Tom ‘Tometeo’ Dutoit is nu fulltime weerman: “Onderschat kracht van lokale weerman niet”
Vorige week raakte bekend dat Tom Dutoit zijn expertise ter beschikking stelt van de stad Izegem. De Izegemnaar – die zich omschoolde van bakker tot leerkracht lager onderwijs – is nu ook fulltime aan de slag in zijn bedrijfje De Weerman.
Hoe wordt iemand amateurweerman?
“Alles begint met geïnteresseerd zijn. Iets triggert jou en dan begin je het een en ander te lezen en je wordt volledig meegetrokken in het onderwerp. Voor mij was dat dus het weer. Van kleine eenvoudige boekjes tot dikke kleppers en cursussen meteorologie voor de luchtvaart. Op den duur wil je er gewoon alles over weten en toch moet je telkens weer vaststellen dat ‘het weer’ helaas geen exacte wetenschap is. Maar in al die jaren dat ik er nu mee bezig ben, ondervind ik wel dat die wetenschap zeer snel aan het verfijnen is. We beschikken over prachtige toestellen, krachtige computers en excellente softwarepakketten. Ook Big Data zal meer en meer beginnen meetellen bij het verwerken en analyseren van ons weer. Denk maar aan jouw smartphone die constant weet wat de luchtdruk is op de plaats waar jij je bevindt. Vliegtuigen doen metingen op alle hoogtes en ook de ruimtevaart speelt een hele belangrijke rol in de meteorologische wereld.”
Je weersverwachtingen worden in Izegem en omgeving druk geconsulteerd. Hoeveel volgers heb je ondertussen op Facebook? En krijg je veel reacties, ook als je uitzonderlijk eens fout zit?
“Momenteel heb ik bijna 8.500 volgers en ik weet dat mijn weerpraatje heel veel gelezen wordt. Mensen reageren vaak, meestal positief en tevreden, maar soms is er ook een enkeling die mij wat minder graag heeft, omdat hij net in een onverwacht buitje zat. Nu en dan krijg ik ook een vraag over welk weer het wordt op een bepaalde plaats of van mensen die een werk willen doen buiten. Ik schrijf heel graag en geef er altijd wel mijn eigen draai aan en dat hebben de mensen graag. Met wat humor soms, maar ook heel ernstig als het moet. Het weer slaat soms zijn klauwen in de kaarten en dan moet je bij de pinken zijn en waarschuwen voor eventuele zware gevolgen. Je mag in deze wetenschap nooit iets verbloemen. Ik ben van mening dat je als weerman een meldingsplicht hebt. Ik kijk naar mijn weerkaarten, analyseer en probeer dit in een verstaanbare taal bij de mensen te brengen. Je moet eerlijk zijn in wat je vertelt over wat er komt op weervlak en ook achteraf kunnen toegeven dat je fout zat.”
“Ik hou van de nuchterheid van weerman David Dehenauw”
In 2017 sprak je in onze krant al de hoop uit te kunnen samenwerken met de stad Izegem en nu is het zover. Wat ga je voor hen doen?
“In 2017 won ik de trofee ‘de Krak van je gemeente’ en toen was ik ook bij Marcel Vanthilt te gast in zijn zomerprogramma aan de kust, Hotel M. Daar vertelde ik dat ik het eigenlijk wel raar vond dat je voor alles naar het stad- of gemeentehuis kunt gaan, maar niet om het weer te consulteren. Dat is misschien wel een zotte gedachte, maar niet eens zo gek als je er op toeristisch vlak over nadenkt en dan kijk ik vooral naar de kust en de streek van de Ardennen. Voor Izegem werk ik mee in het winterteam. Meteorologisch advies geef ik op alle vlakken, bijvoorbeeld aan de strooidiensten. Ik ben blij en trots en het is een eer om voor mijn stad te mogen werken. Het vertrouwen krijgen van iemand voelt goed aan.”
Wie is Tom Dutoit?
Privé
Tom Dutoit wordt in april 50 jaar. Hij is getrouwd met verpleegster Annemie Vermote en vader van Femke (18). Het gezin woont in de Monseigneur Bouckaertstraat in Izegem.
