Ondernemer Frans Herrebout (89) overleden

© NM
Redactie KW

Vorige dinsdag 29 september is de bekende ondernemer Frans Herrebout op 89-jarige leeftijd overleden in de revalidatieafdeling van AZ Groeninge in de Reepkaai overleden. Hij was de stichter en bezieler van het kaderbedrijf Rembrandt in de industriezone in Kuurne.

Frans Herrebout is geboren en getogen in Sint-Eloois-Winkel als zoon van een zelfstandig vlasser. Hij volgde lager middelbaar onderwijs aan het Sint-Jozefscollege in Izegem. Daarna werkte hij 22 jaar bij de weverij Cleppe-Claerbout in Heule, onder meer op de personeelsdienst. Van jongs af was hij geboeid door fotografie. Zo was hij trots op een reeks kunstfoto’s die hij maakte op Expo 58 in Brussel. In 1970 vestigde hij zich dan als zelfstandig fotograaf in de Albrecht Rodenbachlaan in Heule. Hij specialiseerde zich in zwart-witfoto’s op blokplaten.

Toen ingelijste kunstreproducties opgang maakten, begon Frans vier jaar later al met kaders en inlijstingen, een zaak die uitgroeide tot het bekende kaderbedrijf Rembrandt dat hij begin de jaren tachtig in een nieuwbouw met een modern machinepark aan de Heirweg in Kuurne vestigde. Hij werd ook internationaal actief: meer dan de helft was voor export bestemd. In 1997 ging hij met pensioen en liet hij de zaak in handen van zijn enige zoon Karl. Deze verlegde de activiteit vanaf 2000 vooral naar massief parket, dat nu, naast een nog beperkt gedeelte segment inlijsting, de hoofdbedrijvigheid vormen van de nv Herrebout-Vermander.

Frans trouwde in 1961 met Christiane Vermander die hem bijstond in de zaak en die in 2011 overleden is. Ze hebben van 1980 tot 2000 bij de zaak in Kuurne gewoond, daarna opnieuw in Heule. Anneke Huysentruyt uit Lendelede was nu Frans’ gezellin. Zoon Karl, wiens eerste echtgenote Sandra Lepla overleden is, woont met partner Annelies Naessens in Moorsele. Frans had vier kleinkinderen.

Frans Herrebout was bekend als een noeste werker. Hij was ook technisch sterk onderlegd: het maken van kaders vergde veel vakmanschap. Als fervent fietser was hij destijds lid van de Gildetrappers in Sint-Eloois-Winkel. Hij was ook lid van Neos en woonde er graag de feestjes bij.

De uitvaartdienst heeft plaats op woensdag 7 oktober om 10.30 uur in de Sint-Eutropiuskerk in Heule.

(NOM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.