Engeland favoriet maar dat blauw vind ik mooier

De Rode Duivels. © BELGA
Franky Van der Elst
Franky Van der Elst EK-analist voor KW

De Belgen brachten te weinig. Eigenlijk speelden ze geen enkele echt overtuigende wedstrijd. Tegen de Portugezen spartelden ze nog wel door de achtste finale, maar tegen de Italianen kwamen ze te kort. Onze vrees vooraf is uitgekomen: om Europees kampioen te worden, moesten onze sterkhouders echt top zijn en door blessures was dat niet mogelijk.

Tegen Italië zullen enkele keuzes van Martinez ook wel een rol gespeeld hebben. De manier waarop hij wou verdedigen, pakte verkeerd uit: in 5-3-2 in plaats van met twee lijnen van vier. Witsel en Tielemans moesten over de volledige breedte van het veld heen en weer crossen en konden amper een bal recupereren. Hij deed ook enkele rare vervangingen: opeens Chadli inbrengen en geen extra spits, Benteke die zich in de 97ste minuut nog snel moet klaarmaken. Er moet toch stilaan een generatiewissel komen. Ik verwacht geen grote veranderingen voor de Nations Cup. Daarna, een jaar voor het WK, is het moment om te evalueren welke opties er zijn.

Wat de finale betreft: Italië speelt op dit EK het spectaculairste voetbal, met veel diepgang, veel druk op het middenveld en een hoge intensiteit. Tegen de Spanjaarden moesten ze de wet van de sterkste ondergaan, maar ze toonden weerbaarheid met onder meer een sterk centraal verdedigingsduo en een goeie keeper. Maar het wordt niet evident: de Engelsen speelden misschien wel nog niet zo geweldig, maar pakken geen goals, Kane begint te scoren en op Wembley spelen is natuurlijk een voordeel. Met het thuisvoordeel zijn de Engelsen favoriet, maar ik hoop op Italië. Dat blauw vind ik toch mooier…

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.