Pieter Schillewaert traint voor nieuwe rit van 650 kilometer: “Ik kreeg de wielermicrobe van mijn vader”

Pieter Schillewaert tijdens de Omloop van de Slagvelden. © gf
Redactie KW

Pieter Schillewaert (38) deed in 2019 mee aan de Omloop van de Slagvelden, goed voor zo’n 2.100 kilometer in acht etappes. Dat leverde hem onlangs nog de sportprijs op in thuisgemeente De Haan. Na een rustiger periode met zijn piepjong gezin is hij zich stilaan aan het voorbereiden om in mei van Bordeaux naar Parijs te rijden.

Als gids is Pieter Schillewaert vaak te vinden in de straten van De Haan, in Mu.ZEE of in het centrum Ronde van Vlaanderen. In het dagelijks leven is hij Content Manager bij Roularta, maar daarbuiten is hij vooral gebeten door wielerverhalen. Op de website Poulidor brengt hij heroïsche verhalen uit de wielergeschiedenis op een sublieme manier terug tot leven.

“Mijn vader was een grote wielerliefhebber en van hem heb ik de microbe meegekregen. Ik ben ook geïnteresseerd in geschiedenis en zo begon ik kleine en grote koersverhalen op te zoeken en neer te schrijven. Uiteindelijk ben ik die verhalen beginnen bundelen op een blog. Ik kreeg daar veel reactie op, mensen vonden het wel leuk om te lezen. Ik ben dan ook gids geworden”, blikt Pieter terug.

Eerst ingeschreven

Dat koersen is er later bijgekomen. “Ik fietste wel al veel, maar wilde vooral eens weten wat het is om lange afstanden af te leggen om die renners beter te begrijpen. Ik ben gestart met de Ronde van Vlaanderen en dat bleek leuker dan ik dacht. Daarna deed ik ook Milaan-Sanremo op mijn eentje. Daarna is Parijs-Roubaix gevolgd en Gent-Wevelgem.”

In 2013 ontdekte ik het boek De Omloop van de Slagvelden op de Boekenbeurs waar ik toen aan het werk was. De omloop werd in 1919 gereden als eerbetoon aan de gesneuvelden. Daarbij werd de frontlinie afgefietst oftewel 2.000 kilometer in acht etappes. 100 jaar na datum werd die omloop opnieuw georganiseerd. Ik nam onmiddellijk contact op met de organisatie en was als eerste ingeschreven”, lacht Pieter.

Op 11 november 2018 begon de Hanenaar te trainen. “Ik heb in het voorjaar van 2019 zeker 17.000 kilometer gefietst. Ik deed trainingen van Luik-Bastenaken-Luik en de Amstel Gold Race. Als we op vakantie gingen dan ging ik er met de fiets naartoe of op een vrijdagavond na mijn werk fietste ik nog eens naar de Kemmelberg en terug. Trainingen van 350 kilometer waren geen uitzondering.”

Focus op beleving

Tijdens de Omloop zelf lag de focus van Pieter vooral op beleving. “Het belangrijkste voor mij was dat ik het gevoel kon meegeven in die stukjes. Het ging niet zozeer om het resultaat. Maar ‘boys wil be boys’, dus als ik zevende eindigde tijdens een rit dan deed dat ook wel deugd.”

Het voorbije jaar stond dan weer meer in het teken van het gezinsleven. “Mijn dochtertje is één jaar en het tweede kindje is onderweg. Ik heb dus minder tijd gehad om op de fiets te rijden, maar mijn vriendin heeft al gezegd dat het me deugd doet en dat ik dus zeker niet mag stoppen om dergelijke uitdagingen te ondernemen.”

Trainingen van 350 kilometer waren geen uitzondering

In mei staat dan ook de volgende rit gepland tussen Parijs en Bordeaux. Pieter rijdt niet alleen. “Tijdens de Omloop heb ik een kameraad leren kennen die op een fiets reed uit 1913. Hij rijdt wel Bordeaux-Parijs met een oude fiets, zelfs eentje uit 1908 deze keer. Zo’n fiets weegt gemakkelijk 18 kilogram, terwijl dat nu nog zo’n 7 tot 8 kilogram is. Daarnaast heb je ook geen versnellingen, waardoor je een groter verzet hebt. De wielen zijn bovendien in hout en ook de positie van de fiets is anders. Momenteel rij ik hier tochten mee van zo’n 50 kilometer. Ik doe dat in kledij van toen. Je kan dat laten namaken tot de schoenen toe. Ik heb nog een fiets waar ik langere afstanden mee doe. Deze fiets is niet volledig origineel. De wielen en het kader zijn uit 1935. Daarmee rij ik naar Sluis en terug, dat is toch ook 80 kilometer.

40 uur voor 650 km

Om klaar te zijn tegen mei moet Pieter weer beginnen trainen. “Ik ben nu begonnen met lopen. In september word ik getest om te kijken hoe de conditie staat. Ik laat me daar wel in begeleiden. Het is dan in de winter doortrainen tot in mei. Ik zal daar wel zien hoe lang ik over de tocht zal doen. Ik heb 40 uur om binnen te zijn voor een tocht van 650 kilometer”, besluit Pieter.

(Leen Belpaeme)