Groen licht voor Sint Maartensstoet in coronarood Ardooie

© (Foto EH)
Jan Maeseele
Jan Maeseele Medewerker KW

De veertigste Sint Maartensstoet mocht dit jaar door de straten van Ardooie trekken al gebeurde dit niet zonder enkele corona-ingrepen die de organisatoren preventief hadden voorzien. Er was geen centrale tent voor het avondgebeuren. En ter elfder ure werden de optredens in de drie tenten geschrapt.

Voor de avondwandeling op vrijdag kwam je de Ark niet binnen zonder Covid Safe Ticket. Enkele kandidaat-wandelaars moesten daardoor een sneltest ondergaan. Ook in ’t Hofland werd dit gevraagd. “We deden alles op het vlak van veiligheid wat de gemeentelijke overheid vroeg”, stelden de organisatoren gerust. In de horecazaken was er dan wel die corona safe controle. “We hebben er ons voor georganiseerd”, zegt Johan Laridon van de Groene Dreve.

Door de controles stonden bij momenten wachtrijen om de cafés binnen te gaan. Moeilijkheden werden er ons voorlopig niet gesignaleerd. Wel werd in enkele gevallen iemand zonder covid safe ticket weggestuurd, maar er waren voldoende terrassen om van de Sint Maartenssfeer te genieten.

Sfeervol

En om die sfeer was het hier twee dagen te doen. De avondwandeling deed dit jaar Koolskamp aan.

De kindernamiddag deed ’t Hofland vol lopen met enthousiaste kinderen die op een uitbundige manier de Sint en zijn helper Maartijntje verwelkomden. Hoogtepunt was de stoet die aan de veertigste editie toe was. Tachtig kinderen in Flower Power tenue die ijverig bloemen uitdeelden openden op kleurrijke wijze de stoet.

“Met de Boomgaard kozen we voor dit thema in contrast met de donkere coronamaanden”, zegt adjunct-directeur Brecht Delaere. De Zonnebloem ging dan weer naar Tomorrowland. Negentien groepen deden mee voor de publieksprijs waaronder vijf KLJ afdelingen.

En als we de prijs voor de slimste mens mogen uitreiken? Dan gaat die naar de verkoper van mondmaskers aan een halve euro. De mondmaskerplicht werd door de gemeente pas enkele uren voor de stoet opgelegd en die man had het duidelijk begrepen. (JM)