Wim Van Eeckhout is de Krak van Zulte: “De ritten naar Oekraïne waren fysiek en emotioneel erg zwaar”
Wim Van Eeckhout (44) uit Olsene (Zulte) reisde twee keer naar de grens van Oekraïne met levens- en hulpmiddelen en bracht oorlogsvluchtelingen mee terug. “Het hakte er wel in, een derde rit komt er voorlopig niet.”
Z
Lees hier de verhalen van alle Kraks van 2022
Wim is afkomstig van Asse en woonde lang in Ninove. Overdag werkte hij als ploegbaas in een chemisch bedrijf en ’s avonds en in het weekend stond hij als portier aan de deur van verschillende dancings. Daar leerde hij zijn vrouw Ilse Vandewiele kennen. “Zij kwam regelmatig als klant in dancing Rio in Nazareth waar ik als portier werkte. Ilse had een kapsalon in Olsene; dus ben ik naar hier verhuisd.”
“Het was immers altijd al een droom van mij om kapper te worden. Toen ik jong was, lag dat echter moeilijk want ‘dat was voor homo’s.’ Het waren andere tijden. Ironisch genoeg ging ik op mijn vijftiende wel op leercontract bij een bloemist waar net hetzelfde cliché gold”, vertelt kapper-barbier Wim.
Focus op kapperszaak
“Daarna werkte ik bij een chemisch bedrijf, eerst als arbeider en later als ploegbaas. Ik werk ook nog altijd als portier, al ben ik dat wat aan het afbouwen. Het is niet meer zoals vroeger. Er is geen respect meer voor de portier, klanten komen vaak uitdagen als ze gedronken hebben. Dat vechten is van alle tijden maar vroeger deden ze dat met hun vuisten, nu brengen ze steeds vaker wapens mee. Onlangs nog haalde een dronken man plots naar me uit met een breekmes. Hij sneed los door mijn jas en trui maar gelukkig net niet door mijn huid. Ik heb ook al een colaflesje in mijn gezicht gekregen en iemand probeerde me ooit neer te steken met een schroevendraaier. Gelukkig had ik net mijn kogel- en steek-werende vest aan.”
WIE IS WIM VAN EECKHOUT?
Privé
Wim Van Eeckhout (44) is afkomstig van Asse en woonde lange tijd in Ninove. Zo’n 12 jaar terug verhuisde hij naar Olsene, voor de liefde. Hij heeft twee zonen, Gianni (25) en Tyson (13).
Loopbaan
In een achterkamertje van Coiffure Capillus, het kapsalon van zijn vrouw Ilse Vandewiele (49), begon Wim zijn eigen zaak: Barbier Biz-Art. Hij volgde diverse opleidingen als kapper en een opleiding als barbier in Londen. Recent verhuisde hij zijn zaak naar de Grote Steenweg 24 in Olsene.
Vrije tijd
Wim is ook al jarenlang portier. In de toekomst wil hij meer focussen op zijn kapperszaak die met een toog en dartsborden ook een informele ontmoetingsplek wordt voor de klanten.
“Mede door dergelijke voorvallen wil ik in de toekomst meer focussen op mijn kapperszaak en alles errond. Er staat al een toog en ik heb een drankvergunning; klanten kunnen voor of na hun kapbeurt gerust even blijven plakken. Er hangt hier ook al een dartsbord, misschien komen er daar later nog enkele bij. Een echt café zal het hier niet worden want het is net gezellig met de huiselijke sfeer hier. Ik kan nog alle richtingen uit met het concept.”
De toekomstplannen van Wim lijken hem dus in de nabije toekomst alvast niet meer tot in Oekraïne te brengen. Toen Wim vorig jaar samen met zijn zoon Tyson naar de oorlogsbeelden in het nieuws zat te kijken, vroeg hij aan zijn vader wat de kinderen daar misdaan hadden.
Levensmiddelen
Dat was het startschot van twee inderhaast georganiseerde tochten naar vluchtelingenkampen aan de Oekraïense grens. Ze bezorgden er levens- en hulpmiddelen maar brachten ook enkele oorlogsvluchtelingen mee terug en zelfs enkele honden. Sommigen wilden immers ter plaatse blijven maar wilden wel hun huisdier in veiligheid brengen.
De twee ritten naar het vluchtelingenkamp lieten een diepe indruk na bij Wim. “Bij de eerste rit was het mentaal al zwaar om die kinderen in vluchtelingenkampen te zien; de tweede rit was nog verder rijden en bleef zowel fysiek als emotioneel in mijn kleren hangen. Ik kreeg al de vraag om nog een derde keer te rijden maar dat zie ik voorlopig niet zitten”, besluit Wim Van Eeckhout. (Jonathan Folens)
“Velen kennen me stilaan wel als ‘de barbier van Olsene’ maar kunnen er daarom niet meteen mijn naam en gezicht aan koppelen. Ik wist dus niet wat ik moest verwachten. Mijn klanten hebben de pagina om te stemmen onverwachts veel gedeeld. Daar ben ik iedereen erg dankbaar voor. Voor iemand die niet in Zulte is opgegroeid, is deze Krak-titel extra fijn.”
Volg je het nieuws over de oorlog in Oekraïne nog op de voet?“Ja, toch wel, al zou ik het misschien beter niet doen. Voor mij komt de oorlog hier ook soms dichtbij. Een kennis uit de portierswereld is een Oekraïner die recent aankwam vanuit Marioepol. Met drie kogelgaten in zijn wagen. Het is dus moeilijk om het mij helemaal niet meer aan te trekken.”
Hoe gaat het intussen met jouw eigen zaak Barbier Biz-Art?“Ik zit nu zo’n drie maanden in mijn eigen stekje langs de Grote Steenweg 24 en ik ben erg tevreden. Veel klanten zijn meegekomen naar de nieuwe locatie en er kwamen er nog heel wat bij. Ik verhuur ook een tattoostoel aan tattoo-artiesten Kim Lava en İslam İnanç. Wie een afspraak maakt, kan zich hier door hen laten tatoeëren.”
Proficiat aan alle Kraks 2022
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier