Aantal coronabesmettingen stijgt met 10 procent in West-Vlaanderen

©DIRK WAEM BELGA
©DIRK WAEM BELGA
Redactie KW

Het gemiddelde aantal dagelijkse coronabesmettingen blijft boven de 2.000 liggen, op 2.175,7. Dat is slechts een daling van 1 procent, blijkt uit het rapport van Sciensano. West-Vlaanderen is koploper met een stijging van 10 procent, voor Vlaams Brabant (9 procent) en Oost-Vlaanderen (5 procent).

Een van de voorwaarden voor nieuwe versoepelingen is dat het aantal dagelijkse besmettingen onder de 800 zakt. Maar nog steeds stijgen de besmettingen in vier provincies: West-Vlaanderen (+10 procent), Vlaams-Brabant (+9 procent), Oost-Vlaanderen (+5 procent) en Antwerpen (+4 procent). In de andere provincies dalen de besmettingen, in Brussel zelfs met 19 procent.

Een specifieke verklaring voor het stijgend aantal besmettingen in West-Vlaanderen heeft viroloog Steven Van Gucht niet. “We weten wel dat er enkele clusters zijn in woonzorgcentra en enkele uitbraken in scholen. West-Vlaanderen is ook de kampioen van het testen. Maar we merken dat de besmettingsgraad ook erg hoog is, terwijl ze qua mobiliteit gemiddelde cijfers voorleggen.”

Daling ziekenhuisopnames en aantal overlijdens

Het gemiddelde geldt voor de jongste zeven dagen waarvoor volledige gegevens beschikbaar zijn, van dinsdag 2 tot 8 december. In totaal telt België nu 603.159 bevestigde besmettingen.

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames daalde in de voorbije zeven dagen, tot en met zaterdag, met 2 procent tot 183. Vrijdag lagen er 2.873 mensen in het ziekenhuis, een daling met 14 procent tegenover vrijdag 4 december. In totaal werden er sinds 15 maart 44.557 mensen opgenomen in het ziekenhuis.

Enkel het gemiddelde aantal overlijdens daalt nog aanzienlijk, met bijna een vijfde, tot 95 per dag. In totaal stierven er in ons land 17.792 mensen aan de gevolgen van COVID-19.

Het reproductiegetal (de R-waarde, het gemiddelde aantal mensen dat wordt besmet door iemand met corona) bedraagt 0,95.

(Belga)