West-Vlaamse boezemvriendin springt in de bres voor alleenstaande mama van doodzieke peuter uit Limburg: “Malia verdient alle hulp. Die wil ik haar geven”
De dertien maanden oude Malia, dochtertje van de alleenstaande mama Michelle Lipkens uit het Limburgse Pelt is ziek. Doodziek. De peuter lijdt aan de eetstoornis ARFID en kan al een jaar niet meer eten en drinken. De ziekenhuis- en andere rekeningen stapelen zich op en daarom heeft Evelyn Duyvejonck uit Koekelare een crowdfunding in het leven geroepen. “Mijn moederhart brak in duizend stukken toen ik het nieuws vernam”, zegt ze.
Het verhaal van de kleine Malia gaat door merg en been. Op het eerste gezicht lijkt ze een vrolijke peuter waarvan er snel dertien in een dozijn zitten, maar een mickey button op haar buik verraadt dat er meer aan de hand is.
Daarop kan mama Michelle Lipkens (32) een sonde aansluiten om Malia de nodige voedingsstoffen toe te dienen. Een handeling die drie keer per dag anderhalf uur in beslag neemt.
Het meisje krijgt zo melk van het merk Neocate LCP, voeding die je enkel op voorschrift van een specialist kan krijgen. Per week zijn vier potten nodig. En die kosten telkens 45 euro. Daar wordt een klein deeltje van terugbetaald, maar dat is dan meteen ook de enige financiële tegemoetkoming waar alleenstaande mama Michelle op kan rekenen.
Moederhart
Toen ze vier maanden zwanger was, liep de relatie van Michelle spaak en sindsdien staat ze er helemaal alleen voor. “Mijn moederhart brak in duizend stukken toen ik het nieuws vernam”, zegt Evelyn Duyvejonck (33).
De Koekelaarse woonde tien jaar lang in het Limburgse Tessenderlo en werkte er als zorgkundige in een woonzorgcentrum. Tijdens een avondje uit leerde ze Michelle kennen en sindsdien zijn de twee innig bevriend.
“Ik hoop zo snel mogelijk de oversteek naar het verre Limburg te kunnen maken om Michelle en Malia een dikke knuffel te geven”
“Michelle en ik zijn al zo’n zeven jaar twee handen op één buik. Het klikt gewoon tussen ons. Ook toen ik opnieuw naar West-Vlaanderen terugkeerde, hebben we altijd contact gehouden.”
Via sociale media zag Evelyn posts voorbijkomen waarin Michelle uitlegde wat er met Malia aan de hand was en hoe haar situatie in elkaar zat. “Ik leef enorm mee met mijn vriendin en haar dochtertje.”
“Een maand geleden zijn mijn partner Frederick Muys (35) en ikzelf de trotse ouders van een dochtertje geworden. Milou heet ze. We kussen elke dag onze handen voor het wonder dat zij is. Ze groeit en bloeit én vooral: ze is gezond. Net daarom wilde ik niet zomaar van aan de zijlijn toekijken.”
Van kastje naar de muur
Michelle klopte al bij vier ziekenhuizen aan en Malia ging al twee keer onder het mes. “Een derde operatie voor een blijvende ontsteking aan de sonde staat nog op stapel.”
“De moedige meid heeft al een resem onderzoeken achter de rug en pas sinds 1 februari kan eindelijk de vinger op de spreekwoordelijke wonde gelegd worden. Malia lijdt aan ARFID: Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder. Een eetstoornis waardoor het niet lukt om bepaald voedsel in te nemen of je bang bent om het te eten.”
Michelle zelf is als zelfstandig thuisverpleegkundige aan de slag, maar door de zorg voor Malia kan ze haar job niet langer fulltime uitoefenen. “Zo lopen ook haar inkomsten terug, terwijl ze al zoveel kosten heeft. Ze wordt ook overal van het kastje naar de muur gestuurd en kan niet rekenen op hulp van het ziekenfonds of het OCMW. En dat terwijl de voedingskosten alleen al tussen de 600 en 900 euro per maand bedragen…”
Doel op 20.000 euro
Net daarom besloot Evelyn actie te ondernemen. “Ik ging online op zoek naar wat ik vanuit West-Vlaanderen voor Michelle en Malia kon doen en besloot een steunactie in het leven te roepen. Uiteraard na overleg met mijn vriendin.”
De crowdfunding staat sinds begin deze week online en loopt als een trein. Bij het ter perse gaan stond de teller al op bijna 10.000 euro. “Daar sta ik ook zelf van te kijken”, zegt Evelyn. “Ik hoop om Michelle 20.000 euro kunnen schenken. Elke euro zal integraal naar Malia’s behandeling gaan. Ze verdient alle hulp. Die wil ik haar geven.”
Michelle zelf is erg dankbaar voor wat Evelyn onderneemt. “We horen elkaar dagelijks. Voor een update over de crowdfunding, maar ook om over Malia te praten. En hoe het met Michelle zélf gaat. Want als alleenstaande mama gaat ze door zwaar weer.”
“Ik hoop zo snel mogelijk de oversteek naar het verre Limburg te kunnen maken. Eerst moet Milou nog wat ouder zijn, dan kruip ik met plezier 2,5 uur in de wagen om Michelle en Malia te knuffelen. Er mag dan wel meer dan tweehonderd kilometer tussen ons zitten, onze harten liggen dicht bij elkaar.
Malia helpen? Klik hier.
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier