Communicant Lot (6): “Mijn communiekleedje zal in september ook nog mooi zijn”

Lot Willaert: © Foto Kurt
Thomas Rosseel
Thomas Rosseel Journalist

Ook voor een zesjarige meid kan de coronatijd een heuse rollercoaster aan emoties zijn. Lot Willaert uit Izegem is in de wolken met haar kersverse tweede zusje. Komende zondag kan haar eerste communie waar ze zo naar uitkeek niet doorgaan. Voor Lot blijft het glas echter vooral halfvol. “Met nog een zusje erbij wordt het nog leuker om de hele tijd thuis te zijn.”

We bellen Lot afgelopen dinsdagochtend. De trotse meid heeft net een eerste nacht met twee zusjes in huis achter de rug. Precies een week geleden kwam Lily als derde dochter uit de buik van mama Lies. “Ik ben nu eigenlijk een beetje de baas over mijn twee zussen”, giechelt Lot. Het meisje is duidelijk in haar nopjes, al is de coronacrisis ook voor haar een tijd vol uiteenlopende emoties. Een reconstructie van een spontaan telefoongesprek met – hoe kan het anders – het hart op de tong.

Hoe gaat het met jou, Lot?

(vrolijk) “Hallo, goed!”

Heb je wat kunnen slapen, voor de eerste keer met twee zusjes in huis?

“Ja, hoor. Ik mag ook nog helpen met de doopsuiker in doosjes te steken. Het is leuk dat ik nu mag meehelpen. Anders zat ik op school en kon dat niet.”

Vertel eens meer over je nieuwe zusje.

“Ze heet Lily en is vorige vrijdag geboren. Mijn andere zus heet Nel. We hebben Lily pas gisteren voor het eerst gezien. We mochten niet binnen in het ziekenhuis om mama en Lily te bezoeken. Ik vond dat wel een beetje jammer. Samen met papa hebben we thuis wel met de gsm en WhatsApp naar onze nieuwe zus kunnen kijken, toen ze net geboren was. Het is een hele mooie zus. Nu ligt ze thuis te slapen in haar wiegje.”

Lot, begrijp je eigenlijk wat er allemaal gebeurt door het coronavirus?

“Ja, we mogen eigenlijk niet meer naar school of gaan werken omdat het coronavirus anders meer wordt verspreid. We blijven de hele tijd thuis.”

Vind je dat leuk of ook een beetje saai?

(meer dan overtuigd) “Leuk! De paashaas is al eens gekomen en ik heb nieuwe Lego-blokken gekregen. Daar heb ik twee dagen superhard aan gewerkt. Het was moeilijk maar heel leuk om te bouwen.”

“Ik kijk er enorm naar uit om weer alles te mogen en kunnen doen”

De paasvakantie is voorbij sinds deze week. Krijg jij thuis les?

“Ja, maar deze week is het anders en heeft de school nog filmpjes doorgestuurd. Dat is ons werk voor deze week. Ik weet nog niet wat ik zal moeten doen. Op de eerste dag kon ik nog niet beginnen, want toen kwamen mama en Lily thuis. (trots) Ik had zo nog een dagje meer vakantie. Vandaag wordt de eerste lesdag. Heel leuk.”

Je hebt je precies nog niet veel verveeld de laatste tijd, als ik het zo hoor.

“Ja, dat klopt. En nu ik twee zussen heb, zal het alleen nóg leuker worden om veel thuis te zijn.”

Zijn er ook mensen die je mist?

“Ja, mijn grootouders en de vriendjes van mijn school. Die zou ik graag allemaal snel terugzien. Nu zie ik mijn vriendinnen soms op de videochat. Dan veranderen we onze gezichten met gekke bekken op Messenger. Mijn vriendinnen hebben ook al mooie tekeningen gemaakt voor Lily. Dat is heel lief. Met mijn vriendjes speel ik graag op de speelplaats ‘overlopertje’ en ‘de vloer is lava’. Nu speel ik heel vaak buiten met Nel. (trots) We hebben een leuke, grote tuin met een trampoline in de grond en een huisje met schommels aan.”

Komende zondag was normaal een speciale dag voor jou, niet?

“Ja, mijn eerste communie. We mogen met de klas nu eind september onze communie doen. Ik vind het wel jammer dat ik nog langer moet wachten. We hadden al veel geoefend met de klas in de kerk, met veel grote mensen erbij. Maar mijn kleedje, helemaal in wit en goud, zal ook in september nog mooi zijn.”

Zal je ook blij zijn als het coronavirus weg is en alles weer normaal wordt?

“Ja, heel blij. Ik denk dat het nog twee weken zal duren of zo. (mama en papa luisteren mee en sturen wat bij: “We hopen in eerste instantie dat de maatregelen kunnen versoepelen over enkele weken”, red.) Ik kijk ernaar uit dat we weer alles zullen mogen doen.”

En wat is dan het eerste dat je zal doen als de crisis helemaal voorbij is?

“Weer naar school gaan. Ik ga graag naar school. Mijn lievelingsvak is rekenen. Ik kan al tot twintig tellen.”

Dat is straf. Veel plezier met je lessen!

Lot Willaert is geboren op 28 juli 2013 in Roeselare. Ze woont samen met papa Olivier Willaert (wealthmanager) en mama Lies Brouckaert (IT-analist) en haar twee zusjes Nel (3,5) en Lily (1 week) in Izegem. Lot zit in het eerste leerjaar van Prizma Heilige Familie Basisschool Bosmolens. Haar specialiteit is rekenen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.