Hans Martens uit Wingene is stilaan Cercles grootste verzamelaar

Hans Martens uit Wingene verzamelt alles wat maar met Cercle Brugge te maken heeft. © foto ACR
Redactie KW

Hans Martens geeft zijn visitekaartje af. ‘Alles van Cercle Brugge’ staat erop. De Wingenaar is ondertussen twaalf jaar een verwoed verzamelaar van alles wat met groen-zwart te maken heeft. “Op den duur werd het zoeken een obsessie. Het is een uit de hand gelopen hobby.”

Hans Martens (56) is al zijn leven lang supporter van Cercle Brugge. Hij reed ooit met zijn vader Georges op de fiets vanuit Oostkamp naar het Edgard Desmedtstadion in Sint-Andries. Ondertussen gaf hij de Cerclemicrobe door aan zijn echtgenote Sabine Vanwanseele, hun kinderen en kleinkinderen. Overal in de woning langs de Ruiseledesteenweg is wel iets van Cercle te vinden.

In de tuin staat zelfs een Cerclevlag. Een paar jaar geleden werd de zolderverdieping verbouwd om in twee verschillende ruimtes en in de traphal een heus Cerclemuseum in te richten. Het resultaat mag gezien worden : 86 verschillende voetbalshirts, T-shirts, ongeveer tachtig diverse sjaals, Paniniboeken, bierviltjes, postkaarten, petjes, poppetjes, kaarsen, embleems, vlaggen, medailles. De Wingenaar heeft het allemaal.

Rommelmarkt in Tielt

Hans begon aan zijn bonte verzameling in mei 2008, met het kopen van een ploegfoto, een kaart van Rodenbach uit 1985, op een rommelmarkt in Tielt. “Eigenlijk was ik daar op zoek naar beelden van strijdwagens”, vertelt hij. “Ik was gefascineerd door films over de Romeinen, met Ben Hur en andere gladiatoren. Maar dat kaartje van Cercle vond ik wel interessant en ik wilde er zo veel mogelijk. Ondertussen is dat geëxplodeerd. Er kwamen daar nog sjaals bij, stickers en allerlei andere attributen. Gelukkig steunt en helpt mijn vrouw mij daar enorm bij.”

Ik droom ervan mijn collectie te vervolledigen en een boek uit te brengen

Tijdens zijn zoektocht krijgt Hans ook hulp van bevriende verzamelaars. Zij helpen met allerlei krantenartikels. “Het oudste knipsel dat ik bezit, komt uit 1911. Eigenlijk stel ik ieder seizoen vier mappen met krantenartikels samen. Maar ook klasseurs van spelers uit een bepaald voetbaljaar. Ik ben nu bezig met de familie Baes en ook zaken aan het opzoeken om iets samen te stellen over gewezen international Florimond Vanhalme, toch een van mijn favorieten, net als Jules Verriest en Hans Cornelis.”

“Waar ik bijzonder trots op ben, zijn de persoonlijke bekers en medailles van Arthur Ruysschaert toen hij met Cercle kampioen werd in 1927 en 1930. Alsook op mijn verzameling over de beginjaren van Cercle en mijn collectie van Panini waar ik ruim vier jaar mee bezig was. Weliswaar niet dagelijks”, lacht Hans die als chauffeur van een betonmixer werkt. “Van 1971 tot heden heb ik alle prentjes van de Cerclespelers. Dat zijn meer dan achthonderd stuks. Ik schreef mensen aan, bezocht diverse plaatsen in Vlaanderen, deed opzoekwerk op internet.”

Wall of fame

Martens beschikt ondertussen over zo goed als alle ploegfoto’s sinds het ontstaan van de Vereniging in 1899. “Ik heb er nog zes tekort om mijn collectie te vervolledigen. Het is toch nog steeds mijn droom om dit rond te krijgen en misschien een boek uit te brengen”, vertelt Hans terwijl hij naar een wall of fame kijkt “Ik verzamel het tijdschrift Sportwereld uit de jaren 20-30. Als er een Cerclespeler op de cover staat, dan kader ik die in en komt die aan die muur. Ik ontbreek er echter nog één originele uit 1926met de betreurde Albert Van Coile op de cover. En om mijn onderzoek af te ronden, ben ik nog op zoek naar de begraafplaats van Omer Baes. Want dat blijft een mysterie. Niemand lijkt dit te weten.” (ACR)

Wie dingen van Cercle kwijt wil, kan er mee naar Hans Martens. Je geeft hem maar een seintje: martens-hans@hotmail.com

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten