Tielt neemt afscheid van ex-cafébaas van Dzjing’s Guy Ravelingien

Rik Lemey en Guy Ravelingien deelden meer dan 40 jaar lief en leed. © GF
Lieven Mathys
Lieven Mathys Community KW

‘Den Dzjing’ is niet meer. Guy Ravelingien is vorige zaterdag onverwacht op 67-jarige leeftijd overleden in het Sint-Andriesziekenhuis. We herinneren ons Guy als cafébaas van Dzjing’s, maar het was vooral zijn beslissing in de jaren 70 om voor de liefde te kiezen die hem ‘onsterfelijk’ maakt.

Ravelingien. Hoe spreek je dat in godsnaam uit? Dus noemden de studenten hem in het college maar ‘den dzjing’. Germanist Guy gaf er les. Een van zijn leerlingen was ook zijn buurjongen: Rik Lemey. Het klikte en al gauw schreven de twee gedichten aan elkaar. Guy tekende met ‘giraf’, Rik met ‘leri’. Jaren later gaven ze in hun café een dichtbundel uit met de schrijfsels van die verliefde jaren.

De twee groeiden steeds meer naar elkaar toe en Guy hakte halfweg de jaren 70 enkele knopen door. Hij koos voor de liefde, gaf zijn ontslag in de katholieke school en opende wat later een jongerencafé in de Kortrijkstraat: Dzjing’s. Het was een instant succes. De bruine kroeg was verboden terrein voor leerlingen van het college “maar tieners rebelleren”, haalt Rik herinneringen op.

Enorm geliefd

Enkele maanden later verhuisde ook Rik naar ‘den Dzjing’s’. Het ‘eerste homokoppel van Tielt’ was een feit. Pioniers gewoon door te zijn wie ze zijn. Principieel maar discreet. Guy en Rik waren enorm geliefd. Zelfs door de buren. Ondanks de nachtelijke feestjes die al eens konden losbarsten. “Nooit hebben we last gehad van homofobie. Nooit zijn onze ruiten ingegooid of is onze gevel beklad.”

“Mijn maatje… voor altijd. Maak er een mooie reis van” – partner Rik Lemey

In de volgende 23 jaar groeide Dzjing’s uit tot een gezellig praat- en eetcafé, bekend voor onder meer zijn heerlijke spaghetti. Guy was heer en meester achter de tapkraan, Rik in de keuken. Guy had een sterk karakter. Een eigen willetje. Een man met een groot eergevoel en fierheid. Leergierig en begeesterd door tal van hobby’s van fotografie tot ‘computeren’. Behulpzaam. Hij deelde al die kennis. Guy kon uitpakken met een strenge blik, maar was ook heel emotioneel.

Reizen en lekker eten

Het was een man met een groot hart. Figuurlijk. Voor Rik. In goede en slechte dagen. Hij hielp zijn partner in de strijd tegen alcoholisme door in 1999 abrupt de café te sluiten, maar ook in de strijd tegen kanker die drie jaar geleden bij Rik werd vastgesteld. Nochtans had ‘den Dzjing’ dan ook zelf al af te rekenen met een zwakkere gezondheid en onderging hij meerdere ingrepen. Ook zijn rug speelde hem parten. Maar er was beterschap op komst met een operatie die in het najaar gepland zou worden in UZ Leuven.

Dan konden ze nog eens naar hun geliefde Sri Lanka trekken, waar ze tot 16 keer op reis gingen naar hun pleeggezin dat ze al jaren steunen. Reizen en lekker eten, het was hun lang leven. “We hebben een schoon leven gehad, helaas veel te kort. Hij wilde nog zoveel doen…” Rik wil nog één keer naar Sri Lanka reizen, om er een stukje as van Guy uit te strooien. “Mijn maatje… voor altijd. Maak er een mooie reis van. We spreken af, ooit… ergens…”, zoals Rik het zelf zo mooi verwoordt.

De uitvaartdienst vindt op zaterdag 22 september plaats om 10.30 uur in de aula van funerarium Viaene-Vinckier langs de Pittemsesteenweg 39 in Tielt. Daarna volgt de plaatsing van de urne in het urnenveld op de begraafplaats van Tielt.