Opleiding en loopbaan
Als kind wilde hij bakker worden. Hij ging dan ook naar Ter Groene Poorte in Brugge. “Omdat ik meer in de bakkerij wou staan, stapte ik over naar een leercontract bij Patisserie Vanhalst in Izegem. Daarna deed ik een tijdje de patisserie in een restaurant. Ik sloeg een andere weg in en ging 17 jaar lang werken voor Vitalo in Meulebeke.” Ook werkte hij zes jaar voor Drukkerij Strobbe/Strobbe Buro in Izegem. “In 2014 ging ik opnieuw studeren aan de Hogeschool West-Vlaanderen en behaalde na drie jaar mijn diploma van leerkracht lager onderwijs. Nu is hij voltijds aan de slag als weerman.”
Vrije tijd
Leest graag wetenschappelijke werken. Kookt en bakt graag en volgt op tv graag een spannende serie of een interessant praatprogramma.
De opwarming van de aarde is uit geen enkel nieuwsbulletin nog weg te slaan. Zijn de gevolgen ook al merkbaar over de jaren heen in Izegem?
“Om hier direct en enkel over Izegem uitspraken te kunnen doen, daar zijn we met onze 25,48 vierkante km iets te klein voor. Laten we de provincie nemen of beter nog, ons land. Als we terugkijken naar de afgelopen twee zomers, dan moet ik er geen tekeningetje bij maken. Het zijn bloedhete zomers geweest met telkens opnieuw recordtemperaturen. Ook het voor- en najaar waren te warm en het blijft structureel te droog. Het wordt tijd dat men eens ernstig begint na te denken over onze waterhuishouding. Binnen enkele jaren zitten we met een probleem op dat vlak. Wat de opwarming van de aarde betreft, daar moeten we echt samen aan werken. Maar dat is een moeilijke oefening, want je moet er echt enkele regels voor willen volgen en net dat is niet eenvoudig. Kijk maar eens hoe moeilijk dat al is bij het volgen van de opgelegde regels betreffende covid-19. Believers versus non-believers. Nochtans is het niet moeilijk. Als ik ga wandelen in een bos en ik zie een blikje liggen, dan denk: ben je hier echt helemaal het bos voor komen inlopen om dat hier te gooien?”
Volg jij zelf alle weerpraatjes? Vroeger was Armand Pien dé norm. Ooit gedroomd om er professioneel mee aan de slag te gaan?
“Uiteraard volg ik de meeste weerberichten. Zo hou ik enorm van de nuchterheid van weerman David Dehenauw. Mijn weerpraatje komt op twee vrije zenders, op FM Gold en op Waregem1. Je vindt het ook op mijn website, op Facebook en er vertrekt elke ochtend een mail naar ruim 500 adressen. De weermannen en -vrouwen van televisie, dat is een vaste ploeg en daar geraak je niet zomaar in. Toch blijf ik er bij dat zenders als Focus/WTV iets meer mogen inzetten op het weer. Onderschat de kracht niet van een lokale weerman.”
Je hebt nu ook je eigen bedrijfje: De Weerman. Waar wil je daarmee naartoe?
”Begin 2019 ontmoette ik twee mensen die zo hard in mij geloofden dat ik in de kern van een hogedrukgebied terechtkwam. Alleen maar positiviteit en respect. Zij zetten mijn meteotreintje op de rails, maar toen kwam corona en die trok aan de noodrem. In augustus heb ik dan uiteindelijk toch de stap gezet, maar zonder mijn twee helden – want dat zijn ze voor mij – zou ik dit niet gedurfd hebben. Met De Weerman wil ik weersgevoelige bedrijven helpen plannen en dat lukt aardig.”
Welk weer staat er ons te wachten?
”Wie mij kent, weet dat ik het liefst werk op korte termijn. Ik geloof niet in een weerbericht waarin 10 tot soms 14 dagen worden besproken. Welk nut heeft dat? Wat is daar de meerwaarde van? Een trend, meer zie je niet en dan nog. Ik blijf daar resoluut in en bespreek maximaal drie dagen en die derde dag is soms al onder voorbehoud. Wat ik vooral beoog te bekomen als weerman is om het weer eerlijk en nuchter te brengen en daarvoor sta ik heel graag elke dag om 4.30 uur op.”
Interesse om met Tom samen te werken: tom@deweerman.be
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier