Oostende: “Jammer dat we geen eigen ontmoetingsplaats meer hebben”

Redactie KW

“Het socialistische verenigingsleven in Oostende heeft vandaag meer te bieden dan vroeger. Maar eigen cafés hebben we niet meer. Een café uitbaten is vandaag de dag niet meer evident, maar het is wel jammer dat we niet echt nog een ontmoetingsplaats hebben.” Dat is de stand van zaken van de socialistische beweging in Oostende anno 2017 volgens Raymonde Declercq (63) en Robert Dhondt (66).

Dit artikel maakt deel uit van ons dossier Socialisme.

Raymonde Declercq zetelde van 1995 tot 2000 in de gemeenteraad en is sindsdien OCMW-raadslid. Ze is al haar hele leven in het rode verenigingsleven actief, vandaag onder meer in het bestuur van de culturele vereniging Curieus. Robert Dhondt heeft geen politiek mandaat, maar is wel al zo’n 14 jaar een erg bezige bij in de socialistische verenigingen: bestuurslid van Curieus en van seniorenbeweging S-Plus en lid van het uitvoerend comité van de SP.A.

Dames en senioren

“Onze jeugdbeweging, de Rode Valken, is gestopt, maar we hebben wel nog Jongsocialisten”, vertelt Raymonde. “Bij de volwassenenverenigingen hebben we drie groepen: voor de dames is er VIVA-SVV, de vroegere Socialistische Vooruitziende Vrouwen. Vrouwelijke leden van de Bond Moyson zijn er automatisch lid van. VIVA organiseert vooral cursussen en voordrachten voor dames, zoals handwerk en koken. Daarnaast heb je Zij-kant, die meer politieke acties voert rond gelijke kansen.”

“echt politiek gekleurd zijn onze activiteiten niet”

“Voor de senioren bestaat S-Plus. In Oostende-centrum tellen we zo’n 150 leden”, aldus Robert. “We bieden hen geregeld een gezellig samenzijn, zoals een etentje of een bingonamiddag, maar daarnaast ook activiteiten die meer de jonggepensioneerden aanspreken: een reisje of een leerrijke uitstap, zoals onlangs naar het Vlaams Parlement. En dan zorgen we natuurlijk dat we een SP.A-parlementslid als gids hebben. Maar echt politiek gekleurd zijn onze activiteiten niet.”

Curieus

“Onze culturele vereniging heette vroeger CSC, Centrale Socialistisch Cultuurbeleid. Sinds een 15-tal jaar is de naam veranderd in Curieus en zijn we in zowat alle wijken van Oostende actief”, legt Raymonde uit. “We gaan samen naar Theater aan Zee, naar een film of een optreden, organiseren fototentoonstellingen, houden een eetfestijn of een tweedaagse reis. Er zijn ook beroepsmedewerkers die onze vrijwilligers ondersteunen. Mede daardoor groeit Curieus de laatste jaren sterk.”

“Leden van de SP.A zijn automatisch lid van Curieus. Afhankelijk van de activiteit spreken we ook heel wat jonge gezinnen aan. Zo pakken we dit jaar voor het eerst uit met een Curieuze Wandeltocht, nu zaterdag 29 april, aan de vooravond van 1 mei. Het wordt een zoektocht met versnaperingen en verrassingen doorheen het stadscentrum. We hopen er ook heel wat families met kinderen te mogen verwelkomen.”

“Het blijft nodig te vechten voor de plaats van de vrouw in de samenleving”

“Ons verenigingsleven ging er serieus op vooruit in vergelijking met vroeger”, vindt Raymonde. “Toen ik jong was, hadden we in Oostende geen culturele vereniging. En de seniorenvereniging beperkte zich tot biljarten en kaarten in de socialistische cafés, de Noordstar in de Jules Peurquaetstraat of Ons Achturenhuis. Ook de damesactiviteiten bleven beperkt tot de traditionele taken van de vrouw, naaien en koken, terwijl we nu ook echt actie voeren rond gelijke kansen. Het blijft nodig te vechten voor de plaats van de vrouw in de samenleving.”

Geen café meer

“Die grote cafés van vroeger, die hebben we niet meer. Vroeger hadden alle socialistische verenigingen er hun thuis. Het café in de Jules Peurquaetstraat bestaat niet meer en Ons Achturenhuis is niet meer echt van ons. ‘The Corner’, staat nu op de gevelmuur. Met het café hebben we geen band meer, de zaal is eigendom van een partijlid en mogen we gebruiken. Het caféleven gaat nu eenmaal achteruit. Een café uitbaten is niet meer evident. Maar het is wel jammer dat we geen eigen ontmoetingsplaats meer hebben. En middelen om zelf een lokaal te kopen, heeft de partij niet.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.