KLJ-voorzitter Thijs moet zijn jeugdbeweging missen: “Als alles voorbij is, organiseren we een barbecue”

© JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Thijs Vergote is sinds een jaar voorzitter van KLJ Ingelmunster, maar de jeugdbeweging moet ondertussen al meer dan een maand noodgedwongen de pauzeknop ingedrukt houden. De zee van vrijgekomen tijd spendeert de 22-jarige kerel nu op het landbouwbedrijf van zijn broer Tom, waar ook zijn ouders en 85 jaar oude oma nog dagelijks meehelpen. Hij is er stilaan zo goed als fulltime aan de slag is. “Het helpt om mijn gedachten te verzetten en vrije tijd nuttig te besteden”, zegt Thijs.

“Normaal zat ik nu op de schoolbanken. Het is allemaal zo onwezenlijk. Online les volgen, het is toch net iets anders dan met je collega-studenten in de gebouwen van de hogeschool.” Aan het woord is Thijs Vergote, 22 jaar jong en dromend van een mooie toekomst. Ook die staat even on hold door de coronacrisis.

Hoe valt het les krijgen op afstand mee?

“Ik heb me er al aan aangepast. Al sinds de lockdown hanteren we die manier van werken. Ik zorg er telkens voor dat ik geen afleiding heb. Een stabiele internetverbinding is ook van levensbelang, maar het lukt. Ik mis mijn medestudenten wel. Die dagelijkse interactie maakt het leuk, hé. En eens uitgaan in Gent is nu ook even niet aan de orde, maar daar heb ik me al bij neergelegd.”

In een wereld zonder corona trek je er elk weekend op uit met je KLJ-vrienden…

“Dat is wel serieus wennen. Ik ben sinds mijn zestiende lid van KLJ Ingelmunster en ondertussen ben ik een jaar voorzitter. Eigenlijk was ik tijdens de weekends nooit thuis. Er was altijd wel iets te doen dankzij de KLJ. Nu ben ik letterlijk altijd thuis. Eerlijk? Ik mis de KLJ echt. Op vrijdag organiseren we zelf een activiteit in ons lokaal of gaan we op pad, elke zaterdag is er wel ergens een KLJ-fuif en ook op zondag ben je met je maten van de KLJ iets aan het doen. Nu is er niks. Het is erg stil.”

Normaal ben ik tijdens het weekend altijd met de KLJ op pad. Nu ben ik letterlijk altijd in mijn kot – Thijs Vergote

Chiro- en scoutsafdelingen organiseren elk weekend online-activiteiten. Hoe zit dat bij jullie?

“Onze leden zijn minstens zestien jaar oud, bij ons ligt dat dus iets anders. Spelletjes in elkaar boksen en opdrachten geven is niet aan de orde. Maar via Whatsapp houden we contact. Met Pasen hebben we iedereen een deugddoend berichtje gestuurd en in onze chatgroep post iedereen regelmatig iets wanneer hij of zij aan het aperitieven is. Dat zorgt telkens voor een sneeuwbaleffect en zo zijn we samen, maar op afstand, iets aan het drinken. Best leuk.”

Heeft de coronacrisis ook een financiële impact?

“Zeker. Vorig weekend stond normaal onze jaarlijkse Oerfuif op de agenda, maar die werd terecht geschrapt. Gelukkig hebben we momenteel amper kosten en blijft onze kassatoestand stabiel. We hadden wel al de affiches voor onze fuif laten drukken, maar we hebben ze nooit kunnen gebruiken. Eind juli organiseren we normaal ons driedaags feestweekend, in samenwerking met de afdelingen van Landelijke Gilde en Ferm. Voorlopig gaat alles nog door, maar we volgen de situatie op de voet. We zullen pas een beslissing nemen wanneer de regering meer duidelijkheid geeft over samenscholingen en wat deze zomer al dan niet mag.”

KLJ-voorzitter Thijs moet zijn jeugdbeweging missen:
© JOKE COUVREUR

Hoe vul je je vrijgekomen tijd in?

“Ik probeer twee dagen per week vrij te maken om mijn online lessen op te volgen, de rest van mijn tijd spendeer ik op ons landbouwbedrijf. Eigenlijk heb ik het zelfs drukker dan anders (lacht). Maar dat vind ik echt niet erg. Het helpt om mijn gedachten te verzetten en ik heb altijd iets om handen. Prei kuisen, aardappelen planten, met de tractor de akkers bewerken… Ik doe het allemaal erg graag. En ik help er mijn familie mee. Veel leeftijdsgenoten kijken nu Netflix plat, maar dat is niks voor mij. Geef mij maar de buitenlucht en de boerenstiel.”

Thijs Vergote

Thijs Vergote (22) is de zoon van Luc Vergote en Ann Defour uit Ingelmunster. Hij is de broer van Tom (29) en Tine (27). Zijn vriendin is Melanie Bohez uit Hulste.

Thijs volgt het tweede jaar houttechnologie aan HoGent en is voorzitter van KLJ Ingelmunster. Hij helpt regelmatig mee op het landbouwbedrijf van zijn ouders. Daar worden prei, wortelen, aardappelen, selder en kolen verbouwd en worden ook enkele varkens verzorgd.

Ben je al met het coronavirus in je eigen omgeving geconfronteerd?

“Wel, mijn grootvader Herman verbleef in het WZC van Ingelmunster en daar waren een zestal mensen besmet. Pépé liep het virus niet op, maar is in de nacht van woensdag op donderdag jammer genoeg wel overleden. We zullen hem enorm missen.”

Wat is het eerste dat je, als alles voorbij is, weer wil doen?

“Met de KLJ-makkers een stevig feestje bouwen. En een goeie barbecue organiseren waar we samen een lekker pintje kunnen drinken. Hopelijk kunnen we deze zomer opnieuw naar de KLJ-fuiven en zien we onze vrienden terug. Hopelijk herkennen we elkaar nog!” (grijnst)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.