Torhout: “Roemrijke jaren van Germinal zijn voorgoed voorbij”
Café-feestzaal Germinal in de Oostendestraat is vanaf de opening in 1952 jarenlang dé uitvalsbasis van de Torhoutse socialistische beweging geweest. Maar intussen is het complex compleet in verval en staat het na ruim drie jaar leegstand te koop. “De roemrijke jaren van de Germinal zijn voorgoed voorbij”, zegt Torhoutenaar Rik Desmet, die tot vorig jaar federaal secretaris was van de eigenaar van het pand, de Algemene Centrale van het ABVV. “Het complex gaat in de verkoop en de sloophamer komt snel dichtbij.”
Dit artikel maakt deel uit van ons dossier Socialisme. p>
Rik, volgende maand 61, is sinds 1 november met brugpensioen gegaan. Als federaal secretaris van de Algemene Centrale van het ABVV heeft hij het Germinal-dossier lange tijd van nabij opgevolgd en nu nog wordt hij over de gang van zaken op de hoogte gehouden. “Eindelijk hebben we de toezegging van huurder brouwerij InBev gekregen om eind juni de handelspacht stop te zetten”, zegt hij.
“Niemand heeft baat bij een leegstaand, verloederd gebouw”
“Anders zouden het café en de achterliggende feestzaal niet verkocht kunnen worden, want de pachtovereenkomst van het ABVV met InBev liep in principe nog zes jaar. De brouwerij ziet na meer dan drie jaar leegstand intussen ook wel in dat de kans op een nieuwe uitbating van de vervallen Germinal onbestaande is geworden. De verkoop gebeurt via het gespecialiseerde vastgoedkantoor Turner & Dewaele. De aankondigende bordjes zijn al aangebracht en er bestaat interesse van bouwpromotoren. Er zou ruimte zijn voor een winkel en maximum zes appartementen. Als socialist zal het raar doen om de Germinal te zien verdwijnen, maar niemand heeft baat bij een leegstaand, verloederd gebouw.”
Complex in verval
Ooit was zowat alles wat in Torhout naar socialisme neigde, onlosmakelijk met de Germinal verbonden. Er hadden feesten en plechtigheden plaats, de harmonie Rhetorika repeteerde er, tal van verenigingen hadden er hun thuis, er werden politieke bijeenkomsten georganiseerd en velen kwamen er na hun dagtaak een pintje drinken. Op 22 februari 2014 trokken Eric Develter en zijn vrouw Anita De Deyne de deur van het café en de feestzaal echter voorgoed achter zich dicht.”
“velen kwamen er na hun dagtaak een pintje drinken”
“Bijna twaalf jaar hadden ze de zaak gerund, maar ze zagen er geen toekomst meer in en bovendien raakte het complex almaar meer in verval. Op dat moment zag het er al naar uit dat de brouwerij InBev geen nieuwe uitbaters meer zou vinden, wat ook gebleken is. Eric en Anita hadden de Germinal in de zomer van 2002 overgenomen en gingen op de verdieping boven het café wonen. Voorheen hadden Patrick Tanghe en Sandra Vancouillie het café en de feestzaal uitgebaat, maar na een dikke twee jaar hielden ze dat voor bekeken.”
Tijden zijn veranderd
Het complex werd in 1952 door de Algemene Centrale van het ABVV gekocht en Maurice Mette Boussy, een van de lokale socialistische boegbeelden, werd de eerste cafébaas. De start van een bloeiende periode van de Germinal, voortgezet door Julien Vanclooster en zijn vrouw Ginette Verhelst. Die hebben de zaak heel lang gerund. Na hen kwamen en gingen de uitbaters. Zo ook Eric Vandewiele en zijn vrouw Annie Sabbe, die er van 1989 tot Kerstmis 1999 achter de tapkast stonden.
Allemaal verleden tijd, want café-feestzaal Germinal komt nooit meer terug. “We moeten er niet flauw over doen”, vindt Rik Desmet. “De tijdsgeest is veranderd, het politieke landschap ook. Wie dat ontkent, is niet realistisch.”
Socialisme onder druk
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier