Het gemeenterapport van Ledegem: Zorgt zaal De Samenkomst voor een financiële kater?

Het Capellehof werd mooi gerenoveerd. De hoeve biedt voortaan onderdak aan hoevewinkel Superette Capellehof van vzw Mariënstede, vzw ‘t Ferm en een polyvalente ruimte voor de verenigingen. © JS
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je gemeente zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.

Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?

Het kartel CD&V/VD van burgemeester Bart Dochy behaalde bij de verkiezingen van oktober 2018 een overduidelijke overwinning. Bij de start van de bestuursperiode was er intern een bestuursakkoord dat Sybille Geldhof vier jaar schepen zou zijn, de laatste twee jaar zou Emiel Debusseré haar bevoegdheden overnemen. Dat gebeurde vanaf januari dit jaar. Naast de 18 zetels voor het kartel haalde SP.A, inmiddels Vooruit, twee zetels. Groen Ledegem heeft met Sien Jacques één vertegenwoordiger in de gemeenteraad. Een oppositie van drie raadsleden heeft het natuurlijk heel moeilijk om op te boksen tegen zo’n overmacht van CD&V/VD. Bovendien is Jacques er in de gemeenteraad heel vaak niet. Tine Clicque (CD&V/VD) legde begin september vorig jaar de eed af als nieuw gemeenteraadslid. Ze nam de plaats in van Maaike Vandromme, die verhuisde naar Passendale. Het blijft voor Tine overigens in de familie, want ook haar schoonzus Jolien Goemaere is gemeenteraadslid in dezelfde fractie. Begin mei overleed gewezen schepen Geert Wylin. Nico Clarysse volgde hem op als gemeenteraadslid.

Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018

Wat waren de belangrijkste realisaties?

Met de Fabriekslaan werd een belangrijke invalsweg naar het centrum van Ledegem vernieuwd. Ook in de drukke en lange Gullegemstraat en aansluitend de Tuileboomstraat in Sint-Eloois-Winkel vonden in de diverse fasen wegen- en rioleringswerken plaats. Zowel in Ledegem, Rollegem-Kapelle als in Sint-Eloois-Winkel kwamen er fietszones. Die zijn ondertussen bestendigd. Het gemeentebestuur investeerde ook in de plaatselijke verenigingen. Zo werd onder meer het Oud Arsenaal in Sint-Eloois-Winkel aangepakt. Het Capellehof werd mooi gerenoveerd. De hoeve biedt voortaan onderdak aan hoevewinkel Superette Capellehof van vzw Mariënstede, vzw ’t Ferm en een polyvalente ruimte voor de verenigingen. Wat er in de woning komt, ligt nog niet vast. De jeugd kan terecht op het gedeelde skatepark in het naburige Dadizele. Jeugdhuis Chaplin kreeg een nieuwbouw, daarnaast is er het buurthuis Den Bolhoed. Zaal De Samenkomst en de oude gebouwen van de gemeentelijke basisschool werden vorig jaar afgebroken en er komt een nieuwbouw. De raming valt twee miljoen euro duurder uit en is het afwachten welke oplossing er uit de bus komt…

Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?

In de drukke Rollegemkapelsestraat tussen Rollegem-Kapelle en Sint-Eloois-Winkel vonden in de periode 2018-2019 wegen- en rioleringswerken plaats. Vrij snel vertoonde het asfalt op de rechterrijstrook komende vanuit de richting Sint-Eloois-Winkel scheuren. Er is een aanhoudend probleem met verzakkingen van de rijweg. Het wordt juridisch aangepakt en in de zoektocht naar de verantwoordelijken is er door de rechtbank een deskundige aangesteld. Het duurt nu immers al erg lang en de verzakkingen worden alsmaar groter en onveiliger. Om veiligheidsreden werd de snelheid in de beschadigde zone verlaagd tot een maximum van 50 kilometer per uur. De verzakkingen kwamen al meermaals ter sprake tijdens de gemeenteraad. De Rollegemkapelsestraat is een ware lijdensweg, zowel letterlijk als figuurlijk. Volgens de gemeente ligt de oorzaak bij Proximus na het verwijderen van een kabel onder het wegdek. Er is een plaatsbezoek geweest in aanwezigheid van de aannemer, het studiebureau en Proximus, maar het blijft wachten op een solide oplossing.

Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?

Het lokaal bestuur hield zich aan de belofte van een dalende gemeentebelasting die van 8 procent naar 7,5 procent werd gebracht. Ledegem is een financieel gezonde gemeente. Toch zal men niet kunnen afwerken wat er allemaal in het meerjarenplan staat. In het begin van de bestuursperiode is gekozen om in elke deelgemeente één groot project te realiseren. Een nieuw jeugdhuis Chaplin in Sint-Eloois-Winkel, de grondige renovatie van de hoeve Capellehof in Rollegem-Kapelle en een nieuwbouw op de site van de Samenkomst in Ledegem. Over die nieuwbouw is er nog geen duidelijkheid, want de aanbesteding valt veel duurder uit dan geraamd en het lokaal bestuur wil een financiële kater in de volgende legislatuur vermijden. Twee miljoen meer is een uitloper van de stijging van alles en nog wat na corona. Dankzij de provincie wordt de uitbreiding van de Ledegemse Meersen een pluspunt. Uitkijken nu naar de gemeenteraadsverkiezingen. Zonder schepen Geert Dessein, die eind november na al die jaren stopt. Dat wordt alvast een gemis. Slechts twee partijen, Lijst Burgemeester en Vooruit, dingen naar de gunst van de kiezer.