Kinderopvang dicht na coronabesmetting: 54 kindjes tot half februari thuis

© Getty Images/iStockphoto
© Getty Images/iStockphoto
Olaf Verhaeghe

Kinderopvang De Blokkenhuizen in Kortrijk blijft zeker tot en met 14 februari gesloten na een positieve coronatest bij een van de kinderbegeleidsters. Op aanraden van Kind & Gezin en om geen risico te lopen op een verdere verspreiding werd besloten om de drie afdelingen tijdelijk te sluiten.

Eén positieve coronatest van een kinderbegeleidster in de Kortrijkse kinderopvang De Blokkenhuizen heeft gevolgen voor zo’n 54 baby’s, peuters en hun ouders. De kinderopvang die haar onderkomen heeft bij sociaal restaurant Vork blijft minstens tot 14 februari gesloten.

“Van een grote uitbraak is geen sprake, maar omdat de medewerkster contact had met alle afdelingen van De Blokkenhuizen hebben we in samenspraak met Kind & Gezin beslist geen onnodige risico’s te nemen”, stelt schepen van Kinderopvang Philippe De Coene (SP.A).

Goede bedoelingen

De Blokkenhuizen telt drie leefgroepen van telkens 18 kindjes. Normaal blijven de personeelsleden elk op de eigen afdeling, maar door de opgelegde quarantainemaatregelen na risicocontacten lag de druk de jongste weken hoger dan anders. “De kinderbegeleidster sprong daardoor ook af en toe bij de andere groepen, wat ons nu tot de volledige sluiting dwingt”, aldus schepen De Coene. “Zij was vol goede bedoelingen gaan helpen, het is uiteraard heel jammer dat het nu zo moet lopen.”

“Een kinderopavng is een zeer lichamelijke en intense bezigheid. Kindjes verzorgen op anderhalve meter, dat is geen optie”, zegt de schepen nog. “Zij moeten gewassen worden, gevoed worden, geknuffeld worden. Er wordt ook samen gespeeld. Dat zijn onvermijdelijk dichte contacten. Omdat ook ouders meteen hun kindjes vastnemen ‘s avonds bestaat het risico op verdere verspreiding.”

Ook één kindje positief

Eén kindje van De Blokkenhuizen testte intussen zelf positief, maar volgens schepen De Coene is de kans dat de besmetting in de opvang werd opgelopen, miniem. “Het kindje is hier maar twee dagen geweest, aan het begin van de week. Bovendien is het heel uitzonderlijk dat kinderen jonger dan drie jaar worden getest.”

De betrokken ouders, die woensdag op de hoogte werden gebracht, vonden volgens schepen De Coene intussen allemaal een tijdelijke oplossing. Geen van de andere baby’s en peuters vertonen coronasymptomen, alle andere medewerkers van de opvang testten negatief. De Blokkenhuizen opent normaal opnieuw de deuren op maandag 15 februari.