Russische Slava Tcherbak verkoopt taarten om Oekraïne te steunen
De solidariteit met Oekraïne en zij die op de vlucht zijn voor het oorlogsgeweld blijft wereldwijd toenemen. Ook in Komen-Waasten werden verschillende initiatieven op poten gezet. Zo worden in restaurant Fleur De Sel taarten verkocht, waarvan de opbrengst gedeeltelijk naar Oekraïne 12-12 gaat. Opmerkelijk detail: zowel de zaakvoerster als de taarten zijn Russisch. “Dit is niet een oorlog van het volk, maar de oorlog van een enkeling”, klinkt het.
Een overheerlijke brioche, gevuld met zoetigheden en als taart vormgegeven. Koulebiakine is al eeuwenlang een maaltijd die bijna traditioneel op tafel verschijnt in, jawel, Rusland.
“Het is ontstaan als een lekkernij voor de Russische aristocratie, maar werd gaandeweg iets wat alle mensen op zondag aan hun gasten gaven. Koulebiakine is zo een schotel van het volk geworden, waardoor het bijna onmogelijk nog symbolischer kan.”
Dezelfde roots
Slava Tcherbak (38), zaakvoerster van het Komense restaurant Fleur De Sel, is afkomstig uit Rusland, maar toch besloot ze taarten te gaan verkopen om Oekraïne te steunen. “We zijn allemaal mensen, we hebben allemaal familie en we willen allemaal dat iedereen veilig is”, zucht ze.
“Het is onbegrijpelijk dat men bommen laat vallen op gezinnen die uiteindelijk allemaal dezelfde roots hebben. Natuurlijk steun ik de slachtoffers van het oorlogsgeweld, zelfs met mijn Russische origine. Dit is niet de oorlog van de Russen. Dit is machtsvertoon van mensen die wereldwijd willen tonen dat ze baas zijn.”
Slogan aangepast
Het is niet voor het eerst dat Slava zich inzet voor het goede doel, al blijkt het dit keer wel heel wat moeilijker dan anders. “Waar we in het verleden op onze klanten uit Frankrijk konden rekenen, komt er dit keer geen enkele bestelling van die kant uit”, gaat ze verder.
“Hier in Komen kan ik niet zeggen dat ik al lastig werd gevallen vanwege mijn Russische roots, maar in Frankrijk draait het vaak uit op regelrechte haat tegenover alles wat Russisch is. Zo bestellen ze helemaal niets wat ook maar gelinkt kan worden aan het land en een paar vrienden van ons, zelf ook ondernemers, werden al verschillende keren aangevallen.”
“We hebben de slogan van onze taarten dan ook aangepast om toch maar geen irritatie op te wekken. Vroeger werden onze taarten in de markt gezet als Koulebiakine, traditionele Russische taarten, terwijl we nu opteren voor de naam Koulebiakine, lekkernijen met liefde gemaakt. Per verkochte taart gaat 3 euro naar het Consortium 12-12.”
Staatsinformatie
Volgens Slava is de oorlog er vooral eentje van desinformatie en propaganda. “We hebben bijna dagelijks contact met mijn familie die nog in Rusland woont”, sluit ze af.
“Het is hallucinant te moeten horen hoe ze de oorlog in Oekraïne ervaren. Het kan ook bijna niet anders, want op dit moment is enkel staatsinformatie toegelaten op tv en krijgen ze bijna permanent te horen dat het Oekraïne is dat Rusland heeft aangevallen. Ook de toegang tot sociale media en het internet is erg beperkt en wie informatie van buiten Rusland wil ontvangen, moet al een techneut zijn. De bevolking aan beide kanten van de grens gaat kapot aan dit conflict.”
West-Vlaanderen solidair met Oekraïne
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier