Europese prijs voor bijzonder Brugs bankjesproject: luisteren voor een betere wereld

© © Stéphane Bourgeois
Nancy Boerjan

Onbekenden uitnodigen voor een gesprek op een bankje: aan het op zich eenvoudige concept dat Dieter Missiaen en Els Degryse sinds drie jaar uitrollen op festivals en in steden, blijkt hoge nood in onze jachtige samenleving. Hun pop-up performance ‘BankContact Invasie’ is nu ook genomineerd voor een prestigieuze Europese prijs.

Met hun Compagnie Krak brengen Dieter Missiaen (44) en zijn vrouw en dramaturge Els Degryse (45) al sinds 2008 vanuit Brugge voorstellingen op festivals en evenementen in binnen- en buitenland. Die vonden hun inspiratie in de wereld van het circus en de clownerie, maar groeiden doorheen de jaren uit tot gelaagde poëtische voorstellingen met een vleug humor.

Mensen reageren blij en opgelucht. Omdat we naar hen luisteren

In 2020 zette Dieter een nieuwe voorstelling in de steigers, waarin hij op zoek ging naar de verbinding tussen zichzelf als kunstenaar en zijn publiek, maar ook tussen het publiek onderling. “Maar toen brak de covidcrisis uit en viel alles stil”, kijkt hij terug. “Ik nam voor onze voorstellingen altijd al een eigen tribune mee, enkele bankjes waarop mensen kunnen plaatsnemen. Doordenkend op het idee van verbinding besloot ik tussen twee covidgolven door om naar buiten te trekken en mensen uit te nodigen op mijn bankje. Aangezien dat tweeënhalve meter lang was, hielden we de toen nodige afstand. En al de eerste dag vertelde iemand me een intens verhaal, ze huilde én lachte, en bedankte me nadien met de hand op haar hart omdat ik naar haar geluisterd had.”

(lees verder onder de foto)

© © Stéphane Bourgeois

Op het leven

De verhalen die Dieter hoorde, stapelden zich de weken nadien op. Het werd hem steeds duidelijker hoe groot de nood aan aandacht voor een ander in onze maatschappij vandaag is. Hij werkte daarom samen met Els het concept van BankContact Invasie uit, waarin verschillende mensen op stap gaan met een bankje en passanten uitnodigen voor een gesprek. “En aan het einde van de dag komt wie dat wil samen op een slotmoment, met woorden en muziek, en heffen we een glas op het leven”, vertelt Dieter. “Het is zo mooi om te zien wat dit project teweeg brengt. Mensen reageren opgelucht, blij, soms zelfs emotioneel. Maar ook de vrijwilligers die hen uitnodigen, staan versteld van zichzelf en van wat zo’n ontmoeting met hen doet.”

(lees verder onder de foto)

© © Stéphane Bourgeois

BankContact Invasie werd de voorbije drie jaar enthousiast opgepikt door festivalorganisatoren, maar ook door steden wereldwijd. Het gezelschap was de voorbije weken in Canada, Frankrijk en Zweden. “Maar we deden dit ook al met kinderen, en onlangs in een woonzorgcentrum. Ik sta zelf versteld van de grote vraag”, klinkt het.

Erkenning

De nominatie van de voorstelling voor de European Prize for Urban Public Space ziet Dieter als een schouderklop. “Een kunstenaar wil iets creëren, of dat bekroond wordt doet er eigenlijk niet toe. Het zorgt wel voor extra aandacht voor onze voorstelling, en dat is meegenomen. Maar dé erkenning zit voor ons in hoe een eenvoudig gebaar als even luisteren naar een ander toch voor wat positiviteit kan zorgen om ons heen. Samen proberen we kleine steentjes te verleggen, op weg naar een betere wereld.”