Menen: “Exacte kopie van Vooruit”

Redactie KW

De stad Menen heeft iets met het socialisme. August Debunne was begin de vorige eeuw de eerste socialistische burgemeester van Vlaanderen, de stad had ooit zelf een Vooruit en nog elk jaar vindt er op 1 mei een stoet plaats. “Op 1 mei dragen we onze boodschap uit”, stelt Patrick Roose.

Dit artikel maakt deel uit van ons dossier Socialisme.

Op 1 mei wordt traditioneel het Feest van de Arbeid gevierd. In Menen is dat niet anders. Meer zelfs: er gaat straks een stoet uit. “We houden deze traditie nog altijd in ere”, stellen Patrick Roose, Herman Ponnet en Roland en Caroline Garreyn gezamenlijk. Allen zijn ze volbloed socialisten. “In West-Vlaanderen zijn er nog drie 1 meistoeten: in Menen, Brugge en Oostende. Wij coveren dus Zuid-West-Vlaanderen. Uit de hele streek zullen er maandag dan ook sympathisanten naar Menen komen om mee te wandelen door het centrum.”

De volkshuizen in Menen zijn daarentegen bijna alle verdwenen. Roland: “Elke deelgemeente had er vroeger minstens één. Nu hebben we nog twee café-uitbaters in ons partijbestuur. Wist je trouwens dat we in Menen ook lange tijd een Vooruit hebben gehad? Dat gebouw stond in de Koningstraat en was een exacte kopie van de Vooruit in Gent.”

Borstbeeld Debunne

“Aan de vooravond van 1 mei kwamen de socialisten samen in de balzaal van de Vooruit om te feesten”, pikt Caroline Garreyn, dochter van Roland en gemeenteraadslid, in. “Op 1 mei dan werd de stoet vlakbij, in de Ontvoogdingsstraat, opgesteld. In 1995 werd de Vooruit afgebroken. De kosten aan het gebouw werden te groot. In de plaats kwamen flats.”

Patrick Roose, partner van Caroline en OCMW-raadslid in Menen, wijst erop dat Menen een van de bakermatten van het socialisme was. “Vooral door de grensarbeid. Vandaar de vele arbeiderswoningen in de stad.”

“August Debunne, die als parlementair nota bene verkozen werd op de liberale lijst, was de eerste socialistische burgemeester van Menen én van Vlaanderen”, aldus Roland. “Van 1921 tot 1938. In elk volkshuis stond er een borstbeeld van hem.”

Menen:

“Hij was ook de eerste voorzitter van bouwmaatschappij Ons Dorp”, vervolgt Herman Ponnet, in Menen gemeenteraadslid voor SP.A. “Door zijn toedoen zijn er op de wijk Ons Dorp enorm veel huizen gebouwd, net als het Badhuis. De mensen moesten zich ergens kunnen wassen.”

Op maandag 1 mei zullen veel SP.A-sympathisanten ongetwijfeld terugdenken aan August Debunne. Al was het maar omdat de stoet door de August Debunnestraat zal passeren. “Op 1 mei is het toch vooral de bedoeling om onze boodschap extra in de verf te zetten“, aldus nog Patrick Roose. “Almaar meer mensen krijgen te maken met armoede. Sla er de cijfers van Toemaatje (verdeler van voedselpakketten, red.) maar eens op na: in drie jaar tijd is het aantal mensen dat er langs gaat met 33 procent gestegen.”

Herverdeling

“De groep armen groeit, ook al is er in België nog nooit zoveel geld geweest. Dat wil zeggen dat de rijken rijker worden. SP.A gaat daarmee niet akkoord, pleit voor een herverdeling. Alles moet betaalbaar blijven”, besluit Patrick.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.