Sint-Michiel in proefproject rond zelftesten: “Het is hetzelfde principe als een zwangerschapstest”

Mieke Boesmans (links) en Effi Jonckheere, collega's in de VMS, nemen deel aan het zelftest-proefproject.© Stefaan Beel
Mieke Boesmans (links) en Effi Jonckheere, collega's in de VMS, nemen deel aan het zelftest-proefproject.© Stefaan Beel
Peter Soete

De Vlaamse overheid lanceert tussen 3 en 30 mei een proefproject in een aantal scholen voor zelftesten binnen het onderwijs. Dit gebeurt met het oog op een bredere uitrol in Vlaanderen. Binnen Scholengroep Sint-Michiel in Roeselare werd ook de mogelijkheid geboden om als personeelslid deel te nemen aan dit project.

Wetenschappenleerkracht Mieke Boesmans en Effi Jonckheere, leerkracht Frans, zijn collega’s in de VMS in Roeselare en nemen allebei deel aan dit proefproject dat net is opgestart. “Je moet je wel aan een aantal regels houden”, zegt Mieke Boesmans. “Zo moet je tijdens de testperiode twee keer per week een test doen en daar mogen geen vier dagen tussen zitten. Ik test me bijvoorbeeld op maandag en donderdag. Er wordt van ons ook verwacht dat we een tussentijds en een eindverslag schrijven.”

“Als je de kans krijgt om je te laten testen, dan moet je dat doen”

“Ik vind deze zelftest een zeer goed idee, zeker als je soms eens twijfelt. Je kunt uiteindelijk niet voor iedere verkoudheid naar de dokter lopen. Ik hou er alvast een veilig gevoel aan over. Echt 100 procent zekerheid is er niet maar doordat we twee keer per week testen, is de kans eerder klein dat er twee keer een verkeerd resultaat wordt weergegeven.”

“Als je de kans krijgt om je te laten testen, waarom zou je het niet doen”, vult Effi Jonckheere aan. “Zelfs al is het niet 100 procent zeker, dan nog geeft het je een veiliger gevoel. Ik zie wekelijks meer dan 100 leerlingen en de kans dat ik een coronabesmetting oploop, is dus zeker reëel. Ja, zelfs als iedereen zich aan de maatregelen houdt met mondmaskers en ontsmettende handgel.”

vraagt tijd

“Het vraagt toch een beetje tijd om die test te doen”, neemt Mieke over. “Je moet zelf eerst je handen ontsmetten, de wisser ongeveer twee centimeters in je neus stoppen en vier keer ronddraaien in ieder neusgat. Vervolgens moet je de wisser in een potje met vloeistof stoppen, dat potje tien keer ronddraaien terwijl je op de buitenkant van het buisje drukt. Dan komt er een speciaal dopje op dat buisje, moet je het buisje schudden en vier druppels op het teststrookje doen. Dan moet je vijftien minuten wachten op het resultaat. Wanneer er één streepje verschijnt, is de test negatief en bij twee streepjes is de test positief. Het is hetzelfde principe als een zwangerschapstest. Maar het duurt toch een klein half uurtje tegen dat je klaar bent.” (PS)