StudiJO Kouter eindelijk in gebruik: eerste jongeren nemen er maandag hun intrek

Het personeel dat in StudiJO Kouter aan de slag gaat met v.l.n.r. Joyce Holvoet, Jerina Dewilde, Kim Lapeire, Lieselot De Fruytier, Jeremy Moiny en Mia Cattebeke. Gaëlle Desmet en huisvrouwen Corinne Hoornaert en Elise Monbailieu ontbreken op de foto. © EDB
Redactie KW

Zestien jaar nadat een droom voor een internaat begon, kunnen jongeren van De Hoge Kouter maandag eindelijk hun intrek nemen in het verblijf StudiJO Kouter in de Olmenlaan.

Door Els Deleu

Na een lange lijdensweg van dossiers opmaken, subsidies aanvragen, een persoonsvolgende financiering voor jongeren die er niet op tijd komt en ook veel wachten, kan het verblijf van MFC De Hoge Kouter eindelijk de deuren openen. De eerste jongeren tussen 13 en 22 jaar nemen er op maandag 2 september hun intrek.

Lange weg

“De eerste opdracht die ik van de raad van bestuur kreeg bij mijn aanwerving als directeur in 2003 was zorgen dat er een internaat kwam”, begint Mia Cattebeke (63). “Het heeft heel lang geduurd. Eerst moesten we een positief advies krijgen van het regionaal overleg. We kregen noch het positief advies, noch de middelen.” Mia legt uit dat uitbreidingsmiddelen voor voorzieningen jaarlijks toegekend werden over de provincies. “Verschillende instanties krijgen dan twee of drie extra plaatsen, maar wij hadden er onmiddellijk minstens 20 nodig, en die waren telkens al verdeeld. We kregen wel regelmatig plaatsen bij voor onze dagopvang.”

Uiteindelijk zette de raad van bestuur in 2014 het licht op groen om een architect te zoeken nadat er een erfpacht verkregen werd bij de dekenij op de grond in de Olmenlaan. Daar stond een kleuterschooltje waar De Kindervriend ook een tijd gebruik van had gemaakt.

We hopen binnen de twee jaar toch het volledige gebouw te kunnen gebruiken – Mia Cattebeke, directeur MFC De Hoge Kouter

“Er waren aanvankelijk plannen om het schooltje helemaal te verbouwen, maar het zou een oud gebouw blijven. De raad van bestuur ging er uiteindelijk in mee om er een nieuw gebouw neer te poten. We hadden dus een plan maar dit moest nog eventjes in de koelkast want er waren nog geen subsidies. Pas in december 2016 kwam de goedkeuring voor VIPA-subsidies. We moesten snel beginnen met de werken, want de bouwvergunning verviel in april 2017. Op 1 februari 2017 startten de eerste afbraakwerken en in maart 2018 was er de eerste steenlegging.”

Het verblijf zou openen in september 2019. “Dat was ideaal om personeel te kunnen inzetten, want middelen hiervoor zouden verkregen worden door de persoonsvolgende financiering voor jongeren die op 1 januari 2019 zou opstarten. Jammer genoeg is dit nog altijd niet opgestart waardoor we plaatsen dagopvang moesten omzetten in plaatsen verblijf, wat betekent dat er op elke afdeling in De Hoge Kouter moest personeel ingeleverd worden“, zucht Mia.

Doordat er niet voldoende personeel kan ingezet worden om het volledige verblijf in te nemen, zal de Branding tijdelijk een gedeelte van het gebouw gebruiken om er in tien kamers en drie studio’s kortverblijf te organiseren en woonbegeleiding voor volwassenen met een beperking aan te bieden.

Wachtlijst

Lieselot De Fruytier uit Lauwe is coördinator van StudiJO Kouter. Ze werkt ook halftijds mee als opvoeder. Er zijn 29 bedden, vier leefruimtes met zit- en eethoek en keuken, een mediaruimte, een comfortruimte zonder prikkels, een TAVA-ruimte (Tijdelijke Afzondering Van Aandacht), en een open ruimte die ook opengesteld wordt voor de buurt, het liefst in interactie met de jongeren.

De kamers hebben elk een bed, kast, nachtkastje, bureau, stoel en badkamer met inloopdouche, wastafel en toilet. Er starten twintig verschillende jongeren van De Hoge Kouter en er zullen er maximum 15 per dag zijn. “Wij bezetten dus 15 kamers plus de kamer voor de slapende begeleider. Er werd ondertussen al een wachtlijst aangelegd. We hopen dat de persoonsvolgende financiering voor jongeren snel van start gaat, zodat we toch binnen de twee jaar het volledige gebouw kunnen gebruiken. Als de middelen er zijn, zal StudiJO Kouter 365 dagen per jaar open zijn.”