Bezorgde ouders uit Moorsele willen geen vaccin voor hun dochter: “UZ Gent zegt neen, Zorg en Gezondheid zegt ja”

Stefaan Lernout

De dertienjarige Lone Decat verbleef in mei 2020 dagenlang op intensieve zorg door een infectieziekte als gevolg van een besmetting met het Coronavirus. Het gevaar is ondertussen geweken, maar het kinderziekenhuis van UZ Gent raadt een vaccinatie tegen het Coronavirus af. Het agentschap Zorg en Gezondheid kan zich hier niet in vinden, en wil toch een vaccinatie voor Lone. Dat risico willen de ouders niet lopen. Het gevolg is dat hun dochter niet beschikt over een Covid Safe Ticket en niet kan deelnemen aan de schoolse en buitenschoolse activiteiten.

In de linkerhand een brief van het UZ Gent dat ze niet mag gevaccineerd worden, in de andere hand een brief van de gemeente Wevelgem waarin staat dat ze wel mag gevaccineerd worden.

Kafka in het vaccinatiecentrum?

Het lijken Kafkaiaanse toestanden. Voor Claus en Lieve, de ouders van Lone Decat (13) is de maat in ieder geval vol. Zij willen dat hun dochter een Corona certificaat krijgt omwille van medische redenen, zonder dat ze het voor haar risicovolle vaccin toegediend krijgt.

In mei 2020 kwam Lone uitgebreid in de pers en de sociale media. Bij het begin van de eerste Coronagolf werd de familie besmet met het SARS-CoV-2 virus. Dochter Lone, toen elf jaar, leek eraan te ontsnappen. Of zich toch niet zo ziek te voelen. Tot ze in mei een ontstekingsziekte kreeg die het gevolg was van die besmetting. De zogenaamde ziekte van Kawasaki zorgde ervoor dat het jonge meisje vier dagen op de intensieve afdeling van het UZ in Gent moest opgenomen worden. Haar leven hing aan een zijden draadje.

“Dagenlang had ze meer dan veertig graden koorts”, vertelt vader Claus, haar hele lichaam was aangestoken door het falen van het immuunsysteem. Het hart en de hersenen waren aangetast, bloedbanen waren zodanig verdikt dat het gevaar voor bloedklonters lange tijd reëel was. Gedurende zes maanden nam Lone bloedverdunners, het is pas sinds vorige maand dat de dokters in UZ Gent haar genezen hebben verklaard.” Uit de emotie waarmee de ouders het verhaal vertellen blijkt nog steeds de nachtmerrie die ze maandenlang hebben doorgemaakt.

Immuun op lange termijn

En nog is de lijdensweg van Lone en haar familie niet ten einde. Daar zorgt het Covid Save Pass voor. Wat is er aan de hand? “Onze dochter werd uitgenodigd voor een vaccin”, vertelt Claus. “We hebben een schrijven van de ‘Kliniek voor Kinderziekten Prinses Elizabeth, afdeling infectie- en immuunziekten’ dat – omwille van medische redenen – adviseert om niet te vaccineren tegen COVID-19. Ze verklaren dat Lone de infectie op natuurlijke wijze heeft doorgemaakt en bijgevolg immuun is op de lange termijn.”

Er staat letterlijk te lezen: ‘er is geen reden voor bijkomende veiligheidsmaatregelen of beperkingen in kader van mogelijke (her)infectie met Sars-CoV-2. Met dit advies begaven de ouders zich naar het vaccinatiecentrum, dat op zijn beurt met het advies van vaccinoloog Pierre Van Damme op de proppen kwam. Daarin staat dat “Kawasaki – als reactie op een Covid-19 infectie of vaccinatie – niet weerhouden wordt als een officiële absolute contra-indicatie. En dat de vaccinatie gewoon kan doorgaan.”

Geen vaccin, geen bioscoop

Een patsituatie dus. Doch daar laten de ouders het niet bij. “We staan met onze rug tegen de muur”, zegt Lieve. “Lone kan niet aantonen dat ze Covid-safe is. Onze maatschappij sluit haar nu uit, nergens kan ze binnen gaan en ze wordt behandeld als een vaccin weigeraar. Geen zwemles, geen bioscoop, geen schoolreis. Terwijl ze voldoende antistoffen heeft. Wij zijn geen vaccinweigeraars, de hele familie is gevaccineerd. Maar Lone willen we niet laten vaccineren, niemand weet hoe haar lichaam zal reageren.”

De familie trok met de brief van de gemeente naar het UZ Gent. Die bleven bij hun standpunt, ze verwijzen onder meer dat vaccinoloog Van Damme geen kinderarts is, dat het onvoorspelbaar is hoe ze zal reageren op het vaccin.

“Dus toch een beetje Kafka?”, proberen we bij burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V). “We hebben de voorgeschreven procedure gevolgd”, antwoordt die. “Via de medische experts van het agentschap Zorg en Gezondheid. We begrijpen echter dat het een uitzonderlijke situatie is, daarom sturen we de vraag woensdag door naar het ministerie van minister Beke en dat van minister Vandenbroucke. Het is een onduidelijke situatie, die hopelijk voor Lone en haar familie snel een oplossing krijgt.”