Zwemwerking BOAS zet crowdfunding op voor stage met mensen met beperking:“Iedereen heeft recht op vakantie”

“Veel mensen met een chronische ziekte of een beperking vinden zwemmen fijn en rustgevend”, zegt BOAS-woordvoerder Célie Cornette. © gf
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Al zo’n 20 jaar bestaat de Kortrijkse zwemwerking BOAS (Belgian Organisation for Adapted Swimming), een sociaal-sportieve organisatie die via haar clubs de levenskwaliteit van mensen met een beperking wil optimaliseren. “We helpen onze leden om hun zwemtalent te ontplooien én om zich te ontwikkelen als mens. Met jullie hulp wil BOAS haar leden meenemen op hun eerste winterstage”, zegt communicatieverantwoordelijke Célie Cornette (24).

Zwemclub BOAS werd in 2004 opgericht in Kortrijk en is ondertussen 350 leden groot, met zeven clubs in Vlaanderen en Brussel. In West-Vlaanderen bevinden de BOAS-clubs zich in Heule, Roeselare en Wingene. “Veel mensen met een chronische ziekte of fysieke, verstandelijke, auditieve of visuele beperking vinden zwemmen fijn en rustgevend”, licht communicatieverantwoordelijke Célie Cornette toe.

“Het water heeft een kalmerend effect en zelfs wie in een rolstoel zit, kan zich tijdens het zwemmen zelfstandig en vrij bewegen. Geen wonder dat zwemmen de populairste sport is bij mensen met een beperking! Dankzij toegewijde vrijwilligers krijgen ze de begeleiding die ze nodig hebben. Reguliere zwemclubs hebben bijvoorbeeld één trainer per 15 leden, bij ons is dat één op drie of zelfs één op één. Tijdens de wekelijkse trainingen werken onze leden aan hun gezondheid, voelen ze zich deel van een groep en krijgen ze een positiever zelfbeeld. Ze kunnen schitteren tijdens wedstrijden en wie wil, kan ook taken op zich nemen binnen de club.”

Winterstage

Sinds enkele weken heeft BOAS met de hulp van Growfunding een crowdfunding-campagne opgezet. “Net zoals reguliere zwemverenigingen nemen we onze leden graag mee op stage. Dat heeft veel voordelen: ze kunnen twee keer per dag zwemmen, leren mensen van de andere locaties kennen, ontdekken allerlei andere activiteiten en kunnen ook gewoon een keer heerlijk op vakantie, weg van huis.

“Het water heeft een kalmerend effect en zelfs wie in een rolstoel zit, kan zich tijdens het zwemmen zelfstandig en vrij bewegen”

Dat is echter niet vanzelfsprekend. Lang van huis zijn vormt voor jongeren met een beperking vaak een drempel. Daarom organiseert de zwemclub een laagdrempelige kortere winterstage, die een weekend duurt in plaats van een week. BOAS zorgt voor de nodige aanpassingen en specifieke ondersteuning zoals aangepast vervoer, een rolstoeltoegankelijke verblijfplaats, assistentie bij aan- en uitkleden, verpleging, gezonde en lekkere voeding, enzovoort. Dit alles brengt natuurlijk extra kosten met zich mee, maar BOAS vindt dat iedereen recht heeft op vakantie”, vertelt Célie.

Groepsfoto tijdens de zomerstage van 2023. Rechts in de oranje rok staat Célie. Centraal in de groene trui zien we triatleet en peter Frederik Van Lierde.
Groepsfoto tijdens de zomerstage van 2023. Rechts in de oranje rok staat Célie. Centraal in de groene trui zien we triatleet en peter Frederik Van Lierde. © gf

3.500 euro

De crowdfundingteller staat momenteel op 2.875 euro. De zwemclub hoopt 3.500 euro op te halen. “Als we ons doel niet behalen, dan wordt al het gedoneerde geld teruggestuurd en ontvangen we dus niets. Maar alles wat erboven komt is uiteraard heel welgekomen. Het laat ons toe nog leukere, betaalbare activiteiten te organiseren die voor iedereen toegankelijk zijn, zoals virtueel golfen, een cultureel optreden, een artistieke workshop, … We proberen de wereld van onze leden zo groot mogelijk te maken.”

Wil je de jonge BOAS-zwemmers een onvergetelijke eerste winterstage bezorgen? Steunen kan via rewards van 10 tot 1.000 euro op www.growfunding.be/boas (de campagne loopt nog tot 9 maart).

Mama Delphine Remmerie (43) heeft net als haar dochter Edmée (11) een visuele beperking.
Mama Delphine Remmerie (43) heeft net als haar dochter Edmée (11) een visuele beperking. © gf

“BOAS is meer dan een zwemclub, het is een familie”

Delphine Remmerie (43) en haar dochter Edmée (11) zwemmen al vier jaar bij BOAS. Beiden hebben een visuele beperking. “Edmée is blindfunctionerend. Zwemmen tussen anderen in de baan is dus helemaal niet evident. Het is heel moeilijk om met een beperking in te stappen in een reguliere club en privélessen zijn duur. Mensen met een beperking vragen meer begeleiding of meer zwembanen”, vertelt Delphine. “BOAS gaat na welke en hoeveel ondersteuning je nodig hebt, maar deel kunnen uitmaken van zo’n club vraagt vrijwilligers en middelen, en vaak is er een lange wachtlijst. Extra financiële steun is dus broodnodig. Zwemmen is een sport die voor iedereen toegankelijk is, ongeacht je beperking. Water draagt iedereen. Dat maakt van zwemmen een heel uniek en inclusief verhaal. Daarnaast is BOAS een sociaal-sportieve werking. We zijn een hechte groep. De zwemclub zorgt voor een contactmoment, ook tussen ouders, om ervaringen te delen en elkaar te ondersteunen bij uitdagingen. Het doet deugd om je verhaal te vertellen aan iemand die in dezelfde situatie zit. BOAS houdt zich met meer bezig dan enkel zwemactiviteiten organiseren. Het is meer dan een zwemclub, het is een familie.”