Izegem: “Socialisme zit in mijn bloed”

Redactie KW

1 mei is niet enkel voor de doorgewinterde socialisten de topdag van het jaar. Ook een pak jongeren kijken uit naar de Dag van de Arbeid, net als Justine Hollevoet, ‘coming lady’ bij SP.A Izegem. “We mogen nooit vergeten dat onze huidige welvaart te danken is aan de inzet van de socialistische partij.”

Dit artikel maakt deel uit van ons dossier Socialisme.

Justine Hollevoet (30) uit de Slabbaardstraat-Noord is al sinds 2011 actief betrokken bij SP.A Izegem. De dochter van Angeline Schietaert en Gino Hollevoet werkt bij het Zorgbedrijf Roeselare, maar spendeert het gros van haar vrije tijd aan haar geliefde politieke partij.

“Mijn ouders zijn socialistisch ingesteld, maar waren nooit actief binnen SP.A”, opent ze. “Mijn mama is wel vakbondsafgevaardigde voor ABVV. Maar de politieke microbe belandde bij mij via een compleet andere weg. Toen ik de Izegemse jeugddienst inruilde voor de Vlaamse Dienst Speelpleinwerking, vond ik het jammer dat ik geen inbreng meer had in mijn eigen stad. Ik kon niet meer meedenken over het beleid, mijn mening niet meer geven… Zo ging de bal aan het rollen. Ik zocht Nadia Staes op, die ik erg leerde appreciëren toen ze nog schepen van Jeugd was en na enkele grondige gesprekken besloot ik om de stap richting SP.A te zetten.”

Verder groeien

Een jaar later stond Justine bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 al op de lijst. Ze haalde 297 voorkeurstemmen en zetelt ondertussen al vijf jaar in de OCMW-raad. “Waarom SP.A? Mijn hart ligt bij de partij. Ik draag rechtvaardigheid en gelijkheid hoog in het vaandel en voel gewoon dat het socialisme in mijn bloed zit. Ik werk graag met mensen en geef hen vooral graag kansen. Die visie vind ik ook bij SP.A terug.”

Vijf jaar na haar stap is Justine nog altijd overtuigd dat ze de juiste keuze heeft gemaakt. “Politiek is leuk maar wel hard, heb ik al mogen ervaren. Ik leer stilaan de knepen van het vak kennen. Bij de lokale verkiezingen van volgend jaar zullen we er staan. We voeren momenteel een enquête bij de Izegemnaren en straks willen we in elke deelgemeente ook een koffiemoment organiseren. Op die manier willen we ons programma zo goed mogelijk op de leest van de Izegemnaar schoeien.”

“Met Groen is er iets gebroken, na hun vertrek uit de meerderheid”

Justines persoonlijke ambitie is om de partij te versterken. “Als ik de kans krijg om gemeenteraadslid te worden, zal ik die zeker niet laten liggen”, glimlacht ze. “Maar ik voel me ook erg goed binnen de OCMW-raad. Ik ben ook beroepshalve erg verweven met zorg en straks richten we een zorgvereniging op.”

SP.A zetelt momenteel samen met N-VA in de meerderheid en Izegem is al decennia een rood bastion. “Het is niet meer wat het geweest is”, meent ook Justine. “Maar we drukken nog altijd onze stempel. Vergeet niet dat we in 2012 nog 24,7 procent van alle stemmen hebben binnengehaald. En voor volgend jaar is de ambitie duidelijk: we willen groeien en opnieuw mee het beleid bepalen. Toch zal het anders worden, want kleppers als Marc Vanlerberghe en Frank Duhamel hebben een stapje teruggezet. Ze zullen nog op de lijst staan, maar geen schepenambt meer bekleden. Maar ik ben er zeker van dat we met een sterke lijst naar de verkiezingen zullen trekken. Er is voldoende jong talent. Of dat al dan niet in kartel moet, laat ik in het midden. Met Groen lijkt alvast onmogelijk, na hun vertrek uit de meerderheid. Er is iets gebroken. En dat is jammer, want zo raken de linkse stemmen verdeeld.”

“1 mei is voor Justine nog een echte feestdag. “Gezellig bij elkaar zijn en de oude garde hun strijdverhalen horen vertellen: heerlijk. We mogen nooit vergeten dat zij gestreden hebben voor wat we op vandaag allemaal zo vanzelfsprekend vinden. Onze welvaart hebben we aan de socialisten van weleer te danken. Jammer dat de meeste mensen dat niet meer weten.”

“Of ik de Internationale zal zingen? Ik ken de eerste strofe en het refrein”, lacht ze. “Maar dit weekend blok ik de rest van het lied. Het wordt een mooie 1 mei!”

Beperkt programma in Izegem

1 mei staat ook in Izegem garant voor een feestprogramma. “Al houden we dat beperkt, gezien de activiteiten in de grotere steden”, zegt Kurt Grymonprez. ‘s Voormiddags is er de vinkenzetting met prijsuitreiking in café De Nieuwe Wijk in Emelgem en De Sportief op de Bosmolens. Om 11 uur is er een etentje in het kasteel Wallemote voor alle sympathisanten en leden. “Daar houden we enkele toespraken en staan we nog eens stil bij de herdenking aan de dag dat er gestreden werd voor onder andere de acht urenwerkdag, de rechten van de arbeider en het solidariteitsprincipe.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.