TikTok-ster Céline Dept (20): “Voor sommige volgers en fans kan ik niet genoeg posten”

Céline Dept knipte in de quarantaine het haar van haar vriend Michiel. (gf)
Olaf Verhaeghe

Niets minder dan een fenomeen. Céline Dept is sinds eind vorig jaar de populairste TikTok-ster van België. Vandaag volgen wereldwijd maar liefst 7,3 miljoen (!) mensen haar op het almaar populairdere platform. Maar evident is ‘tiktokken’ in quarantaine niet. “Na een tijdje vraag je je wel af wat je nog allemaal kan doen. De omstandigheden dwingen je tot een heel andere creativiteit. Maar geen zorgen: ook dat lukt”, glimlacht ze.

Je kan haar en haar vriend Michiel volgen via YouTube en Instagram. Maar de echte kenners weten dat Céline Dept dé Belgische ster van TikTok is. De videoapplicatie groeide de voorbije maanden uit tot de nummer één bij kinderen en jongeren en is zeker sinds de start van de coronaquarantaine begonnen aan een veroveringstocht van alle leeftijdscategorieën. De kans dat je jouw moeder of vader mee aan het dansen krijgt, wordt dankzij TikTok net dat tikkeltje groter.

Merk je ook dat TikTok de jongste weken echt is ontploft?

“Ja, echt wel. (lacht) Vroeger was het inderdaad misschien meer iets voor kinderen en jongeren, maar je ziet nu toch meer en meer ouderen opduiken. Ook veel bekende Vlamingen. Jacques Vermeire bijvoorbeeld, schitterend hoe hij die dansjes doet. Ik juich het op zich wel toe, want het is gewoon een leuk medium om mee bezig te zijn. Of ik tips heb voor zij die nieuw zijn? Wees jezelf, blijf creatief en post veel. En probeer ook in te spelen op wat trending is. Door de populairste challenges of dansjes te proberen, is de kans groter dat je video veel bekeken wordt.”

Hoe groot is de impact van de coronamaatregelen op jouw leven en werk?

“Gigantisch. Zoals bij heel veel mensen. In normale omstandigheden maak ik veel buitenshuis, op publieke plaatsen of in winkels. Meestal zelfs met andere mensen erbij… Natuurlijk kan dat nu niet meer. Dat is op zich wel jammer, maar we kunnen er niet omheen. Ik probeer het alleszins zo positief mogelijk te bekijken en niet te lang stil te staan bij wat momenteel niét kan.”

https://www.youtube.com/watch?v=XB6O1I1BjT4

Moet je op zoek naar een andere manier van werken?

“Eigenlijk wel. Je kan geen voetbalchallenges doen in een winkelcentrum als dat winkelcentrum niet open is, ik zeg maar iets. Dus moet je zoeken en nadenken. Voor korte video’s lukt dat wel nog. Maar vooral voor YouTube is het een stuk moeilijker. Na een tijdje vraag je je wel af wat je nog allemaal kan proberen of doen. Door de omstandigheden word je tot een andere creativiteit gedwongen. Maar het lukt wel. Gelukkig hebben we een grote tuin waar we wel een en ander kunnen doen. Geen zorgen, we blijven video’s en challenges maken.” (lacht)

Volg je het nieuws over het coronavirus op de voet?

“Ik ben er toch wel mee bezig, ja. Ik wil ook gewoon graag weten wat er allemaal aan het gebeuren is. De impact van dit virus is voor iedereen heel groot. Ik volg ook heel nauwgezet de maatregelen op. Binnenblijven betekent binnenblijven. Ook al zou ik graag mijn fans ontmoeten of nog eens iets leuks maken op een voetbalveld, het kan nu even niet. Ik gebruik ook bewust mijn bereik om het belang van de maatregelen te benadrukken. Het Quarantainelied dat ik samen met mijn vriend heb gemaakt, is daar een voorbeeld van.”

“Het eerste wat ik weer wil doen? Dat is makkelijk: oma en opa bezoeken”

Ook voor kinderen en jongeren is deze coronaperiode verre van gemakkelijk. Merk jij bij je volgers dat velen met vragen zitten?

Ik lees in heel veel reacties dat mensen het moeilijk hebben, absoluut. Maar ik denk wel dat de sociale media, zeker bij tieners, hét belangrijkste instrument is om hierdoor te raken. Jongeren hebben nood aan contact met elkaar, aan ontspanning. Ik probeer dat te bieden met mijn video’s en challenges. Maar de vraag blijft groot. Voor sommigen kan ik niet genoeg posten.” (lacht)

https://www.youtube.com/watch?v=4tA7g4nA5D4

Hoe kijk jij naar de komende weken en maanden?

“Met gemengde gevoelens. Er zijn heel veel opdrachten, zoals jury zijn bij De Strafste School van MNM, weggevallen. Dat is toch een domper. Maar anderzijds zie ik de tijd die vrijkomt ook als een mogelijkheid om nieuwe dingen te doen en te ontdekken. En zo nog meer te groeien.”

Wat is het eerste wat je, als alles voorbij is, weer wilt doen?

“Makkelijk: mijn oma en opa bezoeken. En op reis gaan. Normaal zouden we begin april naar Tenerife gaan voor Michiel zijn verjaardag, maar dat kon dus niet. Als alles achter de rug is, boeken we meteen een nieuwe reis.”

Céline Dept is 20 jaar, groeide op in Bredene en woont vandaag samen met haar vriend Michiel Callebaut (24) in Herzele. Ze begon haar TikTok-carrière pas in april 2019, maar raasde met een mix van voetbal- en dansfilmpjes als een komeet naar de top van de Belgische scene. In december vorig jaar stak ze met 2,6 miljoen volgers Stien Edllund voorbij en werd ze de populairste Belgische TikTok-ster. Vandaag heeft Céline wereldwijd meer dan 7,3 miljoen volgers op de videoapp. Op Instagram volgt een half miljoen mensen haar en en bijna 275.000 mensen zijn geabonneerd op het YouTube-kanaal dat ze deelt met haar vriend.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.