Kortrijk: Van stoet naar gezinsfestival

Redactie KW

Op 1 mei vindt in het Kortrijkse Begijnhofpark opnieuw Mayday Mayday plaats. Het festival is dit jaar aan zijn 25ste editie toe en ontstond in 1993 als alternatief voor de 1 meistoet. “We zijn intussen een stadsfestival, maar wel met aandacht voor sociale thema’s”, stelt Mario Craeynest.

Dit artikel maakt deel uit van ons dossier Socialisme.

In Kortrijk was er lang een 1 meistoet. Tot in 1993 een aantal jongsocialisten de viering rond het Feest van de Arbeid nieuw leven wilde inblazen. OCMW-voorzitter Philippe De Coene, kabinetsmedewerker Mario Craeynest en Frank Holvoet, bekend van het Zomercarnaval, behoorden tot de aanstokers. “De 1 meistoet was traditie in Kortrijk, maar als jongeren vonden we al in de jaren tachtig dat de feestelijkheden extra pit konden gebruiken”, aldus Mario (59). “In 1992 werd dan de vzw Mayday Mayday – met SP.A, ABVV en Bond Moyson – opgericht en in 1993 vond de eerste editie van het festival plaats.”

Gratis toegang

“Ik weet nog goed dat er tot een paar dagen voor het festival scepsis heerste bij de oudere generatie”, pikt Philippe De Coene in. “Maar wij waren ervan overtuigd dat we een feest moesten organiseren waaraan iedereen kon deelnemen. Voordien werd 1 mei binnenskamers, in het Textielhuis, gevierd.”

Kortrijk: Van stoet naar gezinsfestival
© HOL

Een aantal jaar vond er zowel een stoet als een festival plaats, maar uiteindelijk werd ervoor gekozen de stoet af te schaffen. “De stoet verloor niet aan belang, alleen was het zo dat we altijd de winkelstraten aandeden en op een feestdag waren de winkels niet open. Met heel weinig volk als gevolg.”

“Steak Number Eight trad al op Mayday Mayday op toen de bandleden amper 12 jaar waren”

Daarna had de jonge(re) garde het dus voor het zeggen. Mario: “Zonder evenwel de oudere sympathisanten te vergeten. ‘s Middags konden én kunnen zij, net als iedereen trouwens, aanschuiven aan een barbecue en vinden er toespraken plaats waarin onze boodschap naar voor komt. Intussen is er sinds een aantal jaar ook veel aandacht voor gezinnen: er staat een kinderdorp en de muziek in de namiddag is aangepast, zodat jong en oud optimaal kan genieten. Het festival zelf begint dan om 18 uur. Heel belangrijk is dat de toegang gratis is.”

Niet alleen vinden er tussen 12 uur en 14 toespraken plaats, de organisatie zorgt op het festivalterrein zelf dat de socialistische boodschap naar voor komt. “Aan grote hekken hangen we spandoeken, er is een ledwall…” legt Yassine Aberkane uit. “Want 1 mei is nog altijd de Dag van de Arbeid. Veel festivalbezoekers denken trouwens dat het 1 meifestival een stadsfestival is omdat het al zo lang bestaat. We hebben daar niets op tegen en het festival is ook geen politieke meeting, maar we willen de mensen wel attent maken op onze boodschap.”

“Het festival is geen politieke meeting, maar we willen wel onze boodschap meegeven”

Het pure festival heeft de voorbije 24 jaar alvast een serieuze reputatie opgebouwd. Steak Number Eight, bijvoorbeeld, trad al een aantal keer op. “Die bandleden waren amper 12 jaar toen ze voor het eerst op Mayday Mayday speelden”, aldus nog Mario. “Enkele jaren later waren ze opnieuw van de partij en ook nadat ze Humo’s Rock Rally hadden gewonnen, kon je ze in het Begijnhofpark bewonderen.”

“Het toont aan dat Bert Herrewyn, schepen in Kortrijk en programmaverantwoordelijke van het festival, een neus voor talent heeft”, pikt Maxim Veys in. Hij is voor het eerst betrokken bij het 1 meifestival, maar heeft al een pak ervaring opgebouwd als een van de trekkers van het intussen opgedoekte festival Tacticz. “Hij heeft het voor hedendaagse muziek, waardoor er de laatste jaren almaar meer volk komt. Lange tijd nam Frank Holvoet de programmatie voor zijn rekening. Dat was ook een heel mooie periode, al was de stijl toen iets anders. Frank had het meer voor wereldmuziek.”

Begijnhofpark

In vergelijking met de eerste edities is er nu ook een andere locatie. “We zijn begonnen op de Veemarkt”, blikt Mario nog eens terug. “Daarna zijn we verhuisd naar het Begijnhofpark. Door omstandigheden zijn we in 2004 naar het Schouwburgplein moeten uitwijken, maar dat werd tot één keer beperkt: het was er niet gezellig. Sindsdien is het Begijnhofpark opnieuw onze thuisbasis.”

www.maydaymayday.be

Nergens nog een Volkshuis in de regio

Kuurne had lange tijd een Volkshuis in de Kattestraat, maar dat is intussen verdwenen. “Daarna werd het een zaal voor powertraining en nu is het een kerk voor de Christengemeente”, aldus Francis Watteeuw, SP.A-schepen in Kuurne. “We hebben geen vast lokaal, maar we organiseren wel nog activiteiten. Zo vindt op 1 mei, in samenwerking met Curieus, een comedyfestival plaats.” Daarna gaan we naar Kortrijk.

In Harelbeke was er een Germinal, recht tegenover de Markt. Een aantal jaar geleden kocht brouwerij Vander Ghinste het pand en maakte er het Bockor Café van. “Momenteel vergaderen wij op verschillende locaties in Groot-Harelbeke”, aldus Filip Lainez, voorzitter van SP.A Harelbeke. “Zo houden wij voeling met de bevolking. Wel is er nog één specifiek SP.A-lokaal: café De Stador in de Veldstraat op de wijk Het Eiland. Daar is een kleine vergaderzaal waar we geregeld met een kleine groep of werkgroep vergaderingen houden.” Op 1 mei is er een barbecue voor de meer dan 400 leden in cc Het Spoor.

Groot-Zwevegem telde vroeger verschillende Volkshuizen, maar die zijn intussen allemaal verdwenen. In Sint-Denijs is er wel nog een SP.A-lokaal: café De Zon. De meeste activiteiten van SP.A, Curieus en S-plus vinden plaats in het Theatercentrum van Zwevegem (1 meikaarting) of in het auditorium van Sint-Paulus.

In Avelgem was er tot begin jaren 1980 een Textielhuis en het sociaal jeugdhuis De Korenbloem. “Later werd een complex in de Doorniksesteenweg gebouwd voor mutualiteit en vakverbond en daar was tot 2001 ook De Meibloem, een café”, stelt Tom Beunens, in Avelgem schepen voor SP.A. “Sinds 2001 hebben wij daar enkel nog een eigen zaaltje, namelijk de Meibloem. Deze dient voor kleine evenementen en vergaderingen van SP.A en de zuilverenigingen.”

In deze faciliteitengemeente is er geen SP.A-afdeling actief, maar opmerkelijk is wel dat er met Les Bourleurs wel een socialistenlokaal is.