Staden: “Mensen moeten ook op jou willen stemmen”

© Joke Couvreur
Redactie KW

Rik Demuynck (52) woont met partner Tamara Declerck in de Dammaertstraat. Hij heeft vier kinderen en is zelfstandig bloemen- en plantenhandelaar. Rik werd in 2013 wereldkampioen gewichtwerpen bij de masters en behaalde ook zilver op de werpvijfkamp. Hij zet dit jaar alles op alles om opnieuw wereldkampioen te worden.

“Ik ben voor een stuk verrast dat ik de Krak geworden ben”, vertelt Rik, “Ik was er van overtuigd dat ik een kans maakte, maar je weet nooit. De andere kandidaten vond ik in elk geval heel sterk. Ik heb geen Facebookaccount en voerde vooral campagne via SMS. Mijn stiefkinderen hebben wel via Facebook een oproep gelanceerd. Ik durf stellen dat ik heel wat mensen ken, maar ze moeten uiteraard op jou willen stemmen. Ik wil dan ook iedereen bedanken die voor mij gestemd heeft.”

21 Belgische titels

“Mijn Krakverkiezing beschouw ik als een erkenning voor mijn prestaties”, gaat Rik verder, “Ik begon op mijn 10de met lopen. Door knieproblemen diende ik daar op mijn 16de mee te kappen en schakelde ik over op hamerslingeren. Ik stopte op mijn 28ste. Toen mijn kinderen met atletiek startten, begon het bij mij opnieuw te kriebelen. Ik was 39 toen ik de competitie hervatte.”

Ik weet dat ik nog beter kan en er nog niet alles voor gedaan heb

Sedertdien reef Rik zomaar eventjes 21 Belgische titels binnen. Toch liep zijn atletiekverhaal niet altijd over rozen. “In 2011 kreeg ik af te rekenen met een afgescheurde pees in mijn arm”, weet Rik. “Meestal wordt dergelijk letsel niet geopereerd. De operatie is zeer delicaat. De arts die mij behandelde, opereerde me met succes, maar 14 dagen later sloeg het noodlot opnieuw toe. Ik kreeg barstende hoofdpijn. Oorzaak bleek een goedaardige tumor in mijn hoofd te zijn. Ik werd opnieuw geopereerd en herstelde heel goed. Iedereen dacht dat mijn atletiekcarrière voorbij was. Daardoor raakte ik enorm gemotiveerd om terug te komen.”

Rik verloor de laatste 7 jaar geen enkel Belgisch kampioenschap. “Ik wilde meer en besloot te mikken op het behalen van een medaille op een Europees of een wereldkampioenschap voor mijn 50ste”, aldus Rik. Die droom werd in 2013 in Brazilië werkelijkheid.

Nog beter doen

Rik wil dit jaar absoluut opnieuw wereldkampioen worden. “Ik weet dat ik nog beter kan en dat ik er nog niet alles voor gedaan heb om zo goed mogelijk te zijn”, stelt Rik. “Dit is het eerste jaar waarin ik in alles – voeding, medisch gebied – word begeleid. Toch zal ik me dubbel moeten plooien, want de concurrentie is groot.”

VRAGENRONDJE

Grote droom op atletiekgebied?

“Nog éénmaal wereldkampioen worden. Ik weet dat ik nog beter kan en ik weet dat ik er nog niet echt alles voor gedaan heb om 100 % top te zijn. Maar de concurrentie is bijzonder zwaar.”

Hoe lang ga je nog door?

“Zolang mijn lichaam het toelaat. Als je ouder wordt, kan je niet meer alles aan. Daarom ga ik meer doelgericht aan wedstrijden deelnemen en prioriteiten stellen zoals het wereldkampioenschap. Aan alle wedstrijden deelnemen kan niet meer.”

Wat offer je op voor je sport?

“Dit jaar heel veel. Zoals lekker eten. Ik weeg nog tien kilogram te veel en eens dat ideaal gewicht bereikt is, moet ik het ook houden. Ik eet heel graag frieten, maar heb er al drie maanden geen gegeten. Ik wil echt wel die wereldtitel behalen.”

Treden je kinderen in je voetsporen?

“Zowel Jasmijn als Lissa waren in de atletiek actief. Jasmijn won bij de jeugd vijf Belgische titels in het kogelstoten en heeft ook de tweede beste Belgische prestatie ooit bij de jeugd achter haar naam. Lissa was bij de jeugd driemaal Belgisch kampioene sprint, werd vierde op de Wereldspelen en haalde de halve finale van de Olympische Spelen bij de jeugd.”

Wie is je grote steun en toeverlaat?

“Mijn vriendin Tamara, mijn kinderen en stiefkinderen. Achter iedere sportman moet een sterke vrouw staan. Bij mij is dat zeker het geval. Als zelfstandige is het niet evident om voor een paar weken naar het buitenland te trekken voor bijvoorbeeld het WK. Tamara bereddert hier dan de boel. Zonder Tamara zou ik niet naar het WK kunnen trekken. Ze ondersteunt me op alle mogelijke gebieden. Zo let ze mee op mijn voeding en moet ze ook al eens een afspraak verzetten omdat ik weg moet voor mijn sport.”

BIO

Privé

Rik (52) woont met vriendin Tamara Declerck (39) in de Dammaerstraat. Het nieuw samengestelde gezin telt vier kinderen : Lissa Demuynck (26), Jasmijn Demuynck (23), Kirina Soetaert (17) en Femke Soetaert (15). Rik is opa van drie kleinkinderen : Fleur (3,5), Jozefien (2,5) en Milan (1)

Loopbaan

Tot zijn zestiende naar de Roeselaarse tuinbouwschool. Daarna actief op het ouderlijke landbouwbedrijf. Op zijn 23ste werd hij zelfstandig bloemen- en plantenhandelaar. Staat nu nog altijd aan het roer van zijn groothandel in bloemen en planten.

Vrije tijd

Atletiek met vooral gewichtwerpen, hamerslingeren, kogelstoten en discuswerpen.

(Carl Bruneel)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.