PVDA trakteert helden van de zorg op 420 liter soep

De soep werd per bakfiets geleverd aan wzc Sint-Vincentius.© TVG
De soep werd per bakfiets geleverd aan wzc Sint-Vincentius.© TVG
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Deze week brengt PVDA Kortrijk 415 liter soep rond in Kortrijk en omstreken. Woon-zorgcentrum Sint-Vincentius bestelde 174 liter soep voor het personeel. Deze werd met de bakfiets geleverd aan de voordeur. Het project ‘Soep voor Zorg – Zorg voor Soep’ werd eind november gelanceerd. Zorgpersoneel kon gedurende tien dagen online een liter soep bestellen, te leveren op het werk of bij hen thuis in de week van 7 december.

“Als spoedarts weet ik hoeveel deugd het kan doen om niet meer te moeten koken na een lange en vermoeiende shift”, vertelt PVDA- woordvoerster Natalie Eggermont. “In totaal kregen wij maar liefst 415 bestellingen binnen vanuit alle hoeken van de zorg- en welzijnssector: thuiszorg, familiehulp, woon-zorgcentra, assistentiewoningen, drugzorg, kinderopvang, AZ Groeninge, bijzondere jeugdzorg, …”

“We vonden het belangrijk iets te doen voor álle helden van de zorg. Dat de mensen die onder Vlaamse bevoegdheid vallen bijvoorbeeld geen premie krijgen, maar hun federale, Brusselse en Waalse collega’s wel, dat is niet te begrijpen. We kregen van velen hierover reacties.”

Hartverwarmende samenwerking

Maar liefst negen restaurants waaronder Au Casino, de Bokes, Pomodoro, de KleinKeuken, Comida Vegano, de Trog en café glacé en traiteurs engageerden zich om soep te maken, van 6 tot 100 liter per zaak. De partij deed ook een geldinzameling bij de burgers om de horecazaken financieel te vergoeden voor de soep, om ook hen te steunen in deze moeilijke tijden.

In totaal haalden ze bijna 1.000 euro op. Lokale kunstenaars Imre Deneire en C-ARTon maakten ontwerpen die als stickers op de potjes werden gekleefd en vrijwilligers en dichters schreven boodschappen op bedankingskaartjes.

“Het is hartverwarmend hoeveel mensen in de weer zijn geweest om dit project te doen slagen”, zegt Nils Vandewoestyne die het project coördineert. “De horeca, kunstenaars, sponsors en tientallen vrijwilligers. De hele week vertrekken er ‘s middags en ‘s avonds verschillende koeriers om de soep te bezorgen, met 124 persoonlijke huisbezoeken op één week tijd.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.