimte. Je naam wordt dan op deze ruimte geplaatst en het asiel houdt je regelmatig op de hoogte van welke honden of katten er in die verblijven wonen en hoe het met hen gaat. Tot slot is materiaal zoals katten- en hondenvoer, dekens, hokjes, manden, leibanden en wasmiddel ook altijd noodzakelijk.

Op vrijdag 10 december op het Deken de Saegherplein 22A in Roeselare organiseert het dierenasiel een spaghettiavond om geld in te zamelen voor de dagelijkse werking. Inschrijven kan t.e.m. 3 december via info@dierenasielroeselare.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.