Jade en Rhune Vansteenkiste: “Wij zijn gelukzakken, want we kunnen blijven sporten”

© ©2020 Jan STRAGIER
Tom Vandenbussche

Tweelingzussen Jade en Rhune Vansteenkiste (16) zijn jonge topsporters in hart en nieren: de ene turnt op het allerhoogste niveau, de andere is een opkomend triatlontalent. Het coronavirus heeft een grote impact op hun leven, maar gelukkig kunnen zij wel hun passie blijven uitoefenen. Dat in tegenstelling tot andere jongeren. “Bij klasgenoten merk je dat de verveling zwaar begint door te wegen.”

In normale omstandigheden was Jade Vansteenkiste (16) zich nu volop aan het voorbereiden de Olympische Spelen in Tokio, waar ze aan de zijde van Nina Derwael en de andere Belgische turnmeisjes hoopte te schitteren. Rhune Vansteenkiste (16) zou zich dan weer aan het voorbereiden zijn op het triatlonseizoen, in de hoop een nieuwe Belgische titel aan haar palmares toe te voegen. Daar zal voor de tweelingzussen uit Sint-Eloois-Winkel in 2020 echter niets van in huis komen. Het coronavirus heeft ook de volledige sportwereld in zijn macht.

Hoe gaan jullie om met deze andere manier van leven?

Rhune: “Onze trainer heeft ons jaarplan meteen aangepast, maar ik blijf trainen.”

Jade: “Omdat de Spelen zijn uitgesteld, is het voor mij serieus veranderd. Al zijn we met de Belgische turnmeisjes intussen wel opnieuw aan het trainen in Gent. Ik kijk de laatste tijd wel veel meer naar Netflix.”

Rhune: (knikt) “Ik bel ook meer. En we gaan vaker wandelen dan vroeger.”

En jullie omgeving?

Rhune: “Het bioritme van iedereen is verstoord. Mijn klasgenoten blijven langer op. De verveling begint zwaar door te wegen. Sommigen sporten niet en vertellen in de klaschat dat ze niets te doen hebben.”

Jade: (lacht) “Ja, wij kunnen blijven sporten en zijn eigenlijk nog gelukzakken. Dat heel wat mensen de regels aan hun laars lappen, vind ik wel echt niet oké. Ja, het is momenteel saai en ambetant, maar we moeten beseffen dat daardoor veel meer mensen ziek worden en kunnen sterven.”

Hoe verloopt de nieuwe manier van werken op schoolvlak?

Jade: “Ik zit op de Topsportschool in Gent, waar alles via Smartschool gebeurt. En via livestream kunnen we les volgen bij onze leerkrachten. We hebben nog altijd hetzelfde lessenrooster als voordien.”

Rhune: “En dezelfde lesuren. Ook wij krijgen, in het Prizma IdP in Izegem, les via video. Het geluid van de leerlingen staat uit, alleen de leerkracht mag spreken. Wij kunnen in de chat ernaast vragen stellen.”

Jade en Rhune Vansteenkiste:
© BELGA

In welke mate volgen jullie het coronanieuws op de voet?

Jade: “Ik kijk elke dag wel eens hoeveel overlijdens er zijn, om te weten of het stilaan beter begint te gaan.”

Rhune: “Zoveel ben ik er niet mee bezig. Onze trainer doet dat voor ons en stuurt via de chat als er een wedstrijd is afgelast.”

Hoe blijven jullie intussen in conditie?

Rhune: “Ik train alleen. Dat is niet altijd even makkelijk, zeker niet als ik intervallen moet doen. Een groep trekt je vooruit. Sinds kort ben ik ook weer aan het zwemmen. Mijn papa heeft een zwembad waarin ik aan een rekker kan trainen. En ik doe alternatieve trainingen met oefening voor de zwemspieren.”

Jade: “Wij trainen in de Topsporthal in Gent met elf turnsters in één zaal. We moeten drie keer per dag onze koorts meten en ons na elke training douchen. Op het internaat moeten we afstand houden, terwijl we normaal met drie op één kamer liggen. Als we aan tafel gaan om te eten, moeten we anderhalve meter afstand houden.”

Hoe kijken jullie de komende weken en maanden tegemoet?

Jade: “We weten niet wat te verwachten. Wanneer zal de school bijvoorbeeld weer opengaan? Of we hopen dat er examens zullen zijn?” (algemeen gegrijns)

Hoe groot is de kans dat jullie ooit samen aan de Olympische Spelen zullen deelnemen?

Rhune: “Er zijn zoveel factoren die zoiets onvoorspelbaar maken, zoals blessures.”

Jade: “En er is de leeftijd. Als turnster moet je er op jonge leeftijd staan en stop je vrij snel. Als triatlete ben je pas op je top als je een stuk ouder bent.”

Wat is het eerste dat jullie zullen doen als de crisis helemaal voorbij is?

Jade: “Ik zou graag weer eens aan de start van een wedstrijd staan. Nu ben ik in een zaal aan het trainen, maar zonder vooruitzichten. Dat is niet zo motiverend.”

Rhune: “Ik zou het liefst de buitenlandse wedstrijden, die we nu niet kunnen doen, toch nog afwerken. Naar zoiets kijk je uit. (glimlacht) En je krijgt er nog een kleurtje door ook.”

Tweelingzussen Jade en Rhune Vansteenkiste werden geboren op 17 juli 2003. Mama Evelyn Degrendele heeft een verleden als A-turnster, papa Roy Vansteenkiste is actief als triatleet. Jade studeert aan de Topsportschool in Gent en kwalificeerde zich vorig jaar met de Belgische damesturnploeg voor de Olympische Spelen in Tokio. Op het EK in Polen werd ze zesde in de grondfinale. Zus Rhune loopt school aan het Prima IdP in Izegem en is meervoudig Belgisch kampioene triatlon bij de jeugd. Vorige zomer nam ze deel aan het EK in Kitzbühel.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.