Bart heeft verzameling bijzondere wielertruitjes van Greg LeMond: “Ik mocht zelfs babysitten en op bezoek bij hem thuis in Amerika”

Redactie KW

Koersfanaat Bart Carteur uit Zwevegem mag oud-wereldkampioen wielrennen Greg LeMond tot zijn vriendenkring rekenen. Zo heeft hij twee wereldkampioenentruien en een speciaal tijdritpak van de Amerikaan in zijn kast hangen. Daarnaast koestert hij ook de vele mooie herinneringen.

Bart Carteur (46) is reeds van kindsbeen af koersfanaat. Hij had daarbij veel sympathie voor Greg LeMond. “In 1983, toen ik acht jaar was, zag ik hem wereldkampioen worden. Hij was meteen een voorbeeld voor mij, omdat hij een zeer getalenteerde renner was.”

Bart was een echte fan, ook toen het wat minder ging met Greg. “Ik ben hem blijven volgen, zeker ook toen hij werd afgeschreven na zijn jachtongeval. En in 1989 kwam zijn miraculeuze comeback toen hij de Tour de France won met het kleinste verschil ooit. Hij kon tijdens de laatste rit, een tijdrit, een achterstand van 50 seconden op Laurent Fignon ombuigen tot een voorsprong van acht seconden.”

Een maand na zijn tourzege werd Greg voor de tweede keer wereldkampioen. “Als veertienjarige knaap ging ik hem daags na zijn tweede wereldtitel feliciteren bij hem thuis in Marke. Ook al was het een korte ontmoeting, ik werd er vriendelijk onthaald.”

Tijdens de jaren die volgden, bleef Bart alles verzamelen rond zijn carrière. Gaandeweg veranderde dat verzamelen in vriendschap. “Ik leerde hem pas goed leren kennen in 1991. Omdat er een wederzijds vertrouwen ontstond, vroeg hij me of ik babysit wou zijn voor zijn kinderen. Greg was immers net als ik, een groot filmfanaat en ging geregeld naar de bioscoop in combinatie met een restaurantbezoek. Dus werd ik geregeld ingeschakeld als babysitter. Met zijn vrouw Kathy en zijn kinderen klikte het immers ook meteen.”

Als voorbereiding op de Ronde van Frankrijk reed LeMond vaak wedstrijden in Vlaanderen, zodat Bart af en toe met Greg kon meerijden. De laatste twee seizoenen van zijn carrière kon hij niet meer wedijveren met de andere toppers, zodat hij geen koersen meer won. “Toch bleef ik hem door dik en dun steunen want een echte fan is er zowel in goede als kwade dagen. Dat is Greg nooit vergeten. Vaak vertelde hij me dat ik zijn grootste Belgische fan was. Hij beloofde me dat ik op vakantie mocht gaan bij hem thuis in Amerika en in 1998 werd dit ook werkelijkheid. Ik mocht ruim twee weken vertoeven in zijn gigantisch huis in Minnesota.”

Sociale media

Door de Lance Armstrong-affaire (doping) werd Greg bedreigd omdat hij zou getuigen. Hij wijzigde daarom zijn telefoonnummers en contactgegevens, waardoor het contact met Bart volledig verdween. Tot hij in 2012 aanwezig was op een wielerevent in Breda. “Daar ging ik uiteraard naartoe en meteen klikte het als vanouds. Vanaf dat moment zagen we elkaar om de paar jaar terug tijdens de Tour de France: in Rijsel, Utrecht en Düsseldorf. Twee jaar terug zag ik Greg voor het laatst in Geraardsbergen, waar hij deelnam aan een benefiet met andere ex-wielervedetten.”

Door de coronapandemie zat er de jongste maanden geen ontmoeting meer in, maar Bart en Greg houden nog contact via sociale media.

(GV)

Artiesten op de praatstoel

Bart Carteur is ook bekend als de man achter vzw Entertainment Events. Deze organisatie haalt geregeld Vlaamse artiesten naar Zwevegem om ze voor een beperkte groep fans in de praatstoel te plaatsen. Deze gemoedelijke babbels waarin de vedetten ronduit over het carrière vertellen, kent succes, zowel bij het publiek als bij de artiesten. Wegens de coronamaatregelen konden er nu al een tijdje geen gesprekken meer georganiseerd worden, maar als corona het toelaat, organiseert Bart in het najaar opnieuw enkele hommages rond Vlaamse artiesten. Hij is momenteel in onderhandeling met enkele grote namen, die hij nog even geheim wil houden. Een andere centrale gast is alvast zangeres Liliane Saint-Pierre. Zij komt langs op zaterdag 5 februari. (GJZ)