Rita verzamelt al meer dan 40 jaar uilen

Rita Vangehluwe heeft uilen in alle formaten, uit tal van windstreken.© LC
Rita Vangehluwe heeft uilen in alle formaten, uit tal van windstreken.© LC
Paul Bruneel

Rita D’Haene (68) uit Lefffinge is al meer dan 40 jaar een verwoed verzamelaar van alles wat met uilen te maken heeft. Haar mooiste lievelingen stalt ze uit in een kast in de living en de exemplaren die te groot zijn om bij de verzameling geplaatst te worden, krijgen een andere ereplaats in huis. “Omdat ik ze bijna allemaal kreeg, is aan elk uiltje een verhaal verbonden.”

“Vraag me niet waarom ik precies voor uilen heb gekozen” begint Rita haar verhaal. “Het is eigenlijk allemaal begonnen toen ik meer dan 40 jaar terug een uilenbeeldje cadeau kreeg van vrienden. Ik vond het een prachtig beeldje en plaatste het op mijn kast. Het uiltje stond daar zo alleen en ik kocht er zelf nog eentje bij .”

Uilenkast

“Toen er andere vrienden op bezoek kwamen vielen de uiltjes op”, gaat Rita verder. “Toen zij op reis vertrokken naar het buitenland brachten ze een uiltje mee voor mij en zo is het eigenlijk altijd blijven groeien. Voordeel is dat mensen nooit lang moeten nadenken als ze me een plezier willen doen of een geschenkje willen geven .”

De uilencollectie van Rita D’Hane is in die 40 jaar zodanig aangegroeid dat ze er zelf de tel is bij kwijtgeraakt. “Ik probeer ze zoveel mogelijk samen te zetten in de uilenkast, maar er zijn een aantal grote exemplaren bij die een ander plaatsje krijgen. Zo heb ik er een tijd geleden een groot exemplaar gekregen van mijn zoon Mario. Het was eigenlijk de bedoeling om deze uil buiten te zetten in de tuin, maar ik vond hem zo mooi dat hij een plaatsje binnen heeft gekregen. Ik weet niet precies hoeveel ik er heb, maar het zijn er veel en dat merk ik als ik ze moet afstoffen ”, lacht Rita.

Nieuw-Zeelandse uil

In haar collectie heeft ze ook een aantal unieke uiltjes die je hier niet vindt. “Ik heb uiteraard uilen die uit ons land komen, maar er zijn er ook bij uit Spanje, Duitsland, Kreta en Turkije en ik heb zelfs een exemplaar uit Nieuw-Zeeland. Ik verzamel trouwens niet alleen beeldjes maar alles wat met uilen te maken heeft. Zo heb ik vingerhoedjes met een uiltje erop, een geldbeugel en kapstokken met een uil erop , een schoenentrekker met op het uiteinde een uil en een biersleutel met de beeltenis van een uil, om er maar enkele te noemen.”

“Een ander uniek exemplaartje is een uiltje van Swarovski. Ikzelf koop er heel weinig, het moet al een uniek exemplaar zijn vooraleer ik er zelf een zal aanschaffen , het merendeel heb ik gekregen. Dat betekent ook dat er aan ieder uiltje wel een verhaal hangt”, zegt Rita.

Dennenappels

Zij is ook vrijwilliger bij de Braille Liga en daar ontdekte ze hoe je ook zelf uiltjes kan maken met dennenappels. Intussen telt de collectie dus ook enkele zelfgemaakte exemplaren. Rita is ook goed op de hoogte van de betekenis van de uil. “ De uil staat symbool voor liefde, wijsheid en schoonheid en was ook de lievelingsvogel van Athena, de Griekse godin van de wijsheid, de wetenschap en de schone kunsten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.