Veurne: Geen rode Germinal-kroegen
Op 7 oktober 1934 kreeg Houtem op de Dorpplaats een gloednieuw socialistisch ‘Volkshuis’ en dat was toen groot nieuws in de krant. “Vandaag blazen politieke partijen het sociale verenigingsleven op een andere manier nieuw leven in om de partijbinding te versterken via activiteiten, evenementen, familieweekends”, zegt burgemeester Peter Roose.
Dit artikel maakt deel uit van ons dossier Socialisme. p>
Burgemeester Peter Roose ging grasduinen in zijn partijgeschiedenis. “Op grondgebied Veurne is er niet echt een ‘Germinal’-traditie. Door het uiten van hun politieke voorkeur liepen militanten een groot risico op broodroof en de rekruteringsmogelijkheden in steden waren groter. Er waren wel volkshuizen in de stad en in deelgemeente Houtem die dienst deden als ‘betaalkantoor’ van mutualiteiten en vakbonden voor werklozen en zieken. Het verschil is dat deze cafés met vergaderruimten nooit eigendom werden van de lokale of regionale socialistische structuren, maar moesten rekenen op de sympathie van de uitbater.”
“Militanten liepen groot risico op broodroof”
Vandaag blazen politieke partijen het sociale verenigingsleven op een andere manier nieuw leven in om de partijbinding te versterken.
Op 7 oktober 1934 kreeg Houtem op de Dorpplaats een gloednieuw socialistisch ‘Volkshuis’ en dat was groot nieuws in de krant ‘Voor Allen’: “De autobussen uit Oostende, Breedene, Couckelare en elders kwamen in dit ver afgelegen dorp aan rond 2 oe uur. Nochtans mocht de betooging maar na 3 uur gehouden worden daar slechts om dit uur de vespers eindigden en onder geen voorwendsel gedurende die ceremonie een socialistisch muziek, mocht storen.”
Van uitbater van ‘t Volkhuis tot provincieraadslid h2>
Remi Desmicht werd geboren in 1899 in een gezin met 12 kinderen. Toen hij 11 was moest hij gaan werken als ‘koeier’ bij een landbouwer. Later werkte hij o.a. in de Franse suikerfabrieken, in een brouwerij en een staalfabriek. In 1934 ontpopte Remi zich tot zelfstandig ‘velomaker’ en herbergier. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1932 diende hij samen met 4 kameraden een socialistische lijst in en Remi werd verkozen tot gemeenteraadslid in Houtem. 38 jaar lang zetelde hij. In 1960 volgde hij Cyriel Gaelens op in de West-Vlaamse provincieraad en was tot 1969 provincieraadslid. In 1965 ging Remi met pensioen en verhuisde het lokaal naar Café Sportif aan het Fort in Houtem. Hij stierf in 1971. p>
Socialisme onder druk
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier