Danny Ydens is een verwoed Bacardi-verzamelaar: “Altijd op zoek, maar ik betaal geen gekke prijzen”

Danny Ydens voor enkele van zijn presenteerkasten en met een 151 in de hand. © MM
Redactie KW

Geef toe, wie het logo van een van ’s werelds meest bekende rums op zijn rug laat tatoeëren, mag op zijn zachtst een fan van het merk genoemd worden. Wie de gezellige woonst van Danny Ydens en vrouwlief Natascha bezoekt, kan er ook niet naast kijken. Een heuse muur vol Bacardiflessen verraadt Danny’s verzamelwoede.

Een Bacardi-cola, het zal ongetwijfeld in de Vlaamse canon van menig jong fuifnummer staan. Het was bij Danny Ydens (56) niet anders. “Je schuimt als jonge gast wel wat cafés af en dan kom je onvermijdelijk voor het probleem te staan dat elke herberg een ander pilsmerk serveert”, verklaart Danny zijn onverdroten liefde voor Bacardi. “Zo ben ik met een paar vrienden bij de bekende rum terechtgekomen. We namen toen een zakflesje Bacardi mee en bestelden op café of in de dancing gewoon een colaatje. We lieten ons toen graag aanspreken als The Bacardi Brothers.”

80 flessen

De verzamelwoede van de voormalige Oostendse Prins Carnaval (roepnaam Mustafa) begon echt met een fles, die hij cadeau kreeg van zijn dochter. “Sindsdien verzamel ik alles wat met het merk te maken heeft. En je weet hoe dat dan gaat, vrienden weten dat je die dingen verzamelt en beginnen glazen, toogmatjes, koffiemokken tot zelfs Bacardi-schoenen mee te brengen.”

De flessen, in alle formaten, geuren en kleuren terug te vinden in Danny’s ‘Bacardimuur’, koopt hij doorgaans zelf aan. “Ik moet er intussen een 80-tal verschillende hebben. En ja, Natascha en ik proeven in principe van elke nieuwe soort.”

Zowat de hele woonkamer en tuin staan in het teken van Bacardi. “In de tuin staan enkele oude wijnvaten, waar ik zelf het logo in heb gegraveerd. En in de woonkamer stond vroeger ook een bar. Maar die hebben we weggedaan. Die nam teveel plaats in. Maar bar of niet, we krijgen hier regelmatig vrienden over de vloer, die we dan natuurlijk met een proeverij overvallen.”

Puur vuurwater

Vooral de Bacardi 151, 75 graden sterk, doet doorgaans de ogen wateren van hun proefkonijnen. “Het is puur vuurwater, een bijzondere variant die je hier eigenlijk nauwelijks vindt. Vooral in Duitsland en Nederland is die te koop. Toen we ooit in Scheveningen op uitstap waren, heb ik er eens een aantal van gekocht in een onooglijk klein winkeltje. De 151 is echt een verzamelstuk, waar al snel 250 euro per fles voor wordt geboden.”

Het voordeel aan mijn hobby is dat die rum niet slecht wordt. Ik kan er nog lang plezier aan beleven

In Danny’s glazen kasten prijken ook heel wat bruine rums. “Van 4 jaar tot 16 jaar oud. Maar ook de vier Bacardiglazen, die ik rechtstreeks vanuit het hoofdkwartier in Puerto Rico lier overvliegen, hebben een speciaal plaatsje in mijn collectie.”

Bacardi-brandblusser

Ook het zwarte, uitgeholde brandplusapparaat met ‘ingebouwde’ Bacardifles valt op. “Die dingen werden speciaal ontworpen voor Tomorrowland. Het was de bedoeling dat de Bacardi via de slang in je glas werd gespoten. Maar ze werden uiteindelijk nooit gebruikt omdat ze niet hygiënisch bleken.”

De gepersonaliseerde neon Bacardidisplay liet Danny dan weer op maat maken. En intussen is hij zelfs de geschiedenisboeken ingedoken. “Ik ben zeker geen boekenwurm maar de geschiedenis van de rumproductie interesseert me wel. Weet je dat dat andere grote rummerk Havana Club in Cuba gemaakt wordt? En dat Bacardi in Cuba verboden is, allicht ook omdat het in Puerto Rico, VS-territorium, wordt gestookt?”

Verzamelwoede kan soms uit de hand lopen. “Maar niet bij mij”, verzekert Danny. “Ik ben altijd wel op zoek naar een nieuwe fles, een uniek attribuut,… maar gekke prijzen zal ik er niet voor betalen. Het voordeel aan mijn hobby is dat die rum ook niet slecht wordt. Zeker de originele witte en bruine Bacardi niet. Ik kan er nog lang plezier aan beleven.”

Maar wat is nu eigenlijk Danny’s favoriete Bacardi? “Ik drink de klassieke witte het vaakst, maar de Oakheart is een aanrader. Ook de Bacardi Elixir, die een beetje aan een Baileys doet denken, is lekker. De Fuego met een shotje tabasco, een Bacardi Lemon met Icetea, ze hebben allemaal wel iets. Er zijn ook heel wat Bacardi’s met fruitsmaken. De Apple, Grand Melon, Razz – die is met Sprite ook wel lekker -… Maar die staan natuurlijk al wat verder af van de originele rum. Ze smaken vaak ook zoeter en zijn daarom veel gevaarlijker want ze drinken als limonade.”

(MM)