Lore De Backer wordt goudsmid: “Zelfs de coronacrisis kon mij niet tegenhouden”

Lore De Backer in haar atelier, al dromend van een grotere ruimte.© MM
Lore De Backer in haar atelier, al dromend van een grotere ruimte.© MM
Redactie KW

Corona mag funshoppen dan al danig in de war hebben gestuurd, het belette Lore De Backer uit Bredene niet om in oktober als goudsmid van start te gaan. “Oké, er zijn momenteel geen beurzen of expo’s waar ik mijn collecties kan presenteren, maar wie een uniek juweel voor een speciale gelegenheid wil bestellen, kan dat vandaag perfect vanop afstand.”

Lore De Backer (26) is sinds oktober officieel en voltijds als goud-smid aan de slag. “Hoe je goudsmid wordt? Goh, vroeger vooral van vader op zoon. Maar mijn traject zag er nogal anders uit. Ik heb industrieel productontwerp gestudeerd aan Howest Kortrijk. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in vormgeving en hoe dingen gemaakt worden. In die opleiding kregen we de kans om zelf te ontwerpen: meubels, een lamp en zelfs theaterdecors. Zo ben ik uiteindelijk bij het ontwerpen van juwelen terechtgekomen. Via het volwassenenonderwijs heb ik dan de specialisatie goudsmid gevolgd. Ook nu volg ik nog regelmatig bijscholingen. Ik ben nog jong en wil zoveel mogelijk technieken onder de knie krijgen.”

Zilver en edelstenen

Lore sleutelt momenteel aan haar eerste twee collecties. “Maar ik werk ook graag op maat van de klant. Die kan mij contacteren en samen werken we dan een ontwerp uit, vaak voor een speciale gelegenheid. Dat kan een bijzondere verjaardag of een jubileum zijn, maar ook rouwjuwelen zijn populair. Ik ontwerp dan een hangertje waarin wat as van een overleden dierbare kan worden bewaard. In elk geval gaat het altijd om juwelen die een grote symboliek in zich dragen.”

“In alle stilte aan nieuwe ontwerpen werken is zalig. En voorlopig verkoop ik vanop afstand”

Als goudsmid werkt ze vooral met zilver. “Goud kan ook, maar dat hangt natuurlijk van het budget van de klant af. En omdat goud in deze onzekere coronatijden erg populair werd als belegging, is het momenteel vrij duur. Waar ik al voor 150 euro een mooi zilveren juweel kan ontwerpen, loopt de prijs voor een gouden juweel al snel op tot 600 euro. Wie dat wil, kan ook edelstenen gebruiken. Zo heb ik onlangs voor een klant kwarts verwerkt in een juweel. Hij wilde het schenken aan zijn vriendin, als herinnering aan een leuke reis naar het Franse departement Drôme. Daar is blijkbaar heel veel van dat mineraal te vinden.”

Via sociale media

Hoewel het in volle eindejaarperiode best druk is, had Lore de voorbije weken toch graag haar nieuwe collecties voorgesteld op beurzen en expo’s. “Dat zal nog wel even niet mogelijk zijn, vermoed ik. Gelukkig vinden de mensen wel de weg naar mij via de sociale media en mijn website www.debackerdesign.com . Veel mensen werken vandaag van thuis uit en brengen dus veel tijd door voor de pc.”

Dat ze zelf hele dagen alleen in haar knusse atelier vertoeft, vindt Lore allerminst een probleem. “In alle stilte aan nieuwe ontwerpen werken is zalig. Juwelen ontwerpen is een vorm van mini-architectuur. Je probeert altijd origineel uit de hoek te komen. Toch hoop ik binnen een paar jaar te kunnen verhuizen naar een groter atelier, waar klanten zullen kunnen langslopen en rondneuzen in mijn vaste collecties. Maar voorlopig blijft het dus verkopen vanop afstand.”

(MM)