Marieke Blomme (40) wil in 18 uur kustlijn afzwemmen voor twee goede doelen
In een recordtijd van 18 uur de volledige Vlaamse kustlijn van 67 kilometer afzwemmen. Dat is het huzarenstukje dat Marieke Blomme, afkomstig uit Torhout, op maandag 16 augustus tot een goed einde wil brengen. Ze maakt haar borst niet op de eerste plaats nat voor eigen roem en glorie, maar voor twee goede doelen.
Als Marieke (40) in haar opzet slaagt, zet ze de beste tijd ooit neer bij het non-stop zwemmen van De Panne tot Knokke. Het huidige record bedraagt 23 uur en 3 minuten en staat op naam van Matthieu Bonne uit Bredene, die het vorig jaar als eerste voor elkaar kreeg. “Als ik dit in 18 uur kan bolwerken, hoef ik maar een derde tegen de stroom in te gaan”, zegt ze. “Na de start is het zes uur met de stroom mee, daarna zes uur tegen en dan weer zes uur mee. Mijn troeven? Ik heb intensief getraind en ik heb jarenlange ervaring opgedaan met openwaterzwemmen. Plus: ik ben enorm gemotiveerd om geld bijeen te sprokkelen voor twee goede doelen die me nauw aan het hart liggen. Elke slag doe ik om te ijveren voor gelijke kansen om te sporten, zeker voor mensen met een beperking. En voor vrouwen, want er bestaat nog veel meer genderongelijkheid in de sport dan je zou denken.”
Marieke verdient haar brood als personal coach, maar corona heeft het haar niet gemakkelijk gemaakt. Ze is getrouwd met Tim Flott (32), die uit de Verenigde Staten afkomstig is. Ze leerden elkaar kennen op de wielerbaan van het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx in Gent. Sport is hun grote passie: van fietsen (ook op gravel) tot hardlopen en zwemmen. En vooral triatlon, de combinatie van de drie disciplines.
Redder aan zee
Marieke is uit Torhout afkomstig. “Ik ben daar opgegroeid en heb er mijn secundair onderwijs afgewerkt”, zegt ze. “Ik ben van opleiding criminoloog-pedagoog. Ik heb die studies in Gent gevolgd, de stad waar ik, zoals zovelen, ben blijven hangen. We wonen in Mariakerke. Eerst heb ik zo’n twaalf jaar in het forensisch welzijnswerk gestaan: acht jaar als sociotherapeut in de opname en crisisafdeling voor geïnterneerden van het psychiatrisch centrum Sint-Jan-Baptist in Zelzate en vervolgens enkele jaren als bewegingsagoog in het Forensisch Psychiatrisch Centrum FPC in Gent. In die laatste periode heb ik me omgeschoold tot personal coach en triatloncoach. Daar probeer ik nu op zelfstandige basis van te leven.”
“Ik heb altijd graag gesport. Als kind deed ik onder andere karate en paardrijden. Ik ben pas echt met zwemmen gestart tijdens en na mijn cursus ‘redder aan zee’. Zo ben ik bij de competitiezwemmers van de Torhoutse zwemclub Thor beland, waar ik conditie heb opgebouwd en deftig crawl leerde zwemmen, alle technische knepen inbegrepen. Ik behaalde mooie resultaten bij wedstrijden in het zwembad, maar was daar vrij snel op uitgekeken. Je bent vaak een hele dag kwijt om een race van 100 meter te zwemmen die dan in minder dan twee minuten voorbij is.”
Alles in duigen
Toen ze bij Thor hoorde praten over de openwaterwedstrijd Damme-Brugge sprak dat direct tot haar verbeelding. “Zo ben ik met zulke afstandscompetities in openlucht gestart en vrij snel in het wereldje gerold. Doorheen de jaren ben ik het openwaterzwemmen blijven koesteren. Ik ga nog altijd met plezier trainen in Vosselare Put in Deinze, als oude arm van de Leie een uniek stukje natuur. Later zijn het wielrennen en de triatlon erbij gekomen.”
Dit is ideaal om de covidfrustraties van me af te zwemmen
Het was Mariekes bedoeling om in 2020 nog aan enkele wedstrijden deel te nemen en daarna volledig te focussen op haar eigen zaak als personal coach. Maar dat liep even anders. “Ik had me ingeschreven voor het EK Aquabike, het WK Aquabike en de Ironman-triatlon in Barcelona. Corona deed echter alles in duigen vallen. Ook professioneel was het een heel karige periode. Begin dit jaar werd bij ons thuis dan toch het zwembad geplaatst om individuele lessen te kunnen geven. Eerder had de moeilijke toelevering van producten alweer voor vervelende vertraging gezorgd.”
“Sowieso zat ik door corona zonder inkomen en vooruitzichten. Toen dacht ik: waarom niet alles omkeren en er iets positiefs van maken? Ik kon nu zo vaak zwemmen als ik zelf wou. Zo is het idee gegroeid om de kust af te malen voor het goede doel. Een hele opgave, ook logistiek, maar ideaal om de covidfrustraties van me af te zwemmen en er daarna weer tegenaan te gaan.”
Van De Panne naar Knokke
“Op zich vind ik de trainingen voor het kustavontuur niet keihard, maar wel heel tijdrovend. Ik zwem lange afstanden met een relatief lage hartslag, wat niet lastig aanvoelt. Maar het is veel: om en bij de 60 kilometer zwemmen per week, zes dagen op de zeven, twee tot drie keer per dag. Zoveel mogelijk in open water en bij voorkeur in zee, al moet het weer daarvoor meezitten. Blijkbaar heb ik op 16 augustus 30 procent kans op gunstig weer, met minder hoge golven. Bij slechte omstandigheden dien ik de poging misschien naar een andere dag te verplaatsen. In principe vertrek ik om 5 uur in de prille morgen in De Panne. Ik hoop Knokke om 23 uur te bereiken. In Oostende en Zeebrugge moet ik even uit zee voor de scheepvaart, maar voor de rest zwem ik alles op eigen kracht, zonder de begeleidende boot aan te raken. Een team vrijwilligers werkt zich voor mij in het zweet. Eten en drinken worden aangereikt met een stok vanop de boot.”
Iedereen verdient gelijke kansen om te sporten
Marieke heeft als goede doel twee vzw’s uitgekozen waarvan ze de mensen kent die er de drijvende kracht van zijn. “Zo ben ik zeker dat de opbrengst van de eerste tot de laatste cent goed besteed wordt”, zegt ze. “Alle geld gaat integraal naar de projecten. De kosten van mijn avontuur betaal ik zelf. Mijn streven is de aandacht vestigen op gelijke kansen voor iedereen om te sporten. Vooreerst zwem ik voor de vzw Snowbility van Geert Uytterhoeven. Hij maakt wintersportvakanties mogelijk voor mensen met een fysieke beperking. De tweede gesteunde vzw is The Homestretch Foundation van Kathryn Bertine. Zij zorgt er onder meer voor dat vrouwelijke wielrenners een minimumloon kunnen ontvangen als prof.”
Een bijdrage schenken kan vanaf 5 euro via Marieke moves for life.
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier