Hiphopper Victor (19) volgt braaf de regels:”Waarom nu domme risico’s nemen?”

Victor Boerjan: "In de muzieksector zit geen grote zekerheid, ik zie dit als een back-up plan voor de toekomst." © Davy Coghe
Thomas Rosseel
Thomas Rosseel Journalist

Hiphoppers hullen zichzelf vaak graag in de rol van bad boy met lak aan regels. Jong talent Victor Boerjan (19) uit Dudzele – aka Shway Youth – neemt daar in coronatijden alvast geen voorbeeld aan. “Als we nu met zijn allen toch gaan feesten, mogen we nog tien keer zo lang binnenblijven. Ik blijf alvast thuis”, zegt de student zorgtechnologie.

Na dit interview beluisterden we On a roll van Shway Youth op Spotify. Want eerlijk is eerlijk: we hadden op voorhand nog niet van de jonge Bruggeling en zijn muziek gehoord. Het moet gezegd: Victor Boerjan (19) heeft aardig wat talent. Enkele streams op SoundCloud later zijn we helemaal overtuigd. Zelf bleef de tiener er vrij nuchter onder tijdens ons telefonische onderhoud: “Dit is gewoon een grote hobby.” Goed nieuws is er alvast voor de liefhebbers: Shway Youth werkt vanuit zijn kot aan nieuw materiaal. “Dat is het positieve aan de lockdown. Er is meer tijd om met mijn muziek bezig te zijn.”

Hoe ervaar jij anders de coronacrisis?

“Het is een rare situatie. In het begin voelde ik veel onrust, vooral op school. Men wist er precies niet goed wat te doen. Sinds enkele weken ben ik ook effectief de hele tijd thuis, zoals het hoort. Ik neem geen domme beslissingen door pakweg stiekem feestjes te gaan bouwen. Mijn vrienden delen die visie. We denken dan vooral: waarom zou je nu in godsnaam die regels overtreden? We beseffen wat de risico’s inhouden als we niet thuisblijven. Als iedereen nu massaal feestjes begint te bouwen, zullen we de crisis nog veel erger maken. Dan mogen we nog tien keer zo lang binnenblijven. Voor alle duidelijkheid: ik ben ook absoluut geen persoon die de hele tijd binnen wil zitten. Ik hoop ook dat we hier zo snel mogelijk uitkomen.”

Wat mis je het meest in deze tijden?

“Het sociaal contact. Ik ben nooit iemand geweest die graag naar school ging, maar nu denk ik zelfs dat het best fijn zou zijn om naar school te gaan om mensen terug te zien en gewoon wat te babbelen. Ook op café gaan met vrienden mis ik.”

Je studeert zorgtechnologie. Dit lijkt me ook een hele leerrijke periode voor jou?

“Zeker. Het is een vrij nieuwe richting en draait om alles wat tussen zorg en technologie ligt. Wij bekijken manieren om mensen zo snel mogelijk uit het ziekenhuis te halen aan de hand van technologie. Welke middelen zijn er om thuis toe te passen en mensen zo te verzorgen? Dat geldt ook voor woonzorgcentra. Ik probeer ook in coronatijd mee na te denken. Hoe kunnen bepaalde problemen opgelost worden aan de hand van technologie? Dat is interessant.”

Het coronavirus zou volgens experts nog een hele tijd tot ons leven kunnen behoren. Boezemt jou dat angst in en remt dat je af om te dromen over je toekomst?

“Ja, toch wel. Het is beangstigend omdat je niet goed weet wat we allemaal nog zullen kunnen doen. Met mijn muziek ga ik af en toe optreden. Wanneer zullen er nog eens optredens kunnen doorgaan? Dat houdt me bezig. Ik zie deze periode ook als een voordeel om nog meer tijd te investeren in muziek. Die muziek aan de wereld geven, wordt dan weer een stap moeilijker als je de hele tijd moet thuisblijven.”

“Het voordeel is dat ik nu meer tijd kan investeren in mijn muziek”

Wat voor muziek speel je precies?

“Ik rap op Engelstalige muziek. Ik ben geen grote ster, maar werk graag samen met mensen. Ik probeer mensen aan te moedigen die een passie voor muziek hebben, maar niet goed uit hun schulp durven te kruipen. Dan stel ik ze voor om samen iets te maken.”

Maak je ook muziek over coronatijden?

“Niet per se over corona zelf, maar wel over hoe moeilijk het is om niet naar buiten te kunnen gaan. Over wat we nu moeten missen in het dagelijkse leven. Ik spits me vooral toe op mijn studies. Daar zit meer zekerheid in. Ik beschouw mijn muziek als een grote hobby, waar ik het beste probeer uit te halen. Ik benader het ook als een soort werk en back-up plan voor de toekomst. Maar in de muzieksector zit geen al te grote zekerheid. We zien wel.”

Speel jij met de ramen open als steun voor de zorgsector?

“Ik hou het binnenskamers. Waar ik woon, zouden niet veel mensen de muziek horen trouwens.” (lacht)

Wat is het eerste dat je zal doen als de crisis helemaal voorbij is?

“Ik zal alle muziek die ik de afgelopen periode heb gemaakt, deftig opnemen. Om dan om te vormen tot volwaardige nummers en uit te brengen. Iemand die ik ken, heeft die opnamemogelijkheden en daar kunnen we er samen wat aan prutsen. Het resultaat zetten we dan op Spotify en iTunes. Er staat nu één nummer van mij op Spotify (On a Roll, red.). Daar wil ik er graag nog meer aan toevoegen.”

Victor Boerjan

Victor Boerjan werd geboren op 30 september 2000. Hij woont met zijn ouders Tom Boerjan en Mie Steel en zijn twee zussen Juliette (14) en Manoe (22) in Dudzele. Victor liep lagere school in De Lenaard in Dudzele. In het middelbaar doorliep hij de Frères en het VHSI in Brugge. Victor zit in zijn eerste jaar zorgtechnologie aan VIVES Kortrijk. Als Engelstalige hiphopper brengt hij muziek uit onder de naam Shway Youth.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.