Sofie supportert vanuit Rusland voor de Rode Duivels: “Al voel ik me ook een halve Russin”

Sofie Vandeputte en haar vriend Anton Nikolaenko: “Kijken naar voetbal doet me vooral met heimwee terug denken aan de matchen die ik samen met mijn papa bekeek op tv.”© gf
Sofie Vandeputte en haar vriend Anton Nikolaenko: “Kijken naar voetbal doet me vooral met heimwee terug denken aan de matchen die ik samen met mijn papa bekeek op tv.”© gf
Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Sofie Vandeputte (36) is afkomstig uit Elverdinge, maar woont al tien jaar in Rusland. Samen met haar Russische vriend Anton zal ze zaterdagavond de wedstrijd tussen de Rode Duivels en Rusland volgen vanuit Domodedovo.

Eerst woonde Sofie in Moskou, nadien in Podolsk en sinds dit jaar in Domodedovo ten zuiden van de Russische hoofdstad. Ze werkt er voor de Russische tak van het Ieperse transportbedrijf Sitra. “Grote aanpassingsproblemen aan het dagelijks leven in Rusland heb ik nooit gekend, omdat ik de taal machtig ben. Alleen het klimaat is een groot verschil”, lacht ze.

Belgische chocolade

“In mijn beginjaren in Rusland vond ik dat dik sneeuwtapijt erg mooi en romantisch, maar nu is het fijne er wel wat van af. Een negatieve kant is de enorme bureaucratische rompslomp die bij elke vraag komt kijken. Mijn Belgisch paspoort maakt het daar niet makkelijker op. Ik ben nu bezig met mijn aanvraag voor een Russisch paspoort en hopelijk komt er dan een einde aan mijn administratieve lijdensweg.”

“Ik denk dat ik me ondertussen wel een halve Russin mag noemen”, vervolgt Sofie. “ Ook mijn dochtertje Anna (5) is waarschijnlijk wel wat meer Russisch dan Belgisch , want ze gaat hier naar school in een gewone Russische peutertuin en spreekt vooral Russisch. Pogingen om Nederlands te spreken zijn een beetje in het water gevallen omdat we de laatste jaren niet op bezoek konden komen. Maar van Belgische chocolade is ze een supergrote fan natuurlijk. En ze is nu al de dagen aan het aftellen wanneer ze haar Belgische oma weer kan knuffelen.”

Geen fanatisme

Sofie heeft een relatie met Anton Nikolaenko (33) die in zijn jeugd een fervent supporter van Lokomotiv Moskou was. “Hij woonde bijna alle wedstrijden bij, zelfs die op verplaatsing. Maar nu heeft hij daar nog weinig tijd voor, omdat hij vaak in Scandinavië werkt. Wanneer hij thuis is, speelt hij hier in onze wijk wel soms vriendschappelijke wedstrijden.”

De wedstrijd van morgen zal het koppel wel wat verdelen. “Natuurlijk supporteren we elk voor ons eigen land, maar zonder fanatisme. Ik krijg meer commentaren en vragen op het werk dan thuis. We zullen er vooral een gezellige avond van maken. We trekken allebei onze t-shirt van de nationale ploeg aan en supporteren voor de tv. Nu de coronacrisis bijna voorbij is, zullen er ook avonden georganiseerd worden door de Belgische ambassade in Moskou met groot scherm. Als het past, gaan we daar naartoe. Kijken naar voetbal doet me vooral met heimwee terugdenken aan de matchen die ik samen met mijn papa bekeek op tv .”

Verrassing?

Volgens Sofie geloven er weinig Russen in winstkansen tegen de Rode Duivels. “ De meesten geven België een realistische kans om in de top drie te eindigen. Rusland schatten we persoonlijk niet zo hoog in, maar wie weet zorgen ze wel voor de verrassing van het tornooi.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.