Dokkoon Kapueak van sterrenrestaurant Boo Raan stelt kookboek voor: “Gewoon thuis Thais toveren”

Dokkoon Kapueak met het kookboek waarin ook haar verhaal staat. © PDV
Piet De Ville

In wijnshop Pinot in de Lippenslaan, en in aanwezigheid van onder meer de ambassadeur van Thailand, is het kookboek van het Thaise sterrenrestaurant Boo Raan voorgesteld. “Het boek bevat meer dan zestig gerechtjes die je zonder al te veel moeite thuis kunt proberen.”

Het was bijzonder groot nieuws toen het Thais restaurant Boo Raan, in de Edward Verheyestraat in Knokke, in 2021 een Michelinster kreeg. Zelfs al was het restaurant al in 2018 door Gault&Millau uitgeroepen tot ‘Aziaat van het Jaar’. De ster was de kroon op het werk voor zaakvoerder Patrick De Langhe en chef-kok Dokkoon Kapueak, die pas eind november 2016 hun restaurant openden, nadat ze al enkele jaren hadden samengewerkt voor de catering bij evenementen.

Maar Patrick, een ondernemer in de eventsector met een grote passie voor koken, had nog een ambitie: het uitbrengen van een boek over de Thaise keuken en meer bepaald met de gerechtjes uit het noordoosten van Thailand, waarmee Dokkoon Kapueak opgroeide.

Demo’s en workshops

“Ik liep eigenlijk al zo’n vijf jaar met dat idee rond”, vertelt hij. “Het is gegroeid doordat veel klanten vroegen of we niet eens kookdemo’s of workshops konden organiseren. Maar vaak hadden we daar de tijd niet voor. Een praktische kookboek met duidelijke instructies leek dan wel handiger. Ik probeerde Dokkoon daar dan ook warm voor te krijgen. Ze zag het eerst niet echt zitten om dat zelf te schrijven en samen te stellen, tussen al het andere werk door, en ik ben er dan zelf aan begonnen – natuurlijk in nauwe samenspraak met Dokkoon.”

“We overlegden over welke gerechtjes we zouden brengen in het boek en ik reikte Patrick dan mijn recepten aan”, vult Dokkoon aan. “Bij de selectie waakten we erover dat het niet al te gecompliceerde gerechten zijn die we brengen.”

De gerechten zijn haalbaar voor een hobbykok, ik heb ze zelf al gemaakt

“Het boek bevat zo meer dan zestig gerechtjes die je zonder al te veel moeite ook thuis kunt proberen. Alles wat erin staat heb ik overigens allemaal eens zelf gemaakt; ik ben ‘maar een hobbykok’ en kan dus zeggen dat het zeker haalbaar is.”

Het fraai uitgegeven boek is opgedeeld in gerechten met vlees, met vis- en zeevruchten, groentegerechten, bijgerechten, sauzen en dressings en smaakmakers zoals marinades en kruidenmengelingen.

Boeiend levensverhaal

Daarnaast brengt het boek ook het boeiende levensverhaal van Dokkoon, die opgroeide in Ubon Ratchathani, een plaatsje in het noordoosten van Thailand, waar het land grenst aan Laos en Cambodja. Je leest hoe ze opgroeide in een eenvoudig landbouwersgezin, waar haar vader het land nog met een waterbuffel bewerkte. Dokkoon trok op haar zestiende naar de grote stad Bangkok, waar ze als afwasser in een visrestaurant werkte en een hele nieuwe wereld voor haar openging. Ze leerde er enorm veel bij over kruidenmengsels, currypasta’s en andere smaakmakers. Toen een tante van haar die met een Belg getrouwd was haar naar Knokke uitnodigde, liep ze Patrick tegen het lijf en dat was meteen de start van een bijzonder succesvolle samenwerking die nu ook resulteert in een fraai nieuw kookboek.

“Maar ik heb eigenlijk nog wel een ambitie”, verklapt Patrick. “Ik zou nog graag, samen met Dokkoon, een laagdrempelig Thais eethuisje starten, met streetfood. Waar mensen de hele dag door terechtkunnen, ook voor ‘on the go’ gerechtjes.”

‘De Thaise keuken van Boo Raan’, Lannoo, 29,99 euro, ligt nu in de boekhandel.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